Αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Αύγουστο

Αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Αύγουστο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Κατά 1,4 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εμφανίζουν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών που ενισχύθηκαν λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ κατά 366 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανήλθε στο τέλος Αυγούστου στα 195,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 48,6 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις από επιχειρήσεις και άλλα 146,7 δισ. ευρώ καταθέσεις από νοικοκυριά.

Παρά τη βελτίωση της οικονομίας και την άνοδο των εισοδημάτων, η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών από την αρχή του χρόνου υπήρξε μικρή και περιορίστηκε στα 132 εκατ. ευρώ, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων παραμένει σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα υπόλοιπα των οποίων συρρικνώθηκαν κατά 569 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 107,8 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, από 108,4 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Εκτός από την αύξηση του κόστους διαβίωσης, η μικρή άνοδος των καταθέσεων αποδίδεται στη μετατόπιση της αποταμιευτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων που στρέφονται σε ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, με νέες εισροές ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Μικρή ήταν άλλωστε το ίδιο διάστημα η μετατόπιση αποταμιεύσεων σε προθεσμιακές καταθέσεις, η οποία ανήλθε από τα τέλη του 2023 στα 752 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακούς λογαριασμούς να αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των συνολικών αποταμιεύσεων, δηλαδή 37,4 δισ. ευρώ στο σύνολο των 146,7 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η αύξηση των καταθέσεων από την αρχή του χρόνου ανήλθε σε 435 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων να εμφανίζουν σημαντική μείωση κατά 892 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των χορηγήσεων τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν μικρή επιτάχυνση της χρηματοδότησης τον Αύγουστο, με άνοδο της καθαρής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις κατά 159 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής ροής δανείων τον προηγούμενο μήνα.

Παρά το γεγονός ότι ο Αύγουστος δεν αποτελεί αντιπροσωπευτική περίοδο για την πορεία των δανειοδοτήσεων, η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις με ρυθμό 11,3% αποτελεί ενθαρρυντικό μήνυμα για την περαιτέρω εξέλιξη των χορηγήσεων, που παραδοσιακά κορυφώνονται τους επόμενους μήνες.

Τα νοικοκυριά συνεχίζουν να παραμένουν επιφυλακτικά στην προσφυγή σε δανεισμό για την αγορά ή ανακαίνιση κατοικίας, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων να μειώνονται σταθερά στα 27,3 δισ. ευρώ, ενώ ανάκαμψη εμφανίζουν τα καταναλωτικά δάνεια με συνολικά υπόλοιπα 8,9 δισ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT