Η PepsiCo επαναφέρει στην Ελλάδα το 60% της παραγωγής αναψυκτικών

Η PepsiCo επαναφέρει στην Ελλάδα το 60% της παραγωγής αναψυκτικών

Ξεκινάει από Δεκέμβριο συνεργασία με το εργοστάσιο της NuAqua στο Λουτράκι

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Στην Ελλάδα θα παράγεται από τα τέλη του χρόνου το 60% των αναψυκτικών της PepsiCo για την εγχώρια αγορά, μετά την απόφαση της εταιρείας να επιστρέψει ακόμη μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εδώ μετά το 2016, οπότε αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο αναψυκτικών στα Οινόφυτα. Από τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει στο εργοστάσιο της NuAqua στο Λουτράκι –πρόκειται για το ιστορικό εργοστάσιο της εμφιάλωσης νερού που το 2021 πούλησε η PepsiCo Hellas στη NuAqua– η παραγωγή των αναψυκτικών της Pepsico σε συσκευασία PET, ενώ σε επόμενη φάση θα ξεκινήσει και η παραγωγή αναψυκτικών σε γυάλινη φιάλη. Το πρώτο βήμα για την επιστροφή της παραγωγής των αναψυκτικών της PepsiCo στην Ελλάδα είχε γίνει πέρυσι, όταν η ΕΨΑ ανέλαβε την παραγωγή σε κουτί των αναψυκτικών της πολυεθνικής, πλην της Pepsi Cola και της 7UP.

«Οι συνθήκες της αγοράς όταν λάβαμε την απόφαση να κλείσουμε το εργοστάσιο στα Οινόφυτα και να μεταφέρουμε την παραγωγή στη Ρουμανία ήταν πολύ διαφορετικές. Το μεταφορικό κόστος ήταν χαμηλό. Αναθεωρήσαμε την απόφασή μας διότι συνέβη ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπάρχουν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, το κόστος μεταφοράς είναι πολύ υψηλό», εξήγησε τους λόγους της απόφασης η κ. Ινγκα Ντένγκελ, γενική διευθύντρια της PepsiCo Hellas, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από πέρυσι η ΕΨΑ ανέλαβε την παραγωγή σε κουτί των αναψυκτικών της πολυεθνικής, πλην Pepsi Cola και 7UP.

Η συμφωνία με τη NuAqua είναι τριετής, αλλά είναι πολύ πιθανό να ανανεωθεί για μία τριετία ακόμη. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την ΕΨΑ, η οποία επίσης είναι τριετής, είναι πιθανό επίσης να ανανεωθεί, ειδικά εάν τα σχέδια της βολιώτικης βιομηχανίας για ενίσχυση των μεριδίων της δεν τελεσφορήσουν. Αν και πριν από μερικούς μήνες τα στελέχη του fund SMERC, στο οποίο ανήκει πλέον η ΕΨΑ, άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα ανανεωθεί η συμφωνία με την PepsiCo, καθώς χρειάζεται να αξιοποιηθεί όλη η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου για την παραγωγή των προϊόντων ΕΨΑ, το σενάριο αυτό φαίνεται να «ξεθωριάζει» το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος; Τα μερίδια αγοράς δεν φαίνεται να είναι τα επιθυμητά μέχρι στιγμής, οπότε η συνέχιση της συμφωνίας με την πολυεθνική θα αντισταθμίσει πιθανές απώλειες σε έσοδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση η ΕΨΑ να αναλάβει για λογαριασμό της PepsiCo την παραγωγή της Pepsi Cola και της 7Up σε κουτί. Η συνεργασία και με άλλους εμφιαλωτές μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ σε ό,τι αφορά τις εξαγορές εξετάζονται μόνον όσες σχετίζονται με τον κλάδο των σνακ, εκεί όπου η εταιρεία, μέσω των προϊόντων Tasty, κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά.

«Στόχος μας είναι διπλασιάσουμε τη δραστηριότητά μας», ανέφερε η κυρία Ντένγκελ, στόχος αρκετά δύσκολος καθώς ειδικά στο κανάλι του HORECA η παρουσία των αναψυκτικών της εταιρείας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με το μερίδιο να είναι περίπου στο 5%. Η στρατηγική που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνει τη στενή προσέγγιση των επιχειρηματιών της εστίασης και μάλιστα αυτών που ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στους συναδέλφους τους.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών της PepsiCo Hellas διαμορφώθηκε σε περίπου 234 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 18% σε σύγκριση με το 2022, ενώ η εταιρεία επανήλθε σε κέρδη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT