Οικονομολόγους, λογιστές και μηχανικούς αναζητούν οι επιχειρήσεις

Οικονομολόγους, λογιστές και μηχανικούς αναζητούν οι επιχειρήσεις

Μειώνεται η ανάγκη για πρόσληψη εργαζομένων εξειδικευμένων στην πληροφορική

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Ακόμη και συνταξιούχους με… παρωχημένες πλέον γνώσεις σε τομείς όπως η πληροφορική αναζητούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω της αδυναμίας τους να ακολουθήσουν έναν ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό κόσμο. Κι άλλες πάλι, ακολουθώντας τις ευκαιρίες που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αναζητούν, τις περισσότερες φορές μάταια, εργαζομένους με νέες δεξιότητες. Βέβαια, οι ανάγκες αλλάζουν και βάσει των συνθηκών που επικρατούν κατά περιόδους. Ετσι πλέον, όπως περιγράφουν στελέχη της Ενωσης Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης, που έχουν άμεση επαφή τόσο με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα όσο και με ανέργους που αναζητούν απασχόληση, φαίνεται πως μειώνεται η ανάγκη για πρόσληψη εργαζομένων εξειδικευμένων στην πληροφορική, ενώ αυξάνονται οι ανάγκες για οικονομολόγους – λογιστές και ακολουθούν οι μηχανικοί. Οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν, ή ορθότερα θα έπρεπε να επανεξετάσουν, ριζικά τη σχέση μεταξύ δεξιοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί νέες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις και για τους εργαζομένους, οι οποίοι οφείλουν να αναπτύξουν και να προσαρμόσουν τις δεξιότητές τους σε έναν ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι καθοριστικός. Αλλωστε, με τη βοήθεια της AI –τεχνητής νοημοσύνης– ακόμη και άνεργοι, απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μπορούν πλέον, μετά από σοβαρή και στοχευμένη εκπαίδευση, να ανταποκριθούν σε εργασίες για τις οποίες παλαιότερα απαιτούνταν πτυχίο πανεπιστημίου. Ο ρόλος των λεγόμενων «soft skills», των δεξιοτήτων δηλαδή ενός ατόμου που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αντιμετώπιση καταστάσεων, και οι οποίες αποκτώνται μέσα από την εμπειρία της ζωής και όχι με πιστοποιήσεις και πτυχία, είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικός. Αρκεί να μην πρόκειται για ανέργους ηλικίας άνω των 55 ετών…

Σύμφωνα με την εμπειρία των στελεχών της Ενωσης Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης, περισσότερες από έξι στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα (63%) έχουν δυσκολίες εύρεσης κατάλληλου προσωπικού, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στις ελλείψεις που υπάρχουν σε δεξιότητες, αλλά και στο χαμηλό ενδιαφέρον από υποψήφιους εργαζομένους. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη επειδή διαπιστώνονται συχνή αλλαγή νομοθεσίας και καθυστερήσεις στις εφαρμοστικές εγκυκλίους, που δημιουργούν αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT