Στην κυπριακή αγορά ακινήτων επενδύουν Prodea και Trastor

Στην κυπριακή αγορά ακινήτων επενδύουν Prodea και Trastor

Υλοποιούν επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 250 εκατ. ευρώ σε κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχεία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Επενδύσεις που είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ προωθούν αυτή την περίοδο στην αγορά ακινήτων της Κύπρου η Prodea Investments και η Trastor ΑΕΕΑΠ.

Στόχος είναι η προσθήκη σημαντικών ακινήτων στα χαρτοφυλάκιά τους, που θα προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, αλλά και την προοπτική μελλοντικών υπεραξιών. Οπως αναφέρουν στελέχη των εταιρειών, η κυπριακή αγορά έχει επιστρέψει δυναμικά στα «ραντάρ» τους, μετά την άνοδο των αποδόσεων και την ύπαρξη αρκετών επενδυτικών ευκαιριών, καθώς παρατηρείται «κενό» μετά την αποχώρηση των Ρώσων επενδυτών από τη χώρα.

Η Prodea έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης ένα επενδυτικό πρόγραμμα αναπλάσεων και αναπτύξεων, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προωθεί έργα νέων κατοικιών 35.000 τ.μ., αλλά και 15.000 τ.μ. χώρων γραφείων. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία κατασκευάζονται δύο πύργοι, ένας με κατοικίες κι ένας με γραφεία, επιφανείας 15.000 τ.μ. και 10.000 τ.μ. αντίστοιχα. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του συγκροτήματος The Landmark Nicosia (το πρώην Hilton της Λευκωσίας), το οποίο είχε αποκτηθεί πριν από μερικά χρόνια, αντί ποσού 55 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με τα έργα ανάπτυξης, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2026, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η ανακαίνιση και αναβάθμιση του ξενοδοχείου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης στο The Landmark Nicosia υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 90 και 100 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα στη Λεμεσό, η MHV, το «όχημα» της Prodea στον τουριστικό τομέα, εστιάζει στην επέκταση του συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών Parklane, το οποίο αποκτήθηκε προ διετίας αντί ποσού που εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 140 εκατ. ευρώ. Το Parklane έχει αναπτυχθεί σε μια παραθαλάσσια έκταση 100 στρεμμάτων και αποτελείται από 222 πολυτελή δωμάτια και 52 σουίτες, όπως επίσης και 18 πολυτελείς βίλες. Εκεί, η MHV σχεδιάζει την ανάπτυξη δύο νέων οικιστικών πύργων, συνολικής επιφανείας 15.000-20.000 τ.μ., ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο σε έναν εκ των δύο να προστεθεί και ξενοδοχειακή χρήση, πέραν των κατοικιών. Επίσης, προχωράει και η διαμόρφωση ενός μικρού εμπορικού «πόλου» (κατά τα πρότυπα του Nammos στη Μύκονο), όπου θα φιλοξενούνται πολυτελείς φίρμες. Σήμερα λειτουργούν 4-5 τέτοια καταστήματα και εκτιμάται ότι θα προστεθούν περίπου άλλα 10 (ανάλογα με τη ζήτηση και τη διαθέσιμη επιφάνεια).

Την είσοδό της στην κυπριακή αγορά πραγματοποίησε πρόσφατα και η Trastor, θέλοντας να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ, εντός των επόμενων μηνών. Τον Νοέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί και επίσημα η πρώτη επένδυση, που αφορά την εξαγορά του πύργου μεικτής χρήσης (γραφεία και διαμερίσματα) LABS Tower στη Λευκωσία, έναντι ποσού που εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο συγκρότημα, που αναπτύχθηκε από την Globe Invest, το family office του Ισραηλοκύπριου επενδυτή Τέντι Σάγκι. Από τα 14.102 τ.μ. της συνολικής επιφανείας του κτιρίου των 90 μέτρων και των 22 ορόφων, το 57% αφορά γραφεία, το 26% διαμερίσματα και το 18% εστιατόρια κι άλλους κοινόχρηστους χώρους. Μάλιστα, τα διαμερίσματα είναι εξυπηρετούμενα, δηλαδή συνδυάζονται με παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και είναι υψηλής πολυτελείας, καθώς είναι μεγάλης επιφανείας (περίπου 250-300 τ.μ. κατά μέσον όρο) και απευθύνονται σε στελέχη πολυεθνικών ομίλων ή και σε μόνιμους κατοίκους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT