Γ. Στουρνάρας: Αναγκαίες οι πολιτικές συναινέσεις, δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων

Γ. Στουρνάρας: Αναγκαίες οι πολιτικές συναινέσεις, δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμανε ότι παρά τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει να αγνοούμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και πως πρέπει να διανύσουμε απόσταση για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Παππά, «Παράδοξη Χώρα: Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές;», επισήμανε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, αλλά και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.

Σχολιάζοντας την πορεία των τριών χωρών, Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, την οποία πραγματεύεται το βιβλίο, ο Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι οι τρεις αυτές χώρες είχαν ένα κοινό σημείο αφετηρίας το 1974 και αντιμετώπισαν μεγάλες κρίσεις, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, στο βιβλίο αναδεικνύονται οι θεμελιώδεις αλλαγές «στο πολιτικό σκηνικό που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς ελληνικής κρίσης» και στο «πρόβλημα της Ελλάδας, στην έλλειψη βασικών συναινέσεων στα μεγάλα θέματα, στον λαϊκισμό, την πόλωση, την εχθροπάθεια και τη δημαγωγία που επικράτησαν σε μεγάλες, και κρίσιμες, χρονικές περιόδους»

Γ. Στουρνάρας: Αναγκαίες οι πολιτικές συναινέσεις, δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων-1

Επισήμανε την ανάγκη πολιτικών συναινέσεων, την οποία χαρακτήρισε πιο επίκαιρη από ποτέ, δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. «Εχω επισημάνει σε σειρά τοποθετήσεών μου, αλλά και μέσα από τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι η πρόοδος σε δημοσιονομικούς όρους είναι αναμφίβολη πλέον για την Ελλάδα». Αλλά, πρόσθεσε, παρά τις αδιαμφισβήτητες θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει να αγνοούμε και τις οικονομικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. «Συνεπώς, παρά την πρόοδο των τελευταίων χρόνων, η χώρα μας έχει απόσταση να διανύσει για να φτάσει την ανταγωνιστικότητα της Ιρλανδίας».

Περιγράφοντας τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για την «ανάγκη χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης, ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων, υποστήριξης της Παιδείας και της Υγείας, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή εργασία κ.λπ. H διαρθρωτική φύση των προβλημάτων εγείρει θέμα προώθησης και εμβάθυνσης μιας σειράς μεταρρυθμίσεων», υποστήριξε.

Και εξήγησε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων περνά μέσα από τη δημιουργία ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων, μέσα σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, το θέμα της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ταμπού από τις πολιτικές δυνάμεις. Η ευρύτερη πολιτική συναίνεση μπορεί να ενισχύσει τη λογοδοσία, αλλά και την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και να προσφέρει μακροχρόνιες λύσεις, κάτι που έλειψε κατά την περίοδο της κρίσης», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Η κυριαρχία ιδεοληπτικών προσεγγίσεων θέτει προσκόμματα στην προσέγγιση δοκιμασμένων λύσεων σε τομείς όπως η φοροδιαφυγή, η αντιμετώπιση της ανομίας και ατιμωρησίας, η απόκλιση από τα εκπαιδευτικά δεδομένα της υπόλοιπης Ευρώπης, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Μόνο μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πολιτική μπορεί να προσφέρει βιώσιμες λύσεις και να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας», πρόσθεσε.

Δυσανάλογα μεγάλο βάρος των αμυντικών δαπανών

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μίλησε επίσης και για το «δυσανάλογα μεγάλο βάρος των αμυντικών δαπανών που φέρει ο Ελληνας φορολογούμενος σε σχέση με τους φορολογούμενους όλων των άλλων χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, που σχετίζεται με την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και, κυρίως, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Εξήγησε ότι το βάρος αυτών των δαπανών «που αφορά κατά βάση εισαγόμενο εξοπλισμό, επιβαρύνει οικονομικά μόνο τους Ελληνες φορολογούμενους. Αυτό που απουσιάζει σήμερα είναι μια συνεκτική και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας στον τομέα της άμυνας, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη όταν επενδύουμε στην άμυνα και να ελαχιστοποιήσουμε τα δυσανάλογα κόστη που συνεπάγονται οι αμυντικοί εξοπλισμοί».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT