Συναγερμός στο FBI για τον Κινέζο μεγαλοεπενδυτή της Σίλικον Βάλεϊ

Συναγερμός στο FBI για τον Κινέζο μεγαλοεπενδυτή της Σίλικον Βάλεϊ

Ο δισεκατομμυριούχος Σαν Σιανγκσουάνγκ έχει μερίδια σε 400 νεοφυείς εταιρείες

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από πέντε χρόνια κι ενώ ήταν ήδη σε εξέλιξη ο εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, διατεινόταν πως κατασκεύαζε «απευθείας σιδηροδρομική γραμμή» ανάμεσα στην Κίνα και τη Σίλικον Βάλεϊ «για να επιταχύνει τη μεταφορά ξένης υψηλής τεχνολογίας» στη χώρα του. Μέσω της επενδυτικής του, της Hone Capital, θυγατρικής του ομίλου του CSC, κατόρθωσε να αποκτήσει μερίδια σε περίπου 400 αμερικανικές νεοφυείς εταιρείες που αναπτύσσουν στρατηγικής σημασίας τεχνολογίες από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τα υπερηχητικά αεροσκάφη. Τώρα όμως κατέγραψαν τις δραστηριότητές του τα ραντάρ του FBI που διεξάγει έρευνες στην επενδυτική του για να διαπιστώσει κατά πόσον έχει προηγηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή μεταφορά κρίσιμης τεχνολογίας στην Κίνα ικανής να αποτελέσει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της υπερδύναμης.

Πρώην δημόσιος υπάλληλος

Ο λόγος για τον δισεκατομμυριούχο Σαν Σιανγκσουάνγκ, Κινέζο επιχειρηματία και επενδυτή που μέσω της επενδυτικής του και των 10 δισ. δολ. της κατόρθωσε να εξελιχθεί αθόρυβα σε κορυφαίο επενδυτή του τεχνολογικού κλάδου των ΗΠΑ. Δεδομένου ότι ο Σαν είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και πρώην δημόσιος υπάλληλος στη χώρα του, η επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητά του εντός των ΗΠΑ μέσω της Hone Capital έχει ανησυχήσει έντονα τις αμερικανικές αρχές, ιδιαίτερα επειδή η δικτύωσή του και η ισχύς του έχουν κατακτηθεί σε αυτά τα τελευταία χρόνια στη διάρκεια των οποίων κλιμακώνεται διαρκώς η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Σχετικό δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτει πως το FBI διεξάγει έρευνες σε δικαστικά έγγραφα, εσωτερικές ανακοινώσεις του επενδυτικού του ταμείου αλλά και σε πολλά άτομα που έχουν γνώση των δραστηριοτήτων της Hone, η οποία έως τώρα ήταν σχετικά άγνωστη στις ΗΠΑ.

Ερευνες για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή μεταφορά κρίσιμης τεχνολογίας στην Κίνα, που μπορεί να απειλήσει τις ΗΠΑ.

Πηγές προσκείμενες στις έρευνες ανέφεραν στους FT πως οι έρευνες του FBI επικεντρώνονται στις εταιρείες που έχει η Hone στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο και οι οποίες έχουν συμβόλαια με το αμερικανικό κράτος. Ιδιαιτέρως έχουν επικεντρωθεί στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα της βιοτεχνολογίας. «Εχωσαν τα πλοκάμια τους σε πολλές επιχειρήσεις» είναι η χαρακτηριστική δήλωση μιας εκ των στελεχών νεοφυούς εταιρείας που έτυχε στήριξης από την Hone. Ο ίδιος εκφράζει εκ των υστέρων την εκτίμηση πως «δεν άξιζε τον κόπο» να δεχθεί τα κεφάλαια των Κινέζων καθώς έτσι άρχισαν να ασχολούνται μαζί του οι αμερικανικές αρχές. Το 2015, χρονιά που κατέρρευσαν τα κινεζικά χρηματιστήρια, κορυφώθηκαν οι επενδύσεις του κινεζικού κεφαλαίου στην αμερικανική τεχνολογία καθώς ο τεχνολογικός τομέας των ΗΠΑ προσέφερε την ιδανική διέξοδο στους Κινέζους επενδυτές. Τότε η Hone συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την AngelList, τη μεγαλύτερη τότε ψηφιακή πύλη (portal) που έφερνε σε επαφή αμερικανικές νεοφυείς με επενδυτικά κεφάλαια. Ο κινεζικός επενδυτικός όμιλος του Σαν, CSC, δέσμευσε τότε 400 εκατ. δολ. για την ίδρυση νέου επενδυτικού ταμείου και ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση κινεζικής εταιρείας σε αμερικανική επενδυτική.

Το μεγάλο κόλπο

Με τη συμφωνία αυτή η Hone Capital απέκτησε πρόσβαση στην πλατφόρμα της AngelList μέσω της οποίας υλοποίησε στο διάστημα 2015-2017 περισσότερες επενδύσεις από όσες είχαν υλοποιήσει τα περισσότερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια σε όλη την ιστορία τους. Μέχρι το 2017 είχε επενδύσει 215 εκατ. δολ. σε περίπου 360 νεοφυείς. Ηταν η εποχή που Κινέζοι επενδυτές διοχέτευσαν 4 δισ. δολ. σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες αμερικανικές νεοφυείς. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, οι κινεζικές επενδύσεις έφτασαν τότε να αντιπροσωπεύουν το 13% του συνόλου του ξένου κεφαλαίου σε αμερικανικές επιχειρήσεις στη διάρκεια της περιόδου 2015-2017. Ολα αυτά άλλαξαν μετά καθώς το 2018 η Σίλικον Βάλεϊ ήταν πιο καχύποπτη έναντι της Κίνας. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα της προεδρίας του το θέμα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας των αμερικανικών εταιρειών από τους Κινέζους και στελέχη του υπουργείου Αμυνας εξέφραζαν φόβους πως οι Κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα σχέδια των αμερικανικών νεοφυών και την τεχνολογία τους παρά για τα κέρδη που θα μπορούσαν να τους αποδώσουν. Τότε οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές στράφηκαν εναντίον του Σαν και του ομίλου του CSC τον οποίο απέκλεισαν από τα κινεζικά χρηματιστήρια καθώς κατηγορήθηκε για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί αξιών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT