Γερμανικά «αναχώματα» στην επέλαση της UniCredit

Γερμανικά «αναχώματα» στην επέλαση της UniCredit

To Βερολίνο θεωρεί εχθρική και επιθετική την απόκτηση του 21% από την ιταλική τράπεζα και διόρισε νέα διευθύνουσα σύμβουλο στην Commerzbank την Μπετίνα Ορλόπ, με βασική εντολή να εμποδίσει την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Σε γυναικεία χέρια περνάει για πρώτη φορά στην 154χρονη ιστορία της το τιμόνι της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας μετά την Deutsche Bank, την ώρα που προσπαθεί να αναχαιτίσει μια πιθανή εξαγορά από την ιταλική UniCredit. Η «πιστή» Μπετίνα Ορλόπ διορίστηκε εσπευσμένα χθες νέα διευθύνουσα σύμβουλος, λίγο μετά την ανακοίνωση του Μάνφρεντ Κνοφ ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει νέα θητεία στο τέλος του χρόνου. Περίμενε να αναλάβει τον ρόλο τουλάχιστον από το 2020, η άνοδός της στην κορυφή ωστόσο έλαβε μια ξαφνική και δραματική τροπή, με φόντο το ιταλογερμανικό παιχνίδι εξουσίας που προκαλεί τριγμούς στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το τραπεζικό κατεστημένο.

Οικονομική διευθύντρια μέχρι σήμερα, η 54χρονη τραπεζίτρια που εντάχθηκε στην Commerzbank το 2014 ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου για την ανάπτυξη και τη στρατηγική του ομίλου δεν θα έχει περίοδο χάριτος, καθώς με το «καλημέρα» θα πρέπει να χαράξει γραμμή άμυνας έναντι της UniCredit. Η γερμανική τράπεζα μάχεται για την ανεξαρτησία της, καθώς η UniCredit επιχειρεί να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχός της, εποφθαλμιώντας μία πλήρη εξαγορά. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο άρχισε να ξεδιπλώνει τη στρατηγική της, αποκτώντας μερίδιο 9% στην Commerzbank. Στη συνέχεια στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε ότι απέκτησε επιπλέον μετοχές της Commerzbank, ανεβάζοντας το μερίδιό της στον γερμανικό δανειστή σε περίπου 21%, ενώ υπέβαλε αίτημα για αύξηση των συμμετοχών της στο 29,9%. Στελέχη της τράπεζας αλλά και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας έως ότου παρενέβη η UniCredit, αντιτίθενται εξίσου σε μια εχθρική εξαγορά, με την Ορλόπ να αναλαμβάνει πλέον τη δύσκολη μάχη να την ανατρέψει.

Η Μπετίνα Ορλόπ διορίστηκε χθες νέα διευθύνουσα σύμβουλος, λίγο μετά την ανακοίνωση του Μάνφρεντ Κνοφ ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει νέα θητεία.

Η Commerzbank ανακοίνωσε ότι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος θα παραδώσει τη σκυτάλη στη διάδοχό του, «στο εγγύς μέλλον» και πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα στον διορισμό της, έπειτα από εσωτερική και εξωτερική αναζήτηση υποψηφίων. «Ενώ έχουμε μια στρατηγική που είναι αποτελεσματική, έχουμε σημαντικά καθήκοντα μπροστά μας. Θα αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις με επιτυχία μαζί με όλους τους βασικούς εταίρους μας», τόνισε στις πρώτες δηλώσεις της.

Το βασικό της μέλημα θα είναι να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Commerzbank έναντι της UniCredit και του διευθύνοντος συμβούλου της, Αντρέα Ορτσελ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η πλήρης εξαγορά είναι μια επιλογή. Ενώ επαίνεσε την ηγεσία της γερμανικής τράπεζας, είπε ότι η στρατηγική της πρέπει να βελτιωθεί και ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σύντομα ιδέες στη διοίκηση. Η Ορλόπ έστειλε άμεσα σαφές μήνυμα στον Ιταλό συνάδελφό της ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει την εξαγορά της Commerzbank χωρίς μάχη. «Δεν τους χρειαζόμαστε γιατί βρισκόμαστε σε εξαιρετικό δρόμο», διεμήνυσε.

Πρώην συνεργάτης της αμερικανικής εταιρείας McKinsey & Co, η Ορλόπ προετοιμαζόταν για τον κορυφαίο ρόλο στην Commerzbank τουλάχιστον από το 2020, όταν ο Μάρτιν Ζίλκε αναγκάστηκε να αποχωρήσει σε μια εξέγερση των μετόχων. Ενώ ήταν η επικρατέστερη για τον ρόλο εκείνη την εποχή, προκρίθηκε τελικά ο Κνοφ, ένα «αουτσάιντερ» που προσλήφθηκε από την Deutsche Bank. Εκείνη δεν παραπονέθηκε ποτέ, τουλάχιστον όχι δημόσια. Αντίθετα, βελτίωσε σταθερά τη φήμη της, αποτελώντας ουσιαστικά το διεθνές πρόσωπο της Commerzbank. Ανθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τη σκέψη της είπαν στους Financial Times ότι διαφωνεί ριζικά με την εξαγορά από τους Ιταλούς, με βασικό της επιχείρημα ότι μία αλλαγή στον έλεγχο θα μπορούσε να υπονομεύσει τον δανεισμό της Commerzbank στις γερμανικές μικρομεσαίες εταιρείες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας. «Βρήκαμε έναν ιδανικό διάδοχο», δήλωσε ο πρόεδρος της Commerzbank Γιενς Γουάιντμαν, προσθέτοντας ότι η Ορλόπ υπήρξε από τους βασικούς «αρχιτέκτονες» της στρατηγικής της τράπεζας μέχρι το 2027.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT