Αυξήσεις φόρων σε πλούσιους και επιχειρήσεις σχεδιάζει η Γαλλία

Αυξήσεις φόρων σε πλούσιους και επιχειρήσεις σχεδιάζει η Γαλλία

Συναγερμός στην κυβέρνηση για το αυξανόμενο χρέος και το έλλειμμα

3' 40" χρόνος ανάγνωσης

Η Γαλλία αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η δημοσιονομική πορεία και πολιτική έχουν μεγάλη σημασία για τις αγορές, οι οποίες δεν διστάζουν να «τιμωρήσουν» όποια χώρα στέλνει σήματα… συναγερμού σε αυτό το μέτωπο, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού της. Αλλωστε η δημοσιονομική πειθαρχία, σε συνδυασμό και με την πολιτική σταθερότητα, ήταν αυτά που «αποσυνέδεσαν» το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από αυτό της Ιταλίας, με αποτέλεσμα εδώ και κάποια χρόνια οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να είναι φθηνότερες από αυτές των ιταλικών τίτλων. Επίσης, τα ισχυρά δημοσιονομικά αποτελέσματα της Πορτογαλίας είναι αυτά που έχουν ωθήσει τα spreads των ομολόγων της να συγκλίνουν με αυτά των ομολόγων του Βελγίου και να έχουν υποχωρήσει εδώ και μήνες κάτω από τα γαλλικά spreads. Και αυτή την εβδομάδα οι αδύναμες δημοσιονομικές προοπτικές και η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία –η οποία βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος– ήταν αυτές που οδήγησαν τα ισπανικά ομόλογα να «ισοφαρίσουν» τα γαλλικά. Οπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε την Τετάρτη ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, «είναι επείγον για τη χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του ελλείμματος και του χρέους, καθώς οι αγορές ομολόγων στέλνουν όλο και περισσότερο προειδοποιήσεις για τους κινδύνους».

Η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση να βρει γρήγορες λύσεις στις δημοσιονομικές προκλήσεις και πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025 στο κοινοβούλιο το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου. Παράλληλα, έως τα τέλη Οκτωβρίου θα υποβάλει στην Κομισιόν το σχέδιο για μείωση του δημοσίου χρέους. O νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Αντουάν Αρμάν, χαρακτήρισε μάλιστα το έλλειμμα του προϋπολογισμού ένα από τα χειρότερα στην Ιστορία και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σοβαρή. Η κυβέρνηση ήλπιζε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2024 στο 5,1% του ΑΕΠ, αλλά οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει στο 6%. Την ίδια στιγμή, το χρέος της Γαλλίας έχει εκτοξευθεί στα 3 τρισ. ευρώ, ή πάνω από το 110% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρώπη μετά αυτά της Ελλάδας και της Ιταλίας.

H Γαλλία μπορεί να απέκτησε κυβέρνηση έπειτα από πολύ καιρό, όμως δεν έχει πείσει τις αγορές ότι θα ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση. Το κόστος δανεισμού της εκτοξεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008. Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου κινείται στο 2,93% και στα ίδια περίπου επίπεδα πλέον με αυτήν του αντίστοιχου ισπανικού ομολόγου. Σύμφωνα μάλιστα με τη Citigroup, μετά την Πορτογαλία και την Ισπανία και η Ελλάδα αναμένεται να «ισοφαρίσει» τη Γαλλία, εντός του 2025, με το ελληνικό spread να υποχωρεί στις 75 μ.β. (από τις 96 μ.β. τώρα) και στα επίπεδα που θα κινείται το γαλλικό. Εκτός από τα δημοσιονομικά, η εύθραυστη μειοψηφική κυβέρνηση της Γαλλίας επίσης διατηρεί στο «κόκκινο» τις ανησυχίες των αγορών.

Το κόστος δανεισμού της εκτοξεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2008.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Μισέλ Μπαρνιέ, πρέπει να εξοικονομήσει 110 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για να επαναφέρει το αυξανόμενο χρέος και το έλλειμμα της Γαλλίας σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολλά από αυτά θα είναι με τη μορφή περικοπής των κρατικών δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο και υπό τον φόβο των αγορών, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως εξετάζει να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων σε πλούσιους και σε μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα και να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Πάντως, η αύξηση των φόρων έχει έρθει στο προσκήνιο διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Η υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, έχει επίσης δεσμευτεί σε αύξηση των φόρων σε εταιρείες και νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος. Σε νέα έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΟΣΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξανόμενο χρέος των χωρών, καλώντας τις κυβερνήσεις να καταβάλουν «εντονότερες προσπάθειες» για να περιορίσουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τα έσοδα από έμμεσους φόρους.

Οπως τόνισε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος τέθηκε υπέρ της αύξησης των φόρων που εξετάζει η κυβέρνηση, «επί 40 χρόνια λέμε ότι δεν πρέπει να “σπάσουμε” την ανάπτυξη – το αποτέλεσμα είναι ότι το δημόσιο χρέος ξεφεύγει από τον έλεγχο». Ο Ντε Γκαλό προειδοποίησε παράλληλα πως η Γαλλία δεν μπορεί ρεαλιστικά να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο όριο του 3% της Ε.Ε. σε τρία χρόνια, αλλά σε πέντε χρόνια, αν και εφόσον ακολουθηθεί η σωστή πορεία δράσης. «Σύντομα θα είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν θα μπορεί να μειώσει το έλλειμμά της εντός του ορίου του 3% του ΑΕΠ», όπως είπε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT