Ερχονται αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης

Ερχονται αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για την αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για την αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης αναμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μαζί με την έκθεση για τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Αν και ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά από το βήμα της ΔΕΘ, οι υπηρεσίες συνεχίζουν κανονικά το έργο τους και αναμένεται εντός του έτους να το έχουν ολοκληρώσει. Ποιες από τις προτάσεις θα γίνουν δεκτές και τι τελικά θα αποφασισθεί έγκειται στο οικονομικό επιτελείο, όπου θα κληθεί να εξετάσει και το κόστος των παρεμβάσεων.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει το 2023 τον περιορισμό των τεκμηρίων κατά 30% μεσοσταθμικά με στόχο να μπει ένα τέλος στις στρεβλώσεις που καταγράφονται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή έχει βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα και αναμένεται να προτείνει:

• Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

• Τροποποιήσεις στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης.

• Εξάλειψη στρεβλώσεων και αδικιών που προκαλεί ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, περισσότεροι από 1,66 εκατ. φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημά τους και όχι το πραγματικό. Μάλιστα το ποσό που τους πρόσθεσε η εφορία ανήλθε στα 5,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της εφορίας:

• 547.827 μισθωτοί αν και δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα ύψους 1,46 δισ. ευρώ φορολογήθηκαν για εισοδήματα 2,84 δισ. ευρώ καθώς με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκαν εισοδήματα ύψους 1,38 δισ. ευρώ.

• 465.238 συνταξιούχοι δήλωσαν εισοδήματα 992 εκατ. ευρώ ευρώ. Ωστόσο φορολογήθηκαν για εισοδήματα 2,29 δισ. ευρώ λόγω τεκμηρίων.

Ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει το 2023 τον περιορισμό των τεκμηρίων κατά 30% μεσοσταθμικά με στόχο να μπει ένα τέλος στις στρεβλώσεις.

• 377.292 εισοδηματίες δήλωσαν εισοδήματα 209 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα τεκμήρια αποκάλυψαν εισοδήματα 1,78 δισ. ευρώ και τελικά φορολογήθηκαν για εισόδημα 1,98 δισ. ευρώ.

• 180.889 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ενώ δήλωσαν εισόδημα ύψους 391 εκατ. ευρώ, η εφορία τους πρόσθεσε τεκμαρτό εισόδημα 759 εκατ. ευρώ.

• 91.045 φορολογούμενοι με αγροτική δραστηριότητα εμφάνισαν στην εφορία εισόδημα 185 εκατ. ευρώ. Με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκαν 328 εκατ. ευρώ και φορολογήθηκαν για πραγματικό και τεκμαρτό εισόδημα 513 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι ανωτέρω 1,66 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν στην εφορία πραγματικό εισόδημα 3,2 δισ. ευρώ με την εφορία να εντοπίζει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων ύψους 5,56 δισ. ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν τρόποι που επιτρέπουν στους φορολογούμενους να ξεφύγουν από τα τεκμήρια και να φορολογηθούν για το πραγματικό εισόδημα που εισέπραξαν. Οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα, δάνεια που έλαβαν, εφάπαξ, αποζημιώσεις για να γλιτώσουν τα τεκμήρια. Ειδικότερα:

1. Πραγματικά εισοδήματα τα οποία απέκτησαν το 2023 οι φορολογούμενοι. Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες κ.λπ.

2. Τα έσοδα που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι το προηγούμενο έτος από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ως έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που εισέπραξε ο φορολογούμενος από την πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας κ.λπ. Από το τίμημα πώλησης που εισπράχθηκε εντός του 2023 αφαιρείται το κόστος απόκτησης, δηλαδή το τίμημα που καταβλήθηκε σε κάποιο προηγούμενο έτος για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου.

3. Χρηματικά ποσά που εισήγαγαν στην Ελλάδα, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.

4. Δάνεια που έλαβαν οι φορολογούμενοι εντός του 2023 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου. Από την ημερομηνία πρέπει να προκύπτει ότι το δάνειο ελήφθη εντός του 2023 και πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να δικαιολογηθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT