Δεν προχωράει το σχέδιο για μονάδα υδρογόνου

Δεν προχωράει το σχέδιο για μονάδα υδρογόνου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Ανθρακας αποδείχτηκε ο θησαυρός του επενδυτικού σχεδίου της Advent Technologies (ελληνική εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq) για την παραγωγή κυψελών υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία. Το έργο Green HiPo που διαφημίστηκε και από τα συναρμόδια υπουργεία ως μία από τις μεγάλες επενδύσεις που θα στηρίξουν τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, με αρχικό προϋπολογισμό 780 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε το 2022 στην ευρωπαϊκή λίστα των χρηματοδοτούμενων έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για έργα υδρογόνου, IPCEI. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο, κατά τη διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης της επένδυσης με 24 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, διαπίστωσαν ότι τα οικονομικά μεγέθη της Advent Technologies (μητρικής και διασυνδεδεμένων εταιρειών) είναι προβληματικά και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Η εταιρεία έχει υποβάλει ένσταση, που θα εξεταστεί.

Δύο «μνηστήρες» για αρδευτικό στη Θεσσαλία

Εβδομάδα προσφορών για τους πολυαναμενόμενους διαγωνισμούς αρδευτικών έργων είναι η τρέχουσα. Ετσι, μετά τη χθεσινή μοναδική προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το αρδευτικό της Ξάνθης, ύψους 220,5 εκατ. ευρώ, σειρά έλαβε χθες εκείνο στην Υπέρεια της Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο έργο, ύψους 131,2 εκατ. ευρώ, αφορά τη δημιουργία συστήματος άρδευσης 67.800 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα, καλύπτοντας διάφορες περιοχές σε Λάρισα και Θεσσαλία. Δεσμευτικές προσφορές υπέβαλαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία «Μυτιληναίος – Μεσόγειος».

Αύξηση εσόδων για την Grid Telecom

Ενισχυμένα έσοδα κατά 33,3%, σε 2,8 εκατ. ευρώ, εμφάνισε κατά τη χρήση του 2023, σε ετήσια βάση σύγκρισης, η Grid Telecom. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 3,7%, σε 667.800 ευρώ, αλλά η καθαρή κερδοφορία εμφάνισε υποχώρηση (-64,3%), που διαμορφώθηκε σε περίπου 172.000 ευρώ. Η Grid Telecom είχε αυξημένες λειτουργικές δαπάνες λόγω, μεταξύ άλλων, της διεύρυνσης της δραστηριότητάς της σε data centers και του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Παύση ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων

Χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά και διαγνωστικών εξετάσεων θα μείνουν οι ασθενείς αλλά και οι γιατροί όλης της χώρας από την Παρασκευή έως και την Κυριακή. Η ΗΔΙΚΑ προχωρεί το συγκεκριμένο διάστημα στη μετάπτωση της βάσης δεδομένων Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, του γνωστού μας ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα όλα τα συστήματα που υποστηρίζει η συγκεκριμένη βάση και διαλειτουργούν με τον ΑΜΚΑ να μην είναι λειτουργικά. Η μετάπτωση γίνεται στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση των υποδομών της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.» και θα διενεργηθεί το διάστημα από την Παρασκευή 27/9/2024 και ώρα 22.00 έως και την Κυριακή 29/9/2024 και ώρα 00.00.  

Στο 3% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2025

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι εκτιμήσεις της UBS για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς την τοποθετεί στο 2,5% φέτος και στο 3% το 2025. Οπως τονίζει, αυτή η αισιοδοξία της βασίζεται σε πέντε λόγους: 1) Στο θετικό αποτέλεσμα μεταφοράς (carry over) από το 2023, το οποίο και πρόσθεσε 120 μονάδες βάσης στην ανάπτυξη του α΄ τριμήνου, 2) στην ισχυρή ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς τα έσοδα θα ξεπεράσουν φέτος το ρεκόρ του 2023 κατά 5% έως 10%, 3) στο θετικό περιβάλλον της κατανάλωσης με χαμηλότερο πληθωρισμό, βελτίωση της αγοράς εργασίας και της δυναμικής των δανείων, 4) στη στήριξη από τα κεφάλαια του RRF, με εισροές ύψους 6,9 δισ. ευρώ να έχουν προγραμματιστεί για το 2025 και συνολικά 15 δισ. ευρώ να έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής από το σύνολο των 36 δισ. ευρώ, και 5) στην πολύ καλή δημοσιονομική εικόνα, με τη χώρα να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT