Κατέβασε τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2,2% για φέτος η κυβέρνηση

Κατέβασε τον πήχυ της ανάπτυξης στο 2,2% για φέτος η κυβέρνηση

Παράλληλα, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,1% του ΑΕΠ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Χαμήλωσε ελαφρώς η κυβέρνηση τον πήχυ της ανάπτυξης, ώστε να συμβαδίζει με τις ανοιξιάτικες προβλέψεις της Κομισιόν για 2,2% φέτος και 2,3% το 2025. Τον Απρίλιο, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας προέβλεπε ρυθμό 2,5% και 2,6%, αντιστοίχως.

Οι νεότερες προβλέψεις θα αποτυπωθούν στο 4ετές Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα, που θα υποβάλει στην Κομισιόν στις αρχές Οκτωβρίου και θα αποτελεί τον οδηγό δημοσιονομικής πολιτικής στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανέβασε τον πήχυ για το πρωτογενές πλεόνασμα: θα είναι 2,4% του ΑΕΠ φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,1% του ΑΕΠ, και στην ίδια περιοχή θα παραμείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα επόμενα χρόνια.

Οσο για την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, αυτές συμφωνήθηκε να κινηθούν πάνω από τον αρχικό στόχο του 3% ή 3 δισ. ευρώ για το 2025 και συγκεκριμένα κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ χάρη στις καλές φετινές δημοσιονομικές επιδόσεις. Στη συνέχεια η αύξηση θα είναι στην περιοχή του 3,2% για το 2026, 3,1% για το 2027 και 3% για το 2028.

Αυτές οι επιδόσεις εξασφαλίζουν μια μείωση χρέους πολύ υψηλότερη από την απαιτούμενη 1% ετησίως που προβλέπει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Οπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, που δημοσιεύθηκε χθες, ο στόχος είναι να μειωθεί 20 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα 4 χρόνια. Ετσι, το χρέος θα προσγειωθεί λίγο πάνω από το 130% του ΑΕΠ, έναντι 152,7% που προβλέπεται να κλείσει φέτος. Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο δανεισμός της Ελλάδας θα είναι χαμηλότερος από της Ιταλίας, εκτός αν αλλάξει κάτι δραστικά.

Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα σήμαινε μια αξιοσημείωτη στροφή για μια χώρα που ήταν κάποτε ένας χρεοκοπημένος παρίας στην Ευρωζώνη και σχεδόν εγκατέλειψε το ενιαίο νόμισμα.

Το δημοσίευμα σημειώνει, εξάλλου, ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας ξεπερνούν αυτές των εταίρων της, με την ανάπτυξη του β΄ τριμήνου να είναι 1,1%, όταν στην Ευρωζώνη ήταν μόλις 0,2%.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης στη συνέντευξή του ότι θα πωληθεί «ένα επιπλέον πακέτο μετοχών της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ τον Οκτώβριο – υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες της αγοράς θα το επιτρέψουν».

Στις 7 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή και την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT