Οι γερμανικές τράπεζες σε δυσμενή θέση

Οι γερμανικές τράπεζες σε δυσμενή θέση

Τα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας θα απορροφήσουν φέτος το 60% των εσόδων της

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

O Γερμανός καγκελάριος, ο υπουργός Οικονομικών, τα συνδικάτα και η ίδια η τράπεζα Commerzbank επικρίνουν συλλήβδην την επιθετική προσέγγιση της ιταλικής Unicredit. Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού χρηματοπιστωτικού ομίλου, Αντρέα Ορσέλ, ο οποίος έχει αρπάξει ένα μερίδιο 21% στην Commerzbank συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων, είχε φθάσει στο σημείο να δηλώσει ότι θα μπορούσε και να αποσύρει το ενδιαφέρον του εφόσον δεν εξασφάλιζε επαρκή στήριξη από άπαντες τους μετόχους. Η Commerzbank είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρωζώνη με τις χαμηλότερες αποδόσεις. Φέτος, στοχεύει σε ελάχιστη απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 8% (ROTE), η οποία απέχει πολύ από ένα πιθανό κόστος ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον 10%. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η τράπεζα θα αποτύχει ακόμη και σε αυτόν τον ισχνό στόχο της. Κατά την εταιρεία αναλύσεων Visible Alpha, η απόδοση επί των ενσώματων θα φθάσει στο 7,8% το 2024.

Η δουλειά για τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο της Commerzbank, Μπετίνα Ορλόπ, είναι να χαράξει μια πειστική πορεία, η οποία θα δικαιολογούσε την επιδίωξη της τράπεζας να κινηθεί ως ανεξάρτητη οντότητα. Οι πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν περισσότερες περικοπές κόστους, οι οποίες θα ενίσχυαν τις αποδόσεις και θα αντιστάθμιζαν τον αντίκτυπο της πτώσης των επιτοκίων. Υπάρχει πολύς δρόμος. Τα λειτουργικά έξοδα της Commerzbank θα απορροφήσουν το 60% των εσόδων φέτος, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 47% των τραπεζών της Ευρωζώνης Euro STOXX Banks Index. Υπάρχουν ωστόσο δύο προβλήματα ακολουθώντας μια επιθετική πολιτική. Πρώτον, υπονομεύεται μία από τις ισχυρότερες γραμμές άμυνας έναντι της UniCredit, η οποία συνίσταται στο ότι μια δυνητική επιχειρηματική συμφωνία θα κόστιζε πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Αυτό το επιχείρημα εξασθενεί αφ’ εαυτού, εάν η ίδια η Μπετίνα Ορλόπ εκκινήσει δραστικές περικοπές. Δεύτερον, είναι πιθανό ο υψηλός δείκτης εξόδων της Commerzbank να δηλώνει την έλλειψη κλίμακας στην κατακερματισμένη και εν μέρει υποστηριζόμενη από το κράτος τραπεζική αγορά της Γερμανίας. Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν πως οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες κατέχουν μόλις το 15% των καταθέσεων λιανικής της χώρας, αιτιολογώντας εν μέρει γιατί η Deutsche και η Commerzbank αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς αποδόσεις. Ενδεχομένως η Ορλόπ να εστίαζε στην ενίσχυση της κλίμακας. Εντούτοις, το ενδεχόμενο να αποκτήσει την τράπεζα OLB και την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου δεν θα άλλαζε τα πράγματα. Μια συγχώνευση με την Deutsche, εν τω μεταξύ, θα προξενούσε περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας από τη συμφωνία με την UniCredit, καταλήγοντας και πάλι στην απώλεια της ανεξαρτησίας της Commerzbank.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT