ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καθαρά κέρδη 84,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καθαρά κέρδη 84,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο

Ο τζίρος του ομίλου υποχώρησε 5,5% και διαμορφώθηκε σε 1,51 δισ. ευρώ

Σταθερά υψηλά παραμένουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που διανύει μια μεταβατική περίοδο, λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας πώλησης της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στον όμιλο Masdar από το Αμπου Ντάμπι, αλλά και της σταδιακής εισόδου μιας σειράς νέων συμβάσεων παραχώρησης στο «μείγμα» των πωλήσεων και της κερδοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα του αναμενομένου, φαίνεται πως θα προχωρήσει η διαδικασία ανάληψης της λειτουργίας της Αττικής Οδού, καθώς η στόχευση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι αυτή να ολοκληρωθεί έως τις 5 Οκτωβρίου, δηλαδή όταν λήγει η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης. Παράλληλα, ο όμιλος αναμένει και την παραλαβή της Εγνατίας Οδού. Από τις δύο αυτές συμβάσεις αναμένεται σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας, μια και πρόκειται για δρόμους που ήδη λειτουργούν.

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου του έτους, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκε σε 1,51 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ελαφρά μείωση κατά 5,5% σε ετήσια βάση. Αντιθέτως, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 269,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 7,5%, ενώ αφαιρώντας τον τομέα των ΑΠΕ καταγράφουν μικρή κάμψη κατά 3% σε 172,2 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τα καθαρά κέρδη του ομίλου, αυτά διαμορφώθηκαν σε 70 εκατ. ευρώ, από 84,7 εκατ. ευρώ για το σύνολο των δραστηριοτήτων, δηλαδή υπολογίζοντας και τη δραστηριότητα των ΑΠΕ, αλλά και μια σειρά από μη λειτουργικές ζημίες. Στο σύνολό τους οι μη λειτουργικές ζημίες διαμορφώθηκαν φέτος σε 4,9 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 15,6 εκατ. ευρώ. Χωρίς την επίδρασή τους, η καθαρή κερδοφορία για το σύνολο των δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε σε 74,5 εκατ. ευρώ, από 69,2 εκατ. ευρώ, μια άνοδος κατά 7,6%.

Αρνητική επίδραση στα φετινά αποτε- λέσματα είχε και ο τομέας της παρα-γωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές.

Αρνητική επίδραση στα φετινά αποτελέσματα είχε και ο τομέας της παραγωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές, λόγω των χαμηλότερων τιμών που διαμορφώθηκαν. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 13,7% σε 688,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 25,5% σε 46,9 εκατ. ευρώ. Πάντως, όπως φαίνεται από τα στοιχεία αυτά, ο αντίκτυπος από τη μειωμένη τιμή του ρεύματος ήταν ηπιότερος, μια και η Ηρων Ενεργειακή κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 45,6%, με το μερίδιό της να διαμορφώνεται πλέον σε 10,9%. Παράλληλα, η νέα μονάδα ρεύματος στην Κομοτηνή, σε κοινοπραξία με τον όμιλο Motor Oil, αναμένεται να ενισχύσει τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου τους επόμενους μήνες, μια και ωριμάζει εμπορικά.

Στον τομέα των κατασκευών, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ, με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις να ανέρχονται πλέον σε 3,9 δισ. ευρώ, ενώ υπολείπεται η συμβασιοποίηση επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ έργων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 75% του ανεκτέλεστου αφορά ιδιωτικά έργα είτε για τρίτους είτε για ίδιες επενδύσεις του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το σημαντικότερο έργο που προβλέπεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα αφορά τη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης).

Οσον αφορά τις παραχωρήσεις, οι διελεύσεις στους αυτοκινητοδρόμους (Νέα Οδός και Κεντρική Οδός) σημείωσαν αύξηση κατά 7,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, εξέλιξη που οφείλεται και στην παράδοση πρόσθετων τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65) στην κυκλοφορία, όπως του τμήματος Τρικάλων – Καλαμπάκας, αλλά και του νοτίου τμήματος από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT