LNG από τη Ρεβυθούσα στην Καστοριά

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Με LNG που θα φεύγει από τη Ρεβυθούσα και θα αεριοποιείται στον σταθμό που ανέπτυξε η Enaon ΕDA στο βιομηχανικό πάρκο της πόλης θα τροφοδοτούνται η Καστοριά και το Αργος Ορεστικό. Είναι οι πρώτες δύο περιοχές της Ελλάδας που η Enaon ΕDA θα τροφοδοτήσει με LNG, ενώ θα ακολουθήσουν η Φλώρινα και η Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας μέχρι το τέλος του 2024. Στην Καστοριά η μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου έγινε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω ειδικά κατασκευασμένου βυτίου (LNG truck), το οποίο διαθέτει δεξαμενή με μόνωση προκειμένου να διατηρείται το φυσικό αέριο σε υγρή κατάσταση. Η συνεργασία των δύο εταιρειών προβλέπει την προμήθεια και μεταφορά LNG από τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας με στόχο να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά, Αργος Ορεστικό) και της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα).

Στη 2η θέση διεθνώς η Ελλάδα για τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ

Καλό βαθμό έβαλε η Παγκόσμια Τράπεζα στην κυβέρνηση για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Συγκεκριμένα κατέταξε την Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις βέλτιστες διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω ΣΔΙΤ. Η κατάταξη έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης «Βenchmarking Infrastructure Development 2024» και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας Νίκου Παπαθανάση, ανάμεσα στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, η οικονομική αποδοτικότητα των έργων και η διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Αύξηση όγκου πωλήσεων για την εταιρεία «Καρέλιας»

Αυξήθηκε ο όγκος πωλήσεων της «Καρέλιας» στην Ελλάδα το πρώτο φετινό εξάμηνο συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Συγκεκριμένα, ο όγκος στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτό τσιγάρο ενισχύθηκε κατά 12,4% και 3,7% αντίστοιχα. Στις διεθνείς αγορές καταγράφηκε άνοδος πωλήσεων σε τσιγάρα κατά 8,8%, αλλά μείωση αυτών για καπνό. Το πρώτο εξάμηνο ο τζίρος της «Καρέλιας» ενισχύθηκε κατά 13,9%, σε 706,4 εκατ. ευρώ.

Η υπογεννητικότητα επηρεάζει την αγορά

«Ο ανταγωνισμός είναι η σωτηρία μας. Αλλά η μεγαλύτερη σωτηρία μας είναι να κάνει ο κόσμος παιδιά». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο επικεφαλής του ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, ερωτηθείς για την έλευση διαφόρων εκπτωτικών αλυσίδων στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε, η υπογεννητικότητα επηρεάζει ολοένα και περισσότερο το προϊοντικό μείγμα στα καταστήματα, αλλά και τον μελλοντικό σχεδιασμό των καταστημάτων. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι έτσι κι αλλιώς το Jumbo ξεκίνησε ως κατάστημα που πωλούσε αποκλειστικά παιχνίδια, κάτι που με το πέρασμα των ετών άλλαξε δραστικά.

Πρόστιμα 44,97 εκατ. επιβλήθηκαν το 2023

Σε 204,39 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ήταν το 2023 το λεγόμενο «πλεόνασμα του καταναλωτή» από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η μετρήσιμη δηλαδή δημόσια ωφέλεια για τους καταναλωτές. Οι αποφάσεις από τις οποίες προκύπτει το πλεόνασμα καταναλωτή του 2023 είναι μία απόφαση για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, μία απόφαση για υπόθεση οριζόντιας σύμπραξης, τέσσερις αποφάσεις κάθετων συμπράξεων και μία απόφαση για εναρμονισμένη πρακτική. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2023 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν 44,97 εκατ. ευρώ. Τέλος, από το πλεόνασμα στον ισολογισμό της Αρχής αποδόθηκε μέρισμα στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 2,26 εκατ. ευρώ. Οι επιδόσεις είναι διόλου άσχημες, εάν συνυπολογίσει κάποιος ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτούργησε το 2023 με 127 άτομα (στην ουσία 103, καθώς 24 έχουν αποσπασθεί αλλού ή έχουν μακροχρόνιες άδειες), από τα συνολικά 230 που προβλέπει ο οργανισμός της Αρχής.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT