Το Πεκίνο έκανε πλουσιότερο κατά 17 δισ. δολ. τον Αρνό σε μία ημέρα

Το Πεκίνο έκανε πλουσιότερο κατά 17 δισ. δολ. τον Αρνό σε μία ημέρα

Τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας ενίσχυσαν τον βασιλιά της πολυτέλειας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Κατά 17 δισ. δολάρια πλούτισε μέσα σε μόλις μία ημέρα ο Μπερνάρ Αρνό, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του γαλλικού οίκου πολυτελών ειδών LVMH, αφότου η Κίνα ανακοίνωσε νέα ισχυρά μέτρα οικονομικής τόνωσης. Τα πολυαναμενόμενα μέτρα «μπαζούκας» θεωρούνται άκρως αναγκαία για ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και συνεπώς μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο από την ανακοίνωσή τους έχουν οδηγήσει τα τοπικά χρηματιστήρια στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2008.

Αυτή η επίδοση ευνόησε ιδιαίτερα τον Γάλλο επιχειρηματία, ο οποίος κατά τα άλλα έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες ζημίες από κάθε άλλο δισεκατομμυριούχο φέτος, χάνοντας 24 δισ. δολάρια λόγω ύφεσης της αγοράς πολυτελών προϊόντων. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της ημέρας, την Πέμπτη, είχε αποκτήσει 17 δισ. δολάρια, με τη συνολική του περιουσία να αγγίζει περίπου τα 201 δισ., σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Πρόκειται μάλιστα για την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ η περιουσία του. Ειδικότερα, υποθέτοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση θα επιτύχει στο εγχείρημα της οικονομικής ανάκαμψης, οι επενδυτές αναθάρρησαν με αποτέλεσμα οι μετοχές της LVMH στο Παρίσι να κάνουν ράλι σχεδόν 10%.

Ο οίκος μόδας ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι οι πωλήσεις είχαν συρρικνωθεί κατά 10% το πρώτο εξάμηνο του έτους στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αγορά αυτή, η οποία αποτελούσε το 31% των συνολικών εσόδων του 2023, κυριαρχείται παραδοσιακά από την Κίνα.

Οι οικονομικές δυσκολίες της χώρας, ως αποτέλεσμα της χαμηλής κατανάλωσης και της επίμονης κρίσης στον κλάδο των ακινήτων, έχουν επηρεάσει πολλές μάρκες της Δύσης. Επί μήνες, οι οικονομολόγοι ασκούσαν πίεση για μέτρα τόνωσης, καθώς η Κίνα ήταν πιθανό να χάσει τον στόχο για ανάπτυξη 5% φέτος.

Η κυβέρνηση της Κίνας εξετάζει να διοχετεύσει έως και 1 τρισ. γουάν στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες.

«Το Πεκίνο φαίνεται επιτέλους αποφασισμένο να εφαρμόσει τα μέτρα στήριξης γρήγορα», αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura. «Η αναγνώριση του Πεκίνου ότι υπάρχει μια σοβαρή κατάσταση στην οικονομία θα εκτιμηθεί από τις αγορές», συμπληρώνουν. Πράγματι, οι μετοχές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ σημείωσαν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 16 ετών. Ο χρηματιστηριακός δείκτης του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο άνω του 12% από την αρχή της εβδομάδας, ενώ ο δείκτης blue chip CSI300 της Κίνας σημείωσε κέρδη άνω του 15%. «Νέες καταστάσεις και προβλήματα απαιτούν μια αίσθηση ευθύνης και επείγοντος», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενα τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου.

Τι σχεδιάζει το Πεκίνο

Το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να διοχετεύσει έως και 1 τρισ. γουάν στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζές του για να αυξήσει την ικανότητά τους να στηρίξουν την προβληματική οικονομία, κυρίως με την έκδοση νέων ειδικών κρατικών ομολόγων. Επίσης, το Πολιτικό Γραφείο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «προωθήσει τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων», να επεκτείνει μια λίστα με τα στεγαστικά έργα που μπορούν να λάβουν περαιτέρω χρηματοδότηση και να αναζωογονήσει τη γεωργία.

Οι αξιωματούχοι «θα ανταποκριθούν στις ανησυχίες των ανθρώπων, θα προσαρμόσουν τις πολιτικές περιορισμού της αγοράς κατοικίας, θα μειώσουν τα υφιστάμενα επιτόκια υποθηκών και θα βελτιώσουν τις πολιτικές γης, τις φορολογικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές το συντομότερο δυνατό για να προωθήσουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης ακινήτων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT