Κέρδη 6,9 εκατ. από πωλήσεις ακινήτων για την Dimand

Κέρδη 6,9 εκατ. από πωλήσεις ακινήτων για την Dimand

Για το σύνολο του 2024 η διοίκηση εκτιμά ότι τα μεικτά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 35 εκατ. ευρώ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλη άνοδο των οικονομικών μεγεθών της κατέγραψε κατά το πρώτο εξάμηνο η Dimand, καθώς προχώρησε σε πωλήσεις ακινήτων του χαρτοφυλακίου, που απέφεραν συνολικό κέρδος 6,9 εκατ. ευρώ. Επίσης, πλέον καταγράφονται και σημαντικά έσοδα από την εκμετάλλευση ακινήτων του χαρτοφυλακίου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Πύργο Πειραιά, μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία πώλησής του, κάτι που πλέον αναμένεται για το 2025, ακριβώς λόγω και της σημαντικής απόδοσης που κεφαλαιοποιείται στο μεσοδιάστημα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το νέο κτίριο γραφείων, που θα στεγάσει τα ΕΛΤΑ από το πρώτο τρίμηνο του 2025 και μετά.

Στις σημαντικές φετινές πωλήσεις της Dimand συγκαταλέγονται η συμφωνία για την πώληση υπό κατασκευήν κτιρίου γραφείων στο συγκρότημα HUB 26 στην Παρευξείνια Τράπεζα, για τη στέγαση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, η αγορά και εν συνεχεία πώληση κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στη συμβολή των οδών Κοραή και Σταδίου, αλλά και η πώληση της συμμετοχής της εταιρείας σε ακίνητο στα Χανιά, που τελικά δεν θα αξιοποιηθεί επενδυτικά. Ειδικά όσον αφορά το ακίνητο της Εθνικής Ασφαλιστικής, αυτό αποκτήθηκε από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη με την Dimand και αφορά και άλλα ακίνητα της τράπεζας, όπως η έκταση στο λιμάνι του Λαυρίου και το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα η Notos.com στην πλατεία Κοτζιά, στο κέντρο της Αθήνας. Το κτίριο της οδού Κοραή θα ανακατασκευαστεί από την Dimand προκειμένου να στεγάσει τα νέα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς. Από την πώληση του ακινήτου η Dimand κατέγραψε κέρδος 5,1 εκατ. ευρώ το φετινό πρώτο εξάμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το πρώτο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε σε 16,6 εκατ. ευρώ, από 4,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 56% σε 17,3 εκατ. ευρώ, από 11,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη επίσης είναι αυξημένα κατά 70% σε ετήσια βάση, καθώς ανήλθαν σε 13,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από την αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα στην εύλογη αξία, το κέρδος διαμορφώθηκε σε 7,6 εκατ. ευρώ, από 9,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο αποδείχθηκε εφάμιλλο του συνόλου του 2023 όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της Dimand.

Για το σύνολο του 2024 η διοίκηση εκτιμά ότι τα μεικτά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 35 εκατ. ευρώ, καθώς κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους προβλέπεται να ολοκληρωθεί μια σειρά από σημαντικές πωλήσεις έργων που φθάνουν στην τελική φάση τους και για τα οποία υπάρχει αγοραστής. Το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι το νέο κτίριο γραφείων της PwC, που θα αποκτηθεί από τη Eurobank. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που βρίσκεται στη Λ. Κηφισίας, στο ύψος του Παραδείσου Αμαρουσίου. Σημαντική ασφαλώς είναι και η επικείμενη πώληση του συγκροτήματος βιοκλιματικών γραφείων HUB 26 στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα και αναμένεται να παραδοθεί εξ ολοκλήρου στους νέους χρήστες του σταδιακά έως το τέλος του έτους. Αγοραστής θα είναι η Prodea Investments, που συμμετέχει και επενδυτικά στην ανάπτυξη του ακινήτου. Μισθωτές θα είναι ο αμερικανικός όμιλος TaskUS, όπως επίσης και οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT