Σε λειτουργία η νέα «πράσινη» τεχνική βάση της Aegean

Σε λειτουργία η νέα «πράσινη» τεχνική βάση της Aegean

Στεγάζει υπηρεσίες συντήρησης αεροσκαφών και κέντρο προσομοιωτών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Σε περίπου ένα χρόνο ολοκληρώθηκε η επένδυση της Aegean, ύψους 140 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία του πρώτου κέντρου υπηρεσιών συντήρησης πτητικών μέσων και του πρώτου κέντρου προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις αυτές στεγάζονται στο, επί τουλάχιστον δώδεκα χρόνια, εγκαταλελειμμένο υπόστεγο (χάνγκαρ) της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο χρειάστηκε να ανακατασκευαστεί και να αναβαθμιστεί ενεργειακά, αποκτώντας στην οροφή του ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 25.000 τετραγωνικών μέτρων.

Χθες, η διοίκηση της Aegean πραγματοποίησε δημοσιογραφική ξενάγηση στο νέο πράσινο χάνγκαρ, το οποίο έχει ύψος 40 μέτρων, όσο δηλαδή μια εντεκαώροφη πολυκατοικία. Οι σύνθετες εργασίες ανακατασκευής του αεροπορικού hub της Aegean ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2023 και ολοκληρώθηκαν το φετινό καλοκαίρι, συμπίπτοντας με τα 25 χρόνια λειτουργίας της αεροπορικής. Μια από τις πιο απαιτητικές εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης του υποστέγου της παλιάς Ολυμπιακής σχετίζεται με τη μόνωση της οροφής του. Απαιτήθηκαν περίπου έξι μήνες για να ολοκληρωθεί, με τον υψηλό βαθμό δυσκολίας των συγκεκριμένων εργασιών να σχετίζεται και με τις ανεμολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε ύψος 40 μέτρων. Το χάνγκαρ διαθέτει 5.238 φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία δημιούργησαν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε οροφή στην Ελλάδα. Διαθέτουν δυνατότητα παραγωγής 3 MW ισχύος, 4,5 GWh ενέργειας σε ετήσια βάση, παραγωγή ικανή να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε λειτουργία.

«Το πράσινο χάνγκαρ φιλοξενεί τις υπηρεσίες συντήρησης που εκτελούμε τόσο για εμάς όσο και πλέον για τρίτους, όπως και ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας με τέσσερις προσομοιωτές, οι οποίοι θα γίνουν επτά στην πλήρη ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης.

Δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε οροφή στην Ελλάδα, με 5.238 πάνελ.

Ενας από τους χώρους που ξεχωρίζει περιλαμβάνει την αποθήκη ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για τις εργασίες συντήρησης, που καταλαμβάνει 2.300 τ.μ. Διαθέτει πρωτοποριακά συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαχείριση των 25.000 και πλέον κωδικών που χρησιμοποιούνται από τους μηχανικούς των υπηρεσιών συντήρησης.

Σε λειτουργία η νέα «πράσινη» τεχνική βάση της Aegean-1
Εντός του υποστέγου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ξεκίνησε η παροχή υπηρεσιών συντήρησης για τις ανάγκες της Aegean αλλά και τρίτων εταιρειών.

Μετά την πιστοποίηση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Aegean Technics, τον Ιούλιο του 2024, ξεκίνησε εντός του υποστέγου η παροχή υπηρεσιών συντήρησης για τις ανάγκες όχι μόνο της Aegean, αλλά και τρίτων εταιρειών. Βέβαια, λίγους μήνες νωρίτερα, στις εγκαταστάσεις της παλιάς τεχνικής βάσης είχαν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες αναθέσεις από άλλους αερομεταφορείς, όπως η Cyprus Airways, η TUS κ.λπ. Η νέα τεχνική βάση διαθέτει δυνατότητα διενέργειας βαριάς συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών σε έως και 12 θέσεις συντήρησης, επισκευής και τεχνικού ελέγχου για αεροσκάφη και πτητικά μέσα διαφόρων τύπων και στην ωρίμανσή του το δυναμικό της τεχνικής βάσης προβλέπει 500.000 ώρες βαριάς συντήρησης. Σήμερα μόνο στην τεχνική βάση απασχολούνται περίπου 400 εργαζόμενοι, των οποίων ο αριθμός έχει διπλασιαστεί κατά 50% σε σχέση με το 2019. Στόχος της εταιρείας είναι το προσωπικό της τεχνικής βάσης να αυξάνεται κατά 10% κάθε χρόνο.

Σχετικά με το νέο εκπαιδευτικό κέντρο, που λειτουργεί η Aegean σε συνεργασία με την CAE, τον μεγαλύτερο πάροχο εκπαίδευσης πολιτικής αεροπορίας διεθνώς, αποτελεί επένδυση 36 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει στην πλήρη ανάπτυξή του επτά προσομοιωτές που θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων για αεροσκάφη τύπου Airbus, Boeing και ATR. Στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων).

Η αεροπορική επενδύει και στην εκπαίδευση νέων πιλότων και μηχανικών. Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει προγράμματα υποτροφιών για υποψηφίους πιλότους και υποψηφίους μηχανικούς της Aegean.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT