Πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας από το Πεκίνο

Πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας από το Πεκίνο

Μειώνει τα επιτόκια, απελευθερώνει 140 δισ. από τα αποθεματικά τραπεζών

3' 43" χρόνος ανάγνωσης

Το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης μετά την πανδημία ανακοίνωσε χθες η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών ώστε να δώσει τέλος στην κρίση της αγοράς στέγης, να τονώσει την κινεζική οικονομία και να τη βγάλει από την παγίδα του αποπληθωρισμού στην οποία βυθίζεται τον τελευταίο χρόνο. Εχει προηγηθεί σειρά ανησυχητικών εξελίξεων στην κινεζική οικονομία, η οποία τείνει να καθηλωθεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλή ανεργία ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων, μειωμένη κατανάλωση και συνεχή υποχώρηση των τιμών. Και στην πλειονότητά τους οικονομολόγοι και αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το πακέτο μέτρων δεν είναι το «μπαζούκας» που θα αντιστρέψει την αρνητική εικόνα της κινεζικής οικονομίας.

Ετσι, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι μειώνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της από το 1,7% στο 1,5%. Μειώνει επίσης τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, όπως και την ελάχιστη προκαταβολή που απαιτείται για την αγορά κατοικίας, η οποία έως τώρα ανερχόταν στο 15% του τιμήματος. Παράλληλα, όμως, επιτρέπει εφεξής στις τράπεζες να πωλούν μεγαλύτερο τμήμα του ενεργητικού τους και να διατηρούν χαμηλότερο αποθεματικό, και συγκεκριμένα μειωμένο κατά μισή εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τα έως τώρα επίπεδα. Η τελευταία αυτή χαλάρωση των κανόνων για τα αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών εκτιμάται πως θα απελευθερώσει στην πραγματική οικονομία κεφάλαια ύψους 140 δισ. δολ., που θα διατεθούν ως δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οικονομολόγοι και αναλυτές εκφράζουν φόβους πως οι νέες αποφάσεις δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν την πορεία επιβράδυνσης.

Οικονομολόγοι και αναλυτές εκφράζουν φόβους πως αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν την πορεία επιβράδυνσης στην οποία έχει εισέλθει η κινεζική οικονομία – κατά πολλούς κινδυνεύει να μην επιτύχει φέτος τον στόχο της για ανάπτυξη 5%. Εχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων και ερευνών που προδίδουν πως ελάχιστες κινεζικές επιχειρήσεις προτίθενται να προχωρήσουν σε καινούργιο δανεισμό, ανεξαρτήτως των επιπέδων των επιτοκίων. Και ο λόγος είναι ο φόβος των επιχειρήσεων πως δεν θα έχουν επαρκείς πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

«Είναι το σημαντικότερο πακέτο μέτρων που έχει ανακοινώσει το Πεκίνο μετά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας», επισημαίνει κατηγορηματικά ο Τζούλιαν Εβανς-Πριτσάρ, αναλυτής της Capital Economics, που σπεύδει να προσθέσει πως «από μόνο του, όμως, δεν θα είναι αρκετό». Μιλώντας στο Reuters εξηγεί πως η οικονομία της Κίνας χρειάζεται περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για να επιστρέψει σε πορεία στιβαρής ανάπτυξης και να επιτύχει τον στόχο του 5%. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, την προσπάθεια για τόνωση του δανεισμού προς τα νοικοκυριά, το Πεκίνο έχει ήδη χαλαρώσει πολλούς από τους περιορισμούς που ίσχυαν για τα στεγαστικά δάνεια και έχει μειώσει ήδη τα επιτόκια των στεγαστικών, αλλά δεν έχει κατορθώσει έως τώρα να τονώσει τη ζήτηση, ούτε να ανακόψει την πτώση των τιμών των κατοικιών. Σημειωτέον ότι τον Αύγουστο οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί τα τελευταία εννέα χρόνια. Η κρίση της αγοράς ακινήτων, που άρχισε μέσα στο 2021, έχει καταφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία, καθώς αντιπροσώπευε σημαντικό τμήμα της, ενώ έχει πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη δεδομένου ότι το 70% των αποταμιεύσεων των κινεζικών νοικοκυριών έχει τοποθετηθεί σε ακίνητα. Σε σχετική ανακοίνωσή τους οικονομικοί αναλυτές της Gavekal Dragonomics επισημαίνουν πως «όσα νοικοκυριά νιώθουν αβεβαιότητα ως προς τα μελλοντικά τους εισοδήματα και εν μέσω μιας αγοράς εργασίας που αποδυναμώνεται, μάλλον δεν θα προθυμοποιηθούν να αναλάβουν περισσότερα χρέη». Εχουν προηγηθεί τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για τον Αύγουστο, που έπεισαν τις κινεζικές αρχές να προχωρήσουν στην τόνωση της οικονομίας. Ετσι, οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs, Nomura, UBS και Bank of America, που παρακολουθούν προσεκτικά τα τεκταινόμενα στην Κίνα, αναθεώρησαν προσφάτως τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξή της. Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν επισπεύσει τις εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής, αλλά οικονομολόγοι και αναλυτές θεωρούν ότι και πάλι δεν επαρκεί αυτή η πολιτική.

Και τέλος, η Τράπεζα της Κίνας επιχειρεί να τονώσει τα χρηματιστήρια της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο με νέα μέτρα. Το πρώτο εξ αυτών είναι ένα ειδικό πρόγραμμα ανταλλαγής κεφαλαίων που ξεκινάει με κεφάλαια ύψους 500 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο περίπου των 70 δισ. δολ., και με το οποίο θα προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε επενδυτικές, ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες προκειμένου να προχωρούν σε μεγαλύτερες αγορές μετοχών. Το δεύτερο μέτρο είναι ένα ταμείο με κεφάλαια ύψους 300 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο περίπου των 42 δισ. δολ., που θα προσφέρει φθηνά δάνεια στις εμπορικές τράπεζες, ώστε να τις διευκολύνει να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους αγορές και επαναγορές μετοχών

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT