Το Βερολίνο «παγώνει» την πώληση μετοχών της Commerzbank

Το Βερολίνο «παγώνει» την πώληση μετοχών της Commerzbank

Παρέμβαση Λίντνερ μετά τα πυρά Σολτς για επιθετική εξαγορά από τη UniCredit

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Διαπιστώνοντας τον εκνευρισμό που προκάλεσε στους επενδυτές η αιφνιδιαστική κίνηση της UniCredit να ανακοινώσει ότι έχει αυξήσει το ποσοστό της στην Commerzbank περίπου στο 21% και ότι έχει υποβάλει αίτηση να το αυξήσει περαιτέρω στο 29,9%, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει. Ετσι ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τις πωλήσεις μετοχών της Commerzbank εξαιτίας της αιφνιδιαστικής κίνησης της UniCredit.

«Το ύφος της προσέγγισης της UniCredit έχει αναστατώσει πολλούς μετόχους στη Γερμανία, γι’ αυτό και η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην πωλήσει περαιτέρω μετοχές», τόνισε χθες ο κ. Λίντνερ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο του στο Βερολίνο.

Οι ελιγμοί της ιταλικής τράπεζας για την απόκτηση ποσοστού 21% στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, οι οποίοι προκάλεσαν και την παρέμβαση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς ενάντια σε μια πιθανή εξαγορά, «έχουν εγείρει ερωτήματα», πρόσθεσε ο κ. Λίντνερ.

Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να πωλήσει μακροπρόθεσμα το υπόλοιπο 12% της συμμετοχής της στην Commerzbank.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πάντα καταστήσει σαφές ότι η Commerzbank πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών. «Υπάρχουν λόγοι δημόσιας πολιτικής γι’ αυτό: το κράτος δεν μπορεί να είναι μέτοχος σε ένα ανταγωνιστικό ίδρυμα μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει τη UniCredit να εξαγοράσει την Commerzbank, είπε ότι αυτό είναι θέμα της διοίκησης και των εποπτικών συμβουλίων της τράπεζας.

Το ύφος της προσέγγισης της ιταλικής τράπεζας έχει αναστατώσει πολλούς μετόχους στο Βερολίνο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Είχε προηγηθεί χθες η δήλωση του Γερμανού καγκελαρίου ότι η προσπάθεια της UniCredit να αυξήσει το ποσοστό της στην Commerzbank χωρίς διαβούλευση είναι μια «μη φιλική επίθεση» και δεν αρμόζει στην Ευρώπη και τη Γερμανία.

«Οι μη φιλικές επιθέσεις, οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό πράγμα για τις τράπεζες και για τον λόγο αυτό η γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Ολαφ Σολτς στο περιθώριο επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφερόταν στην ανακοίνωση της UniCredit νωρίτερα ότι έχει αυξήσει το ποσοστό που κατέχει στην Commerzbank περίπου στο 21% και ότι έχει υποβάλει αίτηση να το αυξήσει περαιτέρω στο 29,9%. Είχε προηγηθεί η δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης αργά την Παρασκευή ότι θα διατηρήσει προς το παρόν το μερίδιο του 12% που κατέχει στην Commerzbank, εξέλιξη που φάνηκε να φρενάρει μια πιθανή συγχώνευση με τη UniCredit, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το ιταλικό ενδιαφέρον εξαγοράς είχε προκαλέσει εξαρχής αντιδράσεις στο Βερολίνο. Η διοίκηση της Commerzbank προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι μια πιθανή συγχώνευση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας είναι απειλή για τις επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Η κίνηση της UniCredit είναι η πιο φιλόδοξη απόπειρα για πανευρωπαϊκή συγχώνευση τραπεζών, αντιμετωπίζει όμως σημαντικά πολιτικά εμπόδια στη Γερμανία.

Στελέχη της γερμανικής τράπεζας λένε ότι μια σύνδεση με τη UniCredit θα μπορούσε να δυσχεράνει τη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες γερμανικές εταιρείες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Επειτα από μια συγχώνευση, οι αποφάσεις δανεισμού και οι δυνατότητες διαχείρισης κινδύνων ενδέχεται να μεταφερθούν στο εξωτερικό, υπονομεύοντας τις υπηρεσίες προς εγχώριους πελάτες που συνεργάζονται με την Commerzbank εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας.

Στελέχη της Commerzbank δήλωσαν επίσης στους FT ότι μια πιθανή προσέγγιση «Πρώτα η Ιταλία» σε περιόδους οικονομικής πίεσης θα μπορούσε να θέσει τους Γερμανούς πελάτες σε μειονεκτική θέση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT