Attica Bank: Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου ύψους 735 εκατ.

Attica Bank: Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου ύψους 735 εκατ.

Mε μετρητά το ποσό των 672,1 εκατ. και με warrants τα 62,9 εκατ.

3' 4" χρόνος ανάγνωσης

Την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ, ενέκρινε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της. Η αύξηση θα γίνει κατά το ποσό των 672,1 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων και με άσκηση δικαιωμάτων κτήσης (warrants) κατά 62,9 εκατ. ευρώ, όπως έχει προβλεφθεί από τη συμφωνία μετόχων μεταξύ του ΤΧΣ και της Thrivest Holding που έχει κυρωθεί με νόμο.

Το κάθε warrant παρέχει δικαίωμα απόκτησης 3,5 νέων μετοχών και η τιμή μετατροπής ορίστηκε σε 0,05 ευρώ. Στόχος της τράπεζας είναι έως το τέλος Οκτωβρίου να έχει ολοκληρώσει την ΑΜΚ και μέσα στον Νοέμβριο να έχει ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση των μετοχών από τα warrants. Συνολικά στο πλαίσιο της ΑΜΚ θα εκδοθούν 359,5 εκατ. μετοχές, με τιμή 1,87 ευρώ ανά μετοχή.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το ΤΧΣ που θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με 475,1 εκατ. ευρ, θα μεταβιβάσει δωρεάν στη Thrivest 180,8 εκατ. warrants, η άσκηση των οποίων θα του αποδώσει 632,8 εκατ. μετοχές Attica με κόστος μόλις 31,6 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει έως 39,1 εκατ. αδιάθετες μετοχές από το ΤΜΕΔΕ μαζί με τα σχετικά warrants, διαδικασία μέσω της οποίας το ποσοστό της θα αυξηθεί από 8,7% σε πάνω από 50%. Συνολικά η Thrivest θα επενδύσει έως το ποσό των 200 εκατ. ευρώ εφόσον ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της και θα καταστεί μέτοχος πλειοψηφίας σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως το 58,5%. Το ΤΜΕΔΕ θα συμμετάσχει με 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων μετοχών και με 1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τίτλων κτήσης. Ο ΕΦΚΑ θα διαθέσει 47,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων μετοχών. Το μερίδιο του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35% έως 37% και του Δημοσίου συνολικά (μαζί με τον ΕΦΚΑ) μεταξύ 38,5% έως 40%.

Στόχος της τράπεζας είναι έως το τέλος Οκτωβρίου να έχει ολοκληρώσει την ΑΜΚ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, μέσα στον Νοέμβριο θα έχει ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση των μετοχών από τα warrants, ενώ όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας Ελένη Βρεττού, «φιλοδοξία της διοίκησης είναι προς τα τέλη του έτους να έχει ολοκληρωθεί και η αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων μέσω του προγράμματος “Ηρακλής” και συνεπώς η νέα χρονιά να βρει την τράπεζα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και εξυγιασμένη».

Σύμφωνα με την κ. Βρεττού, «ζητούμενό μας είναι οι μέτοχοι της τράπεζας να αρχίσουν για πρώτη φορά πλέον να έχουν σημαντικές αποδόσεις με στόχο η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να υπερβεί το 20% από το 2027. Αυτό προκύπτει από τα υψηλότερα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη άνω των 250 εκατ. το 2027 χάρη στην ανάπτυξη εργασιών αλλά και την περιστολή κόστους που προκύπτει από τη συγχώνευση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων της Παγκρήτιας, η κ. Βρεττού διαβεβαίωσε ότι οι μετοχές των μετόχων της πρώην Παγκρήτιας που δεν έχουν εμφανιστεί «δεν έχουν χαθεί» και βρίσκονται σε συγκεντρωτικό λογαριασμό αξιογράφων που διατηρείται από την Attica Bank – απλώς δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στους ατομικούς λογαριασμούς των μετόχων. «Οσοι μέτοχοι κατείχαν τουλάχιστον 35 μετοχές της Παγκρήτιας απέκτησαν μετοχές της Attica Bank και τηρούνται σε αυτή», διαβεβαίωσε καλώντας τους να γνωστοποιήσουν στην Attica Bank τα στοιχεία της μερίδας τους και τον λογαριασμό αξιογράφων τους στο ΣΑΤ και να δώσουν εντολή στον θεματοφύλακά τους να αποδεχθεί τη μεταφορά των μετοχών τους.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης να προηγηθεί reverse-split προκειμένου 53 εκατ. μετοχές της τράπεζας να γίνουν 530.000 μέσω της αύξησης της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων κοινών ονομαστικών μετοχών από 0,05 σε 5 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών της τράπεζας διά της συνένωσης εκατό μετοχών σε μία (reverse split). Ενέκρινε επίσης τη λήξη της ένταξης της Attica Bank στο καθεστώς αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC), ως καθολικής διαδόχου της Παγκρήτιας Τράπεζας μετά τη συγχώνευση των δύο οργανισμών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT