Ο αναβαλλόμενος φόρος δεν εμποδίζει τη διανομή μερίσματος, λέει η JPMorgan

Ο αναβαλλόμενος φόρος δεν εμποδίζει τη διανομή μερίσματος, λέει η JPMorgan

O αναβαλλόμενος φόρος αντιστοιχεί περίπου στο 6% του συνολικού ενεργητικού, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Καθησυχαστική αναφορικά με τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται η JPMorgan, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποτελέσουν στο μέλλον κάποιο «αγκάθι» για τη διανομή αυξανόμενων μερισμάτων από τον κλάδο.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης οι ελληνικές τράπεζες συγκέντρωσαν περίπου 20 δισ. ευρώ αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTAs) και περίπου 19 δισ. ευρώ παραμένουν στους ισολογισμούς, γύρω στο 6% του συνολικού ενεργητικού. Τα 15 δισ. ευρώ αυτών αναγνωρίζονται ως ρυθμιστικά κεφάλαια αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% του κεφαλαίου CET1 των ελληνικών τραπεζών, σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών της περιφέρειας.

Ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων παρουσιάζουν σημαντικά μειονεκτήματα. Δεν παράγουν εισόδημα και έχουν επίσης υψηλό βάρος κινδύνου στον υπολογισμό του εποπτικού κεφαλαίου, που κυμαίνεται από 100% έως 250%, αντιπροσωπεύοντας το 14% των RWA.

Ωστόσο, αντίθετα με τις «κοινές παρανοήσεις» πολλών επενδυτών, δεν αποτελούν εμπόδιο για υψηλότερες διανομές κεφαλαίου από τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει η JPMorgan, θέλοντας να… απομυθοποιήσει, αυτό το ζήτημα που έχει επανέλθει τώρα στο επίκεντρο.

Οπως εξηγεί, ένα σημαντικό μέρος των DTAs των ελληνικών τραπεζών απολαμβάνει κρατική εγγύηση (αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις DTCs). Αν και τα DTCs αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε άλλος τύπος κεφαλαίου CET1, το ασυνήθιστα υψηλό μερίδιό τους στο κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αποτελέσει πηγή ρυθμιστικών ανησυχιών. Ωστόσο, τονίζει η JPMorgan, υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα DTCs δεν αναμένεται να μπουν στον δρόμο των διανομών μερισμάτων των τραπεζών – οι εξής:

1) Οι υγιείς προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών σημαίνουν ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ το μερίδιο των DTCs στο CET1 θα υποχωρήσει απότομα στο μέλλον.

2) Τα επίπεδα πληρωμών (payouts) από μόνα τους δεν αλλάζουν σημαντικά την τροχιά των DTCs.

3) Τα DTCs δεν εμπόδισαν άλλες τράπεζες της νότιας Ευρώπης να κάνουν υγιείς διανομές.

4) Οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τα προγράμματα απόσβεσης για να αποδείξουν την άνεση του κεφαλαίου.

Οσον αφορά το τελευταίο, η JPM αναφέρει πως το πρόγραμμα αποσβέσεων βάσει νόμου λήγει το 2041.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT