Mυτιληναίος: Το ενεργειακό κόστος τρώει τα σωθικά της ευρωπαϊκής οικονομίας

Mυτιληναίος: Το ενεργειακό κόστος τρώει τα σωθικά της ευρωπαϊκής οικονομίας

Η Ε.Ε. είναι πολύ μακριά από την υπέρβαση που ζητεί ο Ντράγκι, τονίζει ο επικεφαλής της Metlen

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Τον φόβο ότι η έκθεση Ντράγκι δεν έχει καμία πιθανότατα να επιτύχει εξέφρασε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen και επικεφαλής της πανευρωπαϊκής ένωσης Eurometaux, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). «Ή θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων ή θα καταλήξει σε αρχείο του κτιρίου Μπερλεμόν στις Βρυξέλλες, και αυτό διότι όσα λέει ο Ντράγκι είναι απολύτως υπερβατικά και η Ευρώπη είναι πάρα πολύ μακριά από το να κάνει την υπέρβαση», είπε.

Ο κ. Μυτιληναίος απάντησε σε σειρά ερωτημάτων που έθεσε η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη για κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Ασκησε σκληρή κριτική στην απερχόμενη ηγεσία της Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «θα θυμόμαστε αρνητικά για δεκαετίες» την Ε.Ε. που ολοκληρώνει τη θητεία της. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι το κόστος για την πράσινη μετάβαση στην Ε.Ε. και την επίτευξη των στόχων του 2030, 2040 και 2050 θα αποδειχθεί επί του πρακτέου τεράστιο, ανερχόμενο σε «πάρα πολλά τρισεκατομμύρια».

Σε ερώτημα της κ. Σαράντη για την ελληνική οικονομία, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι, δυστυχώς, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται, κάτι που σημαίνει ότι, παρά τα μνημόνια, την αυστηρότητα και την πειθαρχία που επιβλήθηκε από το εξωτερικό και παρ’ όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, «δεν είναι ακόμη ανταγωνιστική». Υπογράμμισε ωστόσο ότι η βιομηχανία «είναι εδώ και το παλεύει», «θέλω να πιστεύω με επιτυχία».

Συνέδεσε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με το εξωτερικό περιβάλλον που, όπως είπε, έχει χειροτερέψει. «Μπορεί να μην ακούμε κανονιές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αν προσέξουμε λίγο θα καταλάβουμε ότι μας επηρεάζει σε πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι νομίζουμε, με πρώτο και κύριο το ενεργειακό κόστος και διαμέσου αυτού όλη την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης», είπε. «Το ενεργειακό κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο, τρώει τα σωθικά της ευρωπαϊκής οικονομίας», υπογράμμισε. Ερωτηθείς για τις αμερικανικές εκλογές, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα θα παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στο πώς θα πορευτεί η Ε.Ε. από εδώ και στο εξής.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του επιτρόπου από τον πρωθυπουργό, την οποία χαρακτήρισε «ιδανικότερη». Πρόσθεσε δε ότι, αντιθέτως, επιλογές εκπροσώπων άλλων χωρών, όπως της Λιθουανίας ή της Δανίας, για την Κομισιόν ήταν καθαρά πολιτικές επιλογές και όχι στηριγμένες στην αξία ή στην εμπειρία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT