Υπεραποδίδουν τα πράσινα ακίνητα

Αλμα 36% στη μέση ζητούμενη τιμή των ενοικίων για ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες στα νότια προάστια από το 2021 έως το 2024

Σε σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της αξίας των κατοικιών, είτε πρόκειται για πώληση είτε για ενοικίαση, εξελίσσεται η ενεργειακή απόδοση, μια και εξασφαλίζει χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι στρεβλώσεις, διότι το έλλειμμα κατοικιών και η προτίμηση της πλειονότητας των εγχώριων αγοραστών σε οικονομικές και προσιτές επιλογές έχουν δώσει μεγαλύτερη του αναμενομένου ώθηση στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακόμα και ακινήτων που κατατάσσονται στις χαμηλότερες κλίμακες του ενεργειακού πιστοποιητικού.

Για παράδειγμα, το τελευταίο 12μηνο η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης τέτοιων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, στα ανατολικά και στα δυτικά προάστια της Αττικής έχει αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα πράσινα ακίνητα των ίδιων περιοχών. Σε αυτό έχει συμβάλει βεβαίως και η πολύ μικρή προσφορά τέτοιων ακινήτων στις περιοχές αυτές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Spitogatos.gr, με βάση τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI προκύπτει ότι η μέση αύξηση των τιμών ενοικίασης κατοικιών χαμηλής ενεργειακής απόδοσης στα ανατολικά ήταν 19,9% έναντι αύξησης 12,3% των ακινήτων με ενεργειακή κλάση από Α+ έως Β. Αντιστοίχως στα δυτικά η αύξηση των ενοικίων των κατοικιών χαμηλής ενεργειακής απόδοσης ήταν 9,1% έναντι 7,1% εκείνων με υψηλή, ενώ στο κέντρο η αντίστοιχη αύξηση ήταν 9,9% και 8,3%, αντιστοίχως. Ωστόσο, στις περιοχές όπου η προσφορά κατοικιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι υψηλότερη, όπως τα νότια και τα βόρεια προάστια, η εικόνα αντιστρέφεται, με τα πράσινα ακίνητα στα νότια να καταγράφουν ετήσια αύξηση κατά 12,7% έναντι 8,6% εκείνων με χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Αντιστοίχως, στα βόρεια η αύξηση των πράσινων κατοικιών ήταν 5,8% έναντι 5%.

Οσον αφορά την προσφορά πράσινων κατοικιών προς ενοικίαση, στα νότια διαμορφώνεται σε 42%, στα βόρεια και στο κέντρο σε 22%, στα δυτικά προάστια σε 9% και στα ανατολικά σε μόλις 5%. Στα νότια προάστια εντοπίζεται και η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών με υψηλή ενεργειακή κλάση, φτάνοντας τα 15,3 ευρώ/τ.μ., ενώ η χαμηλότερη καταγράφεται στα δυτικά προάστια με 8,9 ευρώ/τ.μ.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση 36% στη μέση ζητούμενη τιμή των ενοικίων για ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες στα νότια από το 2021 έως το 2024. Στη μεσαία ενεργειακή κλάση (C, D, E) η μεγαλύτερη αύξηση τιμών εντοπίζεται στα ανατολικά με 28,2%, ενώ στις κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κλάσης η μεγαλύτερη άνοδος τα τρία τελευταία χρόνια παρατηρείται στα ανατολικά προάστια με 38,2%, ξεπερνώντας ακόμα και την αύξηση των κατοικιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Μάλιστα, μόνο κατά το τελευταίο 12μηνο παρατηρείται αύξηση κατά 20%.

Σχετικά με τα πωλούμενα ακίνητα, η υψηλότερη μέση τιμή των πράσινων ακινήτων εντοπίζεται στα νότια προάστια με 4.636 ευρώ/τ.μ., ενώ αντίστοιχων προδιαγραφών κατοικίες στα ανατολικά κοστίζουν 2.800 ευρώ/τ.μ., αν και η μέση ζητούμενη τιμή εκεί έχει αυξηθεί κατά 52,4% από το 2021 μέχρι σήμερα. Σε σχέση με πέρυσι, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών των πράσινων κατοικιών παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας με 20%. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι κατοικίες με την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση σημειώνουν σε όλες τις περιοχές τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι, κατά κανόνα, πρόκειται για νεόδμητα ακίνητα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT