Σχέδιο για μεγάλα εργοστάσια τσιπ στα Εμιράτα από TSMC – Samsung

Σχέδιο για μεγάλα εργοστάσια τσιπ στα Εμιράτα από TSMC – Samsung

Ανω των 100 δισ. υπολογίζεται η επένδυση για τις νέες μονάδες παραγωγής

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Δύο κολοσσοί των μικροεπεξεργαστών, η ταϊβανέζικη TSMC και η νοτιοκορεατική Samsung, σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την από κοινού κατασκευή ενός γιγαντιαίου συμπλέγματος μονάδων τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φιλοδοξούν να εξελιχθούν σε κέντρο υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης. Στα σχέδια των δύο εταιρειών αναφέρεται αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει πως σε περίπτωση υλοποίησής του το σχέδιο μπορεί να οδηγήσει στον μετασχηματισμό του κλάδου μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά και να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Θα αποτελεί, άλλωστε, την αρχή μιας νέας επέκτασης του κλάδου μετά τις επιδοτήσεις δισ. που χορηγούν στις βιομηχανίες τους οι οικονομίες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου τους για διαφοροποίηση των οικονομιών τους και απεξάρτηση από το πετρέλαιο, οι πλούσιες χώρες της περιοχής επενδύουν πυρετωδώς στις νεοφυείς εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης της Silicon Valley.

Σε αρχικό στάδιο οι συνομιλίες, κεντρικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις σχετικές διαπραγματεύσεις, στελέχη της TSMC επισκέφθηκαν προσφάτως τα Αραβικά Εμιράτα και συνομίλησαν με αξιωματούχους τους για την ανέγερση γιγαντιαίας μονάδας, ισάξιας με τις πλέον προηγμένες εγκαταστάσεις που έχει η εταιρεία στην Ταϊβάν. Τα Αραβικά Εμιράτα έχουν επισκεφθεί προσφάτως για τον ίδιο σκοπό στελέχη της Samsung και έχουν συνομιλήσει με τους αρμοδίους. Οπως τονίζει η WSJ, οι σχετικές συνομιλίες είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και υπάρχουν τεχνικά και όχι μόνο προβλήματα, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει το φιλόδοξο σχέδιο. Οι όροι της σχετικής συμφωνίας, βάσει των όσων έχουν συζητηθεί έως τώρα, προβλέπουν πως το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από τα Αραβικά Εμιράτα, με κεντρικό ρόλο να αναλαμβάνει το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι, το γνωστό ως Mubadala. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο ως προς το ύψος του πλούτου του και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου του, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 300 δισ. δολ., ενώ τα κεφάλαιά του ανέρχονται σε 1 τρισ. δολ. Οπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, ευρύτερος στόχος του Αμπου Ντάμπι είναι να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή μικροεπεξεργαστών, ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές τους χωρίς να πληγεί η κερδοφορία των εταιρειών του κλάδου.

Τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί το κόστος κατασκευής των μικροεπεξεργαστών τόσο ώστε να χρειάζονται 20 δισ. δολ. για μια μονάδα παραγωγής τους. Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο εταιρείες και στα Αραβικά Εμιράτα αφορούν συμπλέγματα πολλαπλών μονάδων παραγωγής που θα κοστίσουν πάνω από 100 δισ. δολ. Στο μεταξύ, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία των χωρών της περιοχής, αφενός των Αραβικών Εμιράτων και αφετέρου Σαουδικής Αραβίας, Κουβέιτ και Κατάρ, αναδύονται ως καίριοι χρηματοδότες και υποστηρικτές των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, στη διάρκεια του περασμένου έτους τα κρατικά επενδυτικά ταμεία αυτών των χωρών πενταπλασίασαν τις επενδύσεις τους σε νεοφυείς εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης της Silicon Valley. Οπως τονίζει το Bloomberg, ελάχιστες επενδυτικές διαθέτουν τέτοια κεφάλαια ώστε να ανταγωνιστούν τα δισ. που έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν οι Microsoft και Amazon. Δεδομένου, όμως, ότι οι περισσότερες από τις χώρες του Κόλπου παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία αυτών των χωρών έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ο συνολικός πλούτος των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αναμένεται να αυξηθεί από τα 2,7 τρισ. δολ. στα οποία ανέρχεται σήμερα, στα 3,5 τρισ. δολ. το 2026.

Ειδικότερα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, PIF, διαθέτει κεφάλαια ύψους 925 δισ. δολ. και τα τελευταία χρόνια έχει αποδυθεί σε μια πυρετώδη επενδυτική δραστηριότητα στο πλαίσιο του «Οράματος 2030», όπως έχει αποκαλέσει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχαμέντ μπιν Σαλμάν το πρόγραμμά του για τον πλήρη μετασχηματισμό της οικονομίας του βασιλείου. Σε ό,τι αφορά το κρατικό επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 302 δισ. δολ., του Κατάρ έχει κεφάλαια ύψους 475 δισ. δολ. και του Κουβέιτ 800 δισ. δολ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT