Η βιομηχανία δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία

Η βιομηχανία δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Την αυξανόμενη συμβολή της βιομηχανίας στην ανάπτυξη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αναδεικνύει η Αlpha Bank στο εβδομαδιαίο της Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Είχαν προηγηθεί η Εurobank και η Εθνική Τράπεζα, στις αντίστοιχες αναλύσεις τους. «Υπό το πρίσμα της προσφοράς, ο τομέας της βιομηχανίας είχε μακράν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα το α΄ εξάμηνο 2024», ανέφερε η Εurobank (7 Ημέρες Οικονομία, 13/9/2024). «Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) που παράγεται από τον κλάδο της βιομηχανίας το 2ο τρίμηνο του 2024 είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ετήσια μεταβολή της συνολικής ΑΠΑ για τα τελευταία 25 έτη», σημείωνε ανάλυση της Εθνικής (11/9/2024).

Σύμφωνα με το δελτίο της Alpha Bank, το μερίδιο της βιομηχανίας στη συνολική (ΑΠΑ) της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 16,1% το α΄ εξάμηνο του 2024, σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας (2010-2019: 14,8%). «Η άνοδος αυτή πιθανότατα συνδέεται με τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων στη βιομηχανία, που καταγράφηκε από το 2020 και μετά», αναφέρει το δελτίο. Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος) επισημαίνουν ότι το μερίδιο αυτό εξακολουθεί να υπολείπεται του μέσου όρου της Ευρωζώνης, που ήταν 18,8% το α΄ εξάμηνο του 2024. Και τονίζουν ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια ρεαλιστική στρατηγική για τη βιομηχανία, έτσι ώστε να καινοτομεί, να εξάγει και να δημιουργεί νέες, υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μεταβαίνοντας σε μια οικονομία μέσης και υψηλής εντάσεως τεχνολογίας».

Είχε μακράν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο.

Το α΄ εξάμηνο η συμμετοχή της βιομηχανίας στην αύξηση της ΑΠΑ κατά 1,4% ήταν 82%. Η ανοδική αυτή πορεία, σημειώνει το δελτίο, πιστοποιείται και από τις επιδόσεις ορισμένων δεικτών της οικονομικής συγκυρίας, όπως του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, του δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία και της απασχόλησης.

500.000 εργαζόμενοι

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 6,4% το α΄ εξάμηνο, με τη μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% του δείκτη, να αυξάνεται κατά 4,3%. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 4,6% το α΄ εξάμηνο. Οι απασχολούμενοι στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 0,7% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ από το γ’ τρίμηνο του 2022 ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο, επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τα τέλη του 2010.

Οι αναλυτές επικαλούνται την έκθεση Ντράγκι, σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν 2-3 φορές υψηλότερες τιμές ηλεκτρισμού και 4-5 φορές υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου σε σύγκριση με τις αμερικανικές. Αν αυτό ισχύει για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι ελληνικές βρίσκονται σε ακόμη δυσμενέστερη θέση. Το δελτίο κάνει αναφορά στην επιστολή του πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και των σημαντικών αποκλίσεων των τιμών της ενέργειας μεταξύ της περιφέρειας και της Κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανία συνεισέφερε 1,1 ποσοστιαία μονάδα (π.μ.) στην άνοδο της συνολικής ΑΠΑ το α΄ εξάμηνο, ο πρωτογενής τομέας είχε αρνητική συνεισφορά 0,4 π.μ., οι κατασκευές σχεδόν μηδενική συνεισφορά, ενώ ο τριτογενής τομέας συνεισέφερε 0,5 π.μ. στην αύξηση της ΑΠΑ. Οσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας, η πορεία του πρόδρομου δείκτη ΡΜΙ στη μεταποίηση υποδηλώνει ότι παραμένουν θετικές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT