Λιγότερες «σκαλωσιές» μετά το αλαλούμ με το «μπόνους» ύψους

Λιγότερες «σκαλωσιές» μετά το αλαλούμ με το «μπόνους» ύψους

Οι εργολάβοι περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Ολο και μεγαλύτερη είναι η μείωση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, κυρίως στην Αττική, λόγω της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) και τις αντιδράσεις σειράς δημοτικών αρχών. Ενόψει δε και της οριστικής επίλυσης του ζητήματος από την Ολομέλεια του ΣτΕ, που θα συνεδριάσει για το ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες, φαίνεται πως οι κατασκευαστές είτε απέχουν από την έκδοση νέων αδειών, είτε εκδίδουν μεν άδειες, αλλά επιλέγουν να μην κάνουν χρήση των ευεργετημάτων του ΝΟΚ, σε ύψος, κοινόχρηστους χώρους, καλύψεις κ.λπ.

Αυτό αποτυπώνεται με ιδιαίτερα ξεκάθαρο τρόπο στα στοιχεία της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική, τον φετινό Ιούνιο. Με βάση αυτά, ναι μεν η μείωση του αριθμού των αδειών είναι πολύ μικρή, -2,5% (537 άδειες, από 551 τον περυσινό Ιούνιο), αλλά η πτώση τόσο στην επιφάνεια, όσο και στον όγκο είναι εμφανής. Συγκεκριμένα, η επιφάνεια είναι μειωμένη κατά 38,2% σε 117.789 τ.μ. από 190.565 τον περυσινό Ιούνιο, ενώ ο όγκος καταγράφει πτώση κατά 52,6% σε 448.889 κυβικά μέτρα, από 947.307 κυβικά μέτρα.

Μέχρι σήμερα, μεταξύ των δήμων που έχουν προχωρήσει σε αναστολές χορήγησης αδειών, εφόσον γίνεται χρήση του «μπόνους» του ΝΟΚ, περιλαμβάνονται οι Δήμοι Αθηναίων, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπως επίσης και οι Δήμοι Αλίμου, Παπάγου, Χολαργού και Χαλανδρίου. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, προχωρούν και σε καταγγελίες για άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί, ζητώντας είτε την αναστολή είτε την ακύρωσή τους, όπως έπραξε πρόσφατα ο Δήμος Κηφισιάς για συγκρότημα κατοικιών που σχεδιαζόταν στο κέντρο της πόλης.

Για δεύτερο μήνα, τον Ιούνιο, μειώθηκε η οικοδομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, σε κίνδυνο για αναστολή εργασιών, ή ακόμα και ακύρωση της οικοδομικής άδειας, βρίσκονται σχεδόν όλα τα κτίρια που έχουν αδειοδοτηθεί με το καθεστώς του ΝΟΚ, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι θα προηγηθεί επίσημη καταγγελία και αγωγή, είτε από τις δημοτικές αρχές είτε από ομάδες πολιτών. Πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Πειραιά ακύρωσε την οικοδομική άδεια για την κατασκευή πολυκατοικίας στον Αλιμο, που μάλιστα είχε εκδοθεί το 2021, αντί να παραπέμψει την έκδοση απόφασης για μετά τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπως πράττουν μέχρι σήμερα τα περισσότερα δικαστήρια που καλούνται να κρίνουν ανάλογες υποθέσεις.

Μέχρις ότου ξεκαθαρίσει νομικά η υπόθεση, είναι προφανές ότι θα συνεχίζεται το «αλαλούμ» στην αγορά, με όσους έχουν επενδύσει στην ανέγερση νέων κατοικιών να βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς κινδυνεύουν με ανατροπή του οικονομικού τους σχεδιασμού και πιθανώς και σημαντικές ζημίες. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρείται ακόμα και η ακύρωση συμφωνιών με οικοπεδούχους, ως προς τα ποσοστά της αντιπαροχής, ακριβώς λόγω της αλλαγής των δεδομένων.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, τον φετινό Ιούνιο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 2.390 άδειες, που αντιστοιχούν σε 467.474 τ.μ. επιφάνειας και 2.067.497 κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 5,6% στην επιφάνεια και κατά 12% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Η πτώση αυτή, τόσο στην Αττική, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο έρχεται ως συνέχεια της μείωσης που είχε σημειωθεί και τον Μάιο, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω κάμψη και τους επόμενους μήνες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT