Ο νόμος Μπάιντεν για το κλίμα και οι θέσεις της Κάμαλα Χάρις

Ο νόμος Μπάιντεν για το κλίμα και οι θέσεις της Κάμαλα Χάρις

Γιατί είναι απρόθυμη να κάνει τις πράσινες πρωτοβουλίες κεντρικό θέμα στην εκστρατεία της

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Ανεμογεννήτριες σχεδόν τόσο ψηλές όσο ο Πύργος του Αϊφελ τοποθετούνται στη Μασαχουσέτη, ένα εργοστάσιο ηλεκτρικών φορτηγών 2 δισ. δολαρίων ανεγείρεται στη Ν. Καρολίνα, ενώ στο Κολοράντο μία εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε έκταση τριών τετραγωνικών μιλίων τροφοδοτεί μια χαλυβουργία. Οι ΗΠΑ κινητοποιούν τόσες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, οι οποίες πλέον υπερβαίνουν και την πιο ακμάζουσα περίοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης τη δεκαετία του 2010. Το κύμα δαπανών που αποδέσμευσε ο νόμος για το κλίμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πρόκειται για το σοβαρότερο και πιο μακρόπνοο επίτευγμά του στην εσωτερική σκηνή. Εντούτοις, μόλις και μετά βίας εγγράφεται στην εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις. Στις ομιλίες της και τη συζήτησή της με τον Ντόναλντ Τραμπ, απέφυγε σε μεγάλο βαθμό να διαφημίσει την επιτυχία των πράσινων πρωτοβουλιών Μπάιντεν, παρά το εκπληκτικό μέγεθος των ιδιωτικών επενδύσεων που πυροδότησαν. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να κερδίσει τους ψηφοφόρους στην πολιτεία καταγωγής της, την Καλιφόρνια. Ωστόσο, το θέμα είναι πολύ πιο διχαστικό στην πλούσια σε φυσικό αέριο Πενσιλβάνια και σε άλλες κομβικές πολιτείες.

Η απροθυμία της Χάρις να κάνει τις πράσινες πρωτοβουλίες κεντρικό θέμα στην εκστρατεία της δείχνει πως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής εξακολουθεί να μην έχει απήχηση σε πολλούς ψηφοφόρους των ΗΠΑ, ακόμη και όταν αυτές οι προσπάθειες τονώνουν την οικονομία, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτό θα καταστήσει δύσκολη την ευρεία υποστήριξη που απαιτείται από το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ για να κάνει άλλο ένα άλμα προς τα εμπρός. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης κινδυνεύει να αφήσει τη χώρα, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, επικίνδυνα μακριά από τους μηδενικούς στόχους της. «Δεν είναι σαφές πόση διάθεση έχει το κοινό για περισσότερη κλιματική πολιτική, η οποία έχει γίνει πολωτικό θέμα», επισημαίνει ο Κέβιν Μπουκ, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας στην ενέργεια ClearView Energy Partners. Μόλις το 3% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε επτά πολιτείες μείζονος σημασίας διατείνονται ότι η κλιματική αλλαγή είναι το σημαντικότερο θέμα των εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult στα τέλη Αυγούστου. Μόνο το 39% λέει ότι το κλίμα είναι κάτι πολύ σημαντικό.

«Δημιουργήσαμε περισσότερες από 330.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο της καθαρής ενέργειας», είπε ο Μπάιντεν στην πρόσφατη ομιλία του στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Φόρουμ του Bloomberg στη Νέα Υόρκη. Οι πολιτικές του προέδρου, συμπεριλαμβανομένων του νόμου για το κλίμα και τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, συνέβαλαν από τα μέσα του 2022 στην αύξηση των επενδύσεων κατά περίπου 493 δισ. δολάρια στα πεδία κατασκευής και ανάπτυξης ηλιακών συλλεκτών, ηλεκτρικών οχημάτων και άλλης τεχνολογίας μείωσης των εκπομπών, σύμφωνα με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και την εταιρεία ερευνών για την ενέργεια και το κλίμα Rhodium Group. Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες το μέτρο αποδέσμευσε επενδύσεις σχεδόν 285 δισ. δολαρίων, οι οποίες κατευθύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε περιφέρειες που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Ωστόσο, όταν η Χάρις ανέφερε ακροθιγώς τον νόμο Μπάιντεν για το κλίμα στη συζήτηση με τον Τραμπ, τόνισε τα πλεονεκτήματά του, προτού υπογραμμίσει πως η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου ενισχύθηκε στη θητεία της. Ερωτηθείς για την υποβάθμιση της προόδου για το κλίμα, εκπρόσωπος της εκστρατείας της Αμερικανίδας αντιπροέδρου απάντησε με μια δήλωση άνευ αναφοράς στο κλίμα ή την καθαρή ενέργεια. Αντιθέτως, παρατήρησε πως η εν λόγω νομοθεσία, η οποία καταρτίστηκε και για να μειώσει το έλλειμμα των ΗΠΑ, τόνωσε την απασχόληση και μείωσε το κόστος των φαρμάκων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT