Προς ιστορικό ρεκόρ κερδών οι εισηγμένες

Προς ιστορικό ρεκόρ κερδών οι εισηγμένες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Εξαιρετική είναι η εικόνα από τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι στιγμής, καθώς εμφανίζουν ιδιαίτερα ανθεκτικές επιδόσεις και όπως όλα δείχνουν οδεύουν προς ένα νέο ιστορικό υψηλό κερδοφορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities, οι 88 εισηγμένες, δηλαδή το 57% του συνόλου του Χ.Α., που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, εμφανίζουν αύξηση εσόδων 4,9%, αύξηση λειτουργικών κερδών 14,8% στα 7,2 δισ. ευρώ και αύξηση καθαρών κερδών 14,3% στα 5,6 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα των καθαρών κερδών –που περιλαμβάνει και την Τράπεζα Κύπρου πλέον– οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των τραπεζικών κερδών, η οποία προσεγγίζει στο εξάμηνο το 26%, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή. Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κέρδη η διαφορά έρχεται από τις επιδόσεις των ΔΕΗ, Αβαξ, ΔΑΑ, Jumbo, Cenergy και ΤΙΤΑΝ. Παράλληλα η κατανομή των κερδοφόρων εταιρειών έχει σημαντικό πλειοψηφικό ρεύμα με ποσοστό 85%, όπως αναφέρει.

Διάθεση 1 εκατ. μετοχών της εταιρείας Κρι Κρι

Πέρασαν χθες το μεσημέρι τα προσυμφωνημένα πακέτα μετοχών της Κρι Κρι στο πλαίσιο του placement που είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας Παναγιώτης Τσινάβος, με στόχο την ενίσχυση της διασποράς των μετοχών (αύξηση του λεγόμενου free float). Συγκεκριμένα, οι βασικοί μέτοχοι προχώρησαν σε διάθεση συνολικά 1.000.000 μετοχών (3,03% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου) της εταιρείας σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην τιμή των 12 ευρώ/μετοχή. Το σύνολο των προσφορών υπερκάλυψε το ύψος της διάθεσης κατά 50%. 

Βελτίωση επιδόσεων κατέγραψε η «Ικτίνος»

Βελτιωμένες επιδόσεις εμφάνισε η μαρμαροβιομηχανία «Ικτίνος» το α΄ εξάμηνο του 2024, σε ετήσια βάση σύγκρισης. Ενίσχυσε κατά 14,3%, σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, τον τζίρο και αύξησε τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) κατά 58%, σε 1,9 εκατ. ευρώ. Αν και παρέμεινε ζημιογόνος, περιόρισε τις καθαρές ζημίες κατά 23%, σε 1,3 εκατ. ευρώ. Η διοίκησή της προσβλέπει σε περαιτέρω άνοδο μεγεθών και επιστροφή στην κερδοφορία, ενώ ολοκληρώνει την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Σαββατοκύριακο διεργασιών για την ΕΤΕ

Ανοίγει τη Δευτέρα το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας από το συνολικό 18,39% που ελέγχει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ. Οι λεπτομέρειες του placement, όπως το ποσοστό που θα διατεθεί στην ελληνική δημόσια πρόταση και κυρίως το εύρος τιμής διάθεσης, αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του Σαββατοκύριακου, μετά και την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών με επενδυτές από τον σύμβουλο του Ταμείου, την JPMorgan. Χθες πάντως η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 7,84 ευρώ έπειτα από διαδοχικά ανοδικά σερί από την αρχή της εβδομάδας, που ενίσχυσαν την τιμή της κατά 8,75%.

Απόσχιση κλάδου και ακύρωση ιδίων μετοχών

Για τις 4 Νοεμβρίου ορίστηκε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την ακύρωση ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει η ΔΕΗ Α.Ε. στο πλαίσιο των εγκεκριμένων προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου. Το Δ.Σ. της εταιρείας με απόφασή του την περασμένη Τρίτη θα εισηγηθεί στη γενική συνέλευση την ακύρωση 12,73 εκατ. μετοχών  ονομαστικής αξίας 2,48 ευρώ η κάθε μία, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 31,6 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι της εταιρείας θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν την απόσχιση του κλάδου Εργαστηρίων, Πιστοποίησης και Επιθεώρησης που λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Εργαστηρίων, Πιστοποίησης και Επιθεώρησης (ΔΕΠΕ) της ΔΕΗ και την εισφορά του σε νέα 100% θυγατρική εταιρεία που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT