Η Τουρκία άντλησε ποσό-ρεκόρ 3,5 δισ. δολάρια από δεκαετές ομόλογο

Η Τουρκία άντλησε ποσό-ρεκόρ 3,5 δισ. δολάρια από δεκαετές ομόλογο

Η Αγκυρα επιδιώκει να πείσει τους διεθνείς επενδυτές ότι ακολουθεί πλέον ορθόδοξη οικονομική πολιτική

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Επειτα από χρόνια ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών υπό τον Ερντογάν που οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, η Αγκυρα εργάζεται πλέον πυρετωδώς για να πείσει τους διεθνείς επενδυτές ότι αλλάζει γραμμή πλεύσης. Οι μεγάλες προκλήσεις ωστόσο παραμένουν, προεξοφλούν αναλυτές.

Η Τουρκία άντλησε 3,5 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη διεθνή πώληση ομολόγων της, κίνηση που στηρίχτηκε και σε επαναγορά χρέους που λήγει σύντομα καθώς η Αγκυρα επιδιώκει να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα με ένα σαρωτικό πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης. Η χώρα πούλησε 10ετές ομόλογο σε δολάρια με απόδοση 6,75%, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας. Η χώρα το 2020 είχε αντλήσει 4 δισ. δολάρια μέσω πολλαπλών εκδόσεων, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που άντλησε τόσο πολλά μέσω μιας έκδοσης, σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών. Η τέταρτη διεθνής πώληση ομολόγων της χώρας το 2024 έγινε καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίοι αξιωματούχοι προσπάθησαν αυτή την εβδομάδα να προσελκύσουν στελέχη και διαχειριστές κεφαλαίων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τους Financial Times. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Φατίχ Καραχάν μίλησαν σε συνέδριο της Goldman Sachs σε εκδήλωση αυτή την εβδομάδα. Η Αγκυρα επιδιώκει να πείσει τους διεθνείς επενδυτές ότι ακολουθεί πλέον ορθόδοξη οικονομική πολιτική, έπειτα από χρόνια αντισυμβατικών μέτρων του Ερντογάν που έριξαν εν πολλοίς την οικονομία της χώρας στα βράχια, εκτοξεύοντας σε δυσθεώρητα ύψη τον πληθωρισμό.

Η αναθεώρηση της πολιτικής, η οποία περιελάμβανε τεράστιες αυξήσεις επιτοκίων και φόρων, έχει αρχίσει να περιορίζει την καταναλωτική ζήτηση και να μειώνει τον πληθωρισμό από ένα πρόσφατο υψηλό άνω του 85% το 2022 σε λίγο πάνω από το 50%. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν επίσης αναπληρωθεί από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα εξορθολογισμού, μετά την επανεκλογή Ερντογάν τον Μάιο του 2023, ενώ οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναβάθμισαν τις αξιολογήσεις της Τουρκίας. Η «μεγάλη νέα πώληση ομολόγων είναι απόδειξη της πίστης των επενδυτών» στο νέο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, λέει ο Πολ ΜακΝαμάρα, διευθυντής επενδύσεων στην GAM Investments.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία χρησιμοποίησε το λεγόμενο «εργαλείο switch tender». Αφορά την έκδοση νέων ομολόγων σε έναν επιτυχόντα πλειοδότη με αντάλλαγμα την πρόωρη εξόφληση ισοδύναμης ονομαστικής αξίας μιας προκαθορισμένης έκδοσης ομολόγων από τον ίδιο πλειοδότη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι επενδυτές αντάλλαξαν χρέος ύψους 1,9 δισ. δολαρίων που έληγε έως το 2025 με το νέο ομόλογο, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία άντλησε περίπου 1,6 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια.

Θα συμβάλει στη μείωση του ποσού του εξωτερικού χρέους που θα χρειαστεί να αποπληρώσει η Τουρκία στο εγγύς μέλλον. Θεωρήθηκε λοιπόν ως μια σημαντική κίνηση, καθώς η χώρα έχει πολλές υποχρεώσεις που λήγουν το 2025, σύμφωνα με έναν τραπεζίτη που έχει άμεση γνώση της συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, η Τουρκία έως το 2025 καλείται να πληρώσει ομόλογα που ανήκουν στην κατηγορία του εξωτερικού δανεισμού ύψους 14,4 δισ. δολαρίων. Τώρα με το switch tender το βάρος αυτό θα μειωθεί κατά 1,9 δισ. δολάρια. Μία ακόμη επιτυχία αυτής της έκδοσης, που μπορεί να εκληφθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην Αγκυρα, είναι ότι οι επενδυτές συμφώνησαν στο χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου των τελευταίων έξι ετών για το νέο ομόλογο, καθώς η απόδοση διαμορφώθηκε σε 2,98% πάνω από την απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου.

«Ολες αυτές οι συναλλαγές έδειξαν για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο πρόγραμμά μας», δήλωσε ο Σιμσέκ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT