Ανοίγει τη Δευτέρα το βιβλίο προσφορών για το 10% της ΕΤΕ

Ανοίγει τη Δευτέρα το βιβλίο προσφορών για το 10% της ΕΤΕ

Στην περιοχή του 15% «κλειδώνει» η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Στην περιοχή του 15% φαίνεται να «κλειδώνει» η συμμετοχή του ελληνικού βιβλίου στη δημόσια προσφορά για τη διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας, που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Θα διατεθούν συνολικά 91.471.515 μετοχές (το ΤΧΣ ελέγχει 167,9 εκατ. μετοχές) και τα έσοδα του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα φτάσουν κοντά στα 650 εκατ. ευρώ, ανάλογα πάντα με την τελική τιμή διάθεσης της μετοχής. Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό για 3 ημέρες.

Η κατανομή αυτή υπαγορεύεται από την αγορά με βάση τις εκτιμήσεις του συμβούλου, αξιολογώντας το χαμηλό ποσοστό που πουλάει το Δημόσιο σε σχέση με το 18,39% που ελέγχει συνολικά στο Ταμείο. Οπως σημειώνεται, η κατανομή υπακούει στη λογική να καταστήσει τη διάθεση μετοχών ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, που θα «σηκώσουν» το κύριο βάρος του placement. To τελικό ποσοστό που θα διατεθεί στην ελληνική δημόσια προσφορά θα παραμείνει ανοιχτό, αφήνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερο ποσοστό στο τελικό allocation. Το 15% που εκτιμάται ότι τελικώς θα διατεθεί στην ελληνική δημόσια προσφορά είναι μικρότερο από αυτό που είχε καθοριστεί στο προηγούμενο placement τον περασμένο Νοέμβριο και το οποίο είχε ανέλθει στο 20%. Από αυτό, το 40% είχε κατανεμηθεί σε ειδικούς επενδυτές και το 60% σε ιδιώτες. Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί με βάση το διεθνές βιβλίο, που θα καλύψει όπως όλα δείχνουν το 85% της δημόσιας προσφοράς.

Σήμερα η JPMorgan ως σύμβουλος διάθεσης του ΤΧΣ ξεκινάει τη διερευνητική βολιδοσκόπηση (wall crossing) της αγοράς, με στόχο εκτός από τις προθέσεις των επενδυτών, να διερευνήσει την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν για το 10% της Εθνικής. Η διαδικασία εξασφαλίζει και τη δέσμευση ότι δεν θα κάνουν trade τη μετοχή, τηρώντας τους όρους περί εμπιστευτικότητας. Με βάση αυτή τη διαδικασία θα καθοριστεί και το εύρος της τιμής διάθεσης, κάτι που θα «κλείσει» την τελευταία στιγμή πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Το Δημόσιο, όπως θα διαμηνυθεί κατά τη διαδικασία του wall crossing από την JPMorgan, δεν θα προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών πριν από την πάροδο ενός έτους από το placement. Στο προηγούμενο placement η περίοδος αυτή ήταν οι 6 μήνες και η επιμήκυνσή της στους 12 μήνες στοχεύει στο να καταστήσει πιο ελκυστική τη συμμετοχή επενδυτών στην παρούσα φάση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT