Στη Βουλή, ρύθμιση για το καλώδιο Κύπρου

Στη Βουλή, ρύθμιση για το καλώδιο Κύπρου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις δημόσιες επενδύσεις, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, θα κατατεθεί η ρύθμιση για την ανάληψη μέρους του κόστους της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για το επιπλέον κόστος (13%) που προέκυψε για την Ελλάδα στο πλαίσιο της υπαναχώρησής της για να κατευνάσει τις ανησυχίες της Κύπρου σε περίπτωση που το έργο σταματήσει λόγω γεωπολιτικών ή άλλων εξωγενών παραγόντων. Η Ελλάδα αποδέχθηκε να αναλάβει το 50% των δαπανών που θα έχουν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή σε μια τέτοια περίπτωση έναντι 37% που προβλέπει η συμφωνία διασυνοριακού καταμερισμού του κόστους των δύο χωρών. Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι το κράτος θα επιδοτήσει την επιπλέον επιβάρυνση (13%) που θα προκύψει για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύσταση επιχείρησης με επωνυμία SΗΕΙΝ Larisa

Εκπληξη αλλά και πολλά ερωτήματα προκαλεί η σύσταση μιας επιχείρησης πριν από δύο ημέρες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο με την επωνυμία SΗΕΙΝ Larisa (αντιγράφουμε ακριβώς την επωνυμία) Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Κύρια δραστηριότητα της εταιρείας αναφέρεται το λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, έχει κεφάλαιο 10.000 ευρώ, διεύθυνση στο κέντρο της Λάρισας και μία μοναδική εταίρο – εκπρόσωπο. Η στήλη έχει ζητήσει και αναμένει επίσημη τοποθέτηση από τον κινεζικό κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου ειδών ένδυσης SHEIN για το εάν η εταιρεία SHEIN Larisa συνδέεται με αυτόν ή παρανόμως κάνει χρήση της επωνυμίας.   

Πτώση τζίρου για την «Πλαστικά Κρήτης»

Μείωση κατά 4,5%, στα 94 εκατ. ευρώ, κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, ετησίως, ο τζίρος της μητρικής της «Πλαστικά Κρήτης». Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην πτώση των μέσων τιμών πώλησης εξαιτίας της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών, η οποία συγκρατήθηκε από την αύξηση του όγκου πωλήσεων. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕBITDA) της μητρικής εταιρείας μειώθηκαν κατά 3,6%, σε 17,1 εκατ. ευρώ.

Στο 2,85% η απόδοση των εξάμηνων εντόκων

Υποχώρηση σημείωσε η απόδοση των εξάμηνων εντόκων κατά τη χθεσινή δημοπρασία του ελληνικού Δημοσίου, έπειτα και από τη νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ειδικότερα διαμορφώθηκε στο 2,85% από 3,09% που ήταν κατά την αντίστοιχη δημοπρασία τον Αύγουστο, ωστόσο παρέμεινε σε ελκυστικά επίπεδα, καθώς συγκριτικά το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά είναι στο 0,03%, ενώ αυτό που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις για ένα έτος είναι στο 1,87%. Οι συνολικές προσφορές για τα έντοκα διαμορφώθηκαν στο 1,062 δισ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 600 εκατ. ευρώ.   

Τα 312 τρισ. δολ. άγγιξε το παγκόσμιο χρέος

Το παγκόσμιο χρέος άγγιξε τα 312 τρισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση άνω των 2 τρισ. δολ. κυρίως λόγω ΗΠΑ και Κίνας, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) χτυπώντας καμπανάκι για τον ολοένα αυξανόμενο κρατικό δανεισμό. Το IIF προβλέπει ότι ο παγκόσμιος δημόσιος δανεισμός θα αυξηθεί από το τρέχον επίπεδο των 92 τρισ. δολ. σε 145 τρισ. δολ. έως το 2030 και στα 440 τρισ. δολ. έως το 2050. «Με τον νέο κύκλο χαλάρωσης της Fed που αναμένεται να επιταχύνει τον ρυθμό συσσώρευσης παγκόσμιου χρέους, σημαντική ανησυχία προκαλεί η προφανής έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων κρατικού χρέους τόσο στις ώριμες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες», αναφέρει η έκθεση Global Debt Monitor. Μεγάλο μέρος του δημόσιου δανεισμού οφείλεται στην ενεργειακή μετάβαση, η οποία και αναμένεται να αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της προβλεπόμενης αύξησης του δημόσιου χρέους έως το 2050.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT