H Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από τη Γαλλία

H Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από τη Γαλλία

«Ασφαλέστερες» και πιο ελκυστικές οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι ισορροπίες στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν αλλάξει εντελώς δεν υπάρχει, από τη «νίκη» που καταγράφουν πλέον τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γαλλικών. Και ότι γενικότερα ο Νότος έχει κόστος δανεισμού χαμηλότερο από χώρες του πυρήνα του ευρώ.

Η Πορτογαλία ήταν αυτή που «νίκησε» πρώτη τη Γαλλία τον Ιούνιο και έπειτα από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν, με τα ομόλογα όλων των διαρκειών να έχουν πλέον χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα γαλλικά, ενώ η Ισπανία μόλις αυτή την εβδομάδα κατάφερε να δανείζεται, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και σε ορίζοντα 10ετίας φθηνότερα από τη Γαλλία.

Ολοι οι ελληνικοί τίτλοι διαρκείας έως 5 ετών έχουν απόδοση χαμηλότερη από τους αντίστοιχους γαλλικούς.

Τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν κι αυτά στο γκρουπ αυτών που αφήνουν πίσω τους τα γαλλικά. Ολοι οι ελληνικοί τίτλοι διαρκείας έως 5 ετών έχουν απόδοση χαμηλότερη από τους αντίστοιχους γαλλικούς.

Για παράδειγμα, το ελληνικό 5ετές είναι στο 2,444%, ενώ το γαλλικό είναι στο 2,484% και το ελληνικό 2ετές είναι στο 2,035%, ενώ το γαλλικό στο 2,326%. Και σε ό,τι αφορά τη 10ετία, η απόσταση είναι στις μόλις 15 μ.β., αφού το ελληνικό 10ετές έχει απόδοση 3,103% και το 10ετές της Γαλλίας είναι στο 2,955%.

Αιτία και αφορμή αυτής της ανατροπής και της «νίκης» του Νότου είναι, φυσικά, η αβεβαιότητα και οι ισχυρές ανησυχίες που υπάρχουν γύρω από το πολιτικό σκηνικό και τα δημοσιονομικά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, τη στιγμή που χάρη στη σημαντική άνοδο του τουρισμού και την ισχυρή δημοσιονομική πορεία χωρών της περιφέρειας οι επενδυτές θεωρούν πιο «ασφαλείς» και ελκυστικές τις επενδύσεις σε ομόλογα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Ιταλίας. Επιπλέον ο Νότος, και ειδικά η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αναμένεται να δουν περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ οι ανησυχίες για τη βαθμολογία της Γαλλίας αυξάνονται.

Οταν η Ελλάδα «νίκησε» την Ιταλία για πρώτη φορά πριν από περίπου τέσσερα χρόνια –φυσικά με τη βοήθεια του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ στο οποίο εντάχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα–, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όλων των διαρκειών να κινούνται πλέον σταθερά κάτω από αυτές των ιταλικών, αποτέλεσε θέμα πολλών αναλύσεων. Ωστόσο, αυτή ήταν μια θεωρητικά εύκολη νίκη. Η Ιταλία μπήκε στο κάδρο των ανησυχιών των αγορών λόγω του ιδιαίτερα ασταθούς πολιτικού της τοπίου, αλλά και του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους της, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε στις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την Κομισιόν. Η Ελλάδα, ως χώρα της περιφέρειας στην οποία επίσης ανήκει η Ιταλία, είναι μια ελκυστική εναλλακτική επιλογή για τους επενδυτές, τη στιγμή που βρίσκεται και σε ανοδική τροχιά αξιολογήσεων, με το story της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας να έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Η «νίκη» έναντι της Γαλλίας, από την άλλη, ήταν κάτι αδιανόητο, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα. Η Γαλλία με αξιολόγηση στην κατηγορία του ΑA βρίσκεται σε άλλη πίστα σε σχέση με την Ελλάδα του ΒΒΒ-, συγκεκριμένα έξι με επτά σκαλοπάτια υψηλότερα. Η Πορτογαλία όπως και η Ισπανία έχουν αξιολόγηση στην κατηγορία του Α.

Ενώ μέχρι πρόσφατα οι αναλυτές έθεταν ως επόμενο σταθμό για τα ελληνικά 10ετή ομόλογα τη σύγκλιση με τα ισπανικά, πλέον τα συγκρίνουν με τα γαλλικά. Η Citigroup πρόσφατα προέβλεψε πως τα ελληνικά 10ετή θα ισοφαρίσουν τα γαλλικά το 2025. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, «έχουμε πολύ θετική στάση για την Ελλάδα και καθώς η οικονομία της τα πηγαίνει πολύ καλύτερα σε σχέση με τη Γαλλία θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω σύγκλιση του ελληνικού 10ετούς spread με το γαλλικό το επόμενο διάστημα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT