Ξεπέρασαν κατά 1,899 δισ. τον στόχο τα φορολογικά έσοδα στο οκτάμηνο

Ξεπέρασαν κατά 1,899 δισ. τον στόχο τα φορολογικά έσοδα στο οκτάμηνο

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 14,938 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,197 δισ. ευρώ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Αυξημένα κατά 1,899 δισ. ευρώ ή κατά 4,6% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024 ήταν τα φορολογικά έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου, με τον ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος να πρωταγωνιστούν στην υπέρβαση αυτή.

Σύμφωνα με τα χθεσινά, οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα συνολικά φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 43,002 δισ. ευρώ. Από την υπέρβαση των 1,899 δισ. ευρώ τα 647 εκατ. ευρώ προσμετρούνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023, καθώς αφορούν φόρους του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024. Ετσι, η υπέρβαση που προσμετρείται στο 2024 ανέρχεται σε 1,252 δισ. ευρώ.

Η υπέρβαση αυτή αφορά τη σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2024. Εν τω μεταξύ, όμως, κατά την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας τον Απρίλιο έχει ληφθεί υπόψη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,238 δισ. ευρώ, που κατευθύνεται σε αυξημένες δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού και του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με τον οποίο αυξάνεται το ΠΔΕ κατά 900 εκατ. ευρώ.

Αναλύοντας τις επιμέρους κατηγορίες φορολογικών εσόδων, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 16,796 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 532 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 4,744 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 132 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,941 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 48 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 14,938 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,197 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι αυξημένος κατά 384 εκατ. ευρώ, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αυξημένος κατά 613 εκατ. ευρώ και οι λοιποί φόροι εισοδήματος αυξημένοι κατά 200 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες της ίδιας περιόδου (Ιανουαρίου – Αυγούστου) διαμορφώθηκαν σε 44,089 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,590 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ και των δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι οποίες δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 7,567 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,316 δισ. ευρώ. Η «καθαρή» υπέρβαση, αν εξαιρεθούν οι ετεροχρονισμοί σε δαπάνες και φορολογικά έσοδα, είναι 1,116 δισ. ευρώ.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT