Η UniCredit αυξάνει στο 21% το μερίδιό της στην Commerzbank

Η UniCredit αυξάνει στο 21% το μερίδιό της στην Commerzbank

Αντιδράσεις στη Γερμανία, για επιθετική πράξη κάνει λόγο ο Ολαφ Σολτς

3' 12" χρόνος ανάγνωσης

Tριγμούς στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στο τραπεζικό κατεστημένο των «27» προκαλεί το πολύκροτο σίριαλ εξαγοράς της γερμανικής Commerzbank από την UniCredit, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, μετά την Intesa Sanpaolo. Η τολμηρή προσπάθεια του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit, Αντρέα Ορτσελ, να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης δοκιμάζει την αποφασιστικότητα του μπλοκ να ξεπεράσει στην πράξη τα εθνικά σύνορα για την πολυαναμενόμενη διασυνοριακή συγχώνευση, πυροδοτώντας γερμανοϊταλική σύγκρουση. Μία πιθανή εξαγορά της Commerzbank ανησυχεί το Βερολίνο που τη βλέπει ως απειλή για τις γερμανικές επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που δημιουργεί προσδοκίες στις τραπεζικές αρχές της Ευρωζώνης.

Η ιταλική τράπεζα λέει ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί μόνο όταν λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Χθες, η UniCredit ανακοίνωσε πως ενισχύει περαιτέρω το μερίδιό της στην Commerzbank, παρά τις αντιδράσεις που έχει εκφράσει η κυβέρνηση Σολτς για την εξαγορά. Η ιταλική τράπεζα απέκτησε μέσω χρηματοοικονομικών μέσων ένα επιπλέον 11,5% της Commerzbank, αφού υπέβαλε αίτηση στις εποπτικές αρχές για να φτάσει σε ποσοστό συμμετοχής έως και 29,9% στη γερμανική εταιρεία. «Ο φυσικός διακανονισμός στο πλαίσιο των νέων χρηματοοικονομικών μέσων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αφού ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις», ανέφερε η UniCredit σε σημείωμά της. Εάν ληφθεί υπόψη το αρχικό 9%, η συνολική θέση της UniCredit ανέρχεται πλέον σε περίπου 21%. Το ιταλικό ενδιαφέρον εξαγοράς είχε προκαλέσει εξαρχής αντιδράσεις στο Βερολίνο. Η διοίκηση της Commerzbank προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι μια πιθανή συγχώνευση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας συνιστά απειλή για τις επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, όπως έγραψαν χθες οι Financial Times (FT). Η κίνηση της UniCredit είναι η πιο φιλόδοξη απόπειρα για πανευρωπαϊκή συγχώνευση τραπεζών, αντιμετωπίζει όμως σημαντικά πολιτικά εμπόδια στη Γερμανία. Στελέχη της γερμανικής τράπεζας λένε ότι μια σύνδεση με την UniCredit θα μπορούσε να δυσχεράνει τη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες γερμανικές εταιρείες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Επειτα από μία συγχώνευση, οι αποφάσεις δανεισμού και οι δυνατότητες διαχείρισης κινδύνων ενδέχεται να μεταφερθούν στο εξωτερικό, υπονομεύοντας τις υπηρεσίες προς εγχώριους πελάτες που συνεργάζονται με την Commerzbank εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας.

Στελέχη της Commerzbank δήλωσαν επίσης στους FT ότι μια πιθανή προσέγγιση «Πρώτα η Ιταλία» σε περιόδους οικονομικής πίεσης θα μπορούσε να θέσει τους Γερμανούς πελάτες σε μειονεκτική θέση. «Η προσπάθεια της UniCredit να συμμετάσχει στην Commerzbank χωρίς διαβούλευση είναι μια εχθρική πράξη και δεν ενδείκνυται ούτε στην Ευρώπη ούτε στη Γερμανία», διεμήνυσε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς. Η αιφνιδιαστική κίνηση των Ιταλών σημειώθηκε άλλωστε σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής στη Γερμανία, όπου τα τρία κόμματα που κυβερνούν τη χώρα συχνά συγκρούονται και συνεχίζουν να χάνουν έδαφος από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Η αρμόδια χρηματοοικονομική υπηρεσία της Γερμανίας είχε τονίσει την Παρασκευή ότι δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank προς το παρόν, προσθέτοντας ότι η στρατηγική της τράπεζας είναι «προσανατολισμένη προς την ανεξαρτησία».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι εξήρε τη στρατηγική της UniCredit, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει ενιαία αγορά και ότι η UniCredit είναι μια μεγάλη ιταλική τράπεζα και κάνει καλά που δρα εντός της εσωτερικής αγοράς. «Αυτή είναι η εσωτερική αγορά και το να είσαι φιλοευρωπαίος μόνο στα λόγια είναι περιττό», τόνισε. Ο ίδιος ο Ορτσελ, ένας βετεράνος τραπεζίτης που συμμετείχε σε μερικές από τις μεγαλύτερες τραπεζικές συγχωνεύσεις της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα είχε προχωρήσει αν δεν ήξερε ότι ήταν ευπρόσδεκτος και δεν θα ενεργούσε επιθετικά καθώς οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαζόταν ευρεία συμφωνία. Το μερίδιο 9% καθιστά την UniCredit τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή στην Commerzbank μετά τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί περίπου το 12%. Με την τελευταία αγορά, η ιταλική τράπεζα θα γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκρίνει το αίτημά της. Η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της έως και 60 ημέρες, οι οποίες μπορούν να παραταθούν σε 90 για να αποφασίσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT