Δημήτρης Μαζαράκης: Μέτρα για να ελεγχθεί το υψηλό κόστος υγείας

Δημήτρης Μαζαράκης: Μέτρα για να ελεγχθεί το υψηλό κόστος υγείας

Απαιτείται πρωτοβουλία της πολιτείας, μεγαλύτερη διαφάνεια και σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

9' 32" χρόνος ανάγνωσης

Η διατήρηση της ηγετικής θέσης της Εθνικής Ασφαλιστικής στους τομείς που δραστηριοποιείται και ταυτόχρονα η δυναμική ανάπτυξη σε τομείς, όπως οι γενικές ασφαλίσεις, η προστασία ζωής και το προσωπικό ατύχημα, μετά και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι ο στρατηγικός στόχος της νέας διοίκησης της εταιρείας. Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Δημήτρης Μαζαράκης, καλώντας την πολιτεία να προχωρήσει σε ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας, όπως η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση νοσηλευτικών μονάδων και την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών, με στόχο να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση του κόστους υγείας, μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών για τους πολίτες.

– Μετά την κακοκαιρία «Daniel», η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επίδραση αυτών των μέτρων στην ασφαλιστική αγορά;

– Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση θα διευρύνουν την αγορά και θα περιορίσουν το σημαντικό έλλειμμα ασφάλισης που υφίσταται σήμερα. Κι αυτό γιατί προωθούν την έννοια της ατομικής ευθύνης και συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης.

Συγκεκριμένα, οι φυσικές καταστροφές, που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, αποτελούν μια παγκόσμια πρόκληση και η ασφάλιση είναι ένα σημαντικό εργαλείο, τόσο για τους πολίτες όσο και για το κράτος, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών τους. Η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία μεσαίων και μεγάλων εταιρειών, ενώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για την ασφάλιση κατοικιών ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να θωρακίσουν τις περιουσίες τους. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε ουσιαστικές αλλαγές στη συμπεριφορά των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν σοβαρό ρόλο, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους πολίτες για τα οφέλη της ασφάλισης. Επίσης η χρήση τεχνολογιών, όπως συστήματα ανίχνευσης κινδύνων και η ανάλυση δεδομένων, η εκπαίδευση για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, καθώς και κίνητρα για τη λήψη προληπτικών μέτρων μπορούν επίσης να συμβάλουν στην έγκαιρη πρόληψη και συγκράτηση ασφαλίστρων.

Οι φυσικές καταστροφές, που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, αποτελούν παγκόσμια πρόκληση και η ασφάλιση είναι ένα σημαντικό εργαλείο.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία των Αρχών με τις ασφαλιστικές εταιρείες για τη βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης είναι κρίσιμη για τη μείωση του κινδύνου και την προστασία των πολιτών.

– Ο ιατρικός πληθωρισμός έχει επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί το υψηλό κόστος των νοσοκομειακών υπηρεσιών και να συγκρατηθούν τα ασφάλιστρα;

– Το φαινόμενο του ιατρικού πληθωρισμού παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα αποτελεί πολυσύνθετη πρόκληση για το σύνολο του συστήματος υγείας. Η σημαντική αύξηση που παρατηρείται στη χρήση των υγειονομικών υπηρεσιών (π.χ. ιατρικές εξετάσεις) μετά την πανδημία, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους των υλικών, των ιατρικών πράξεων και των νοσοκομειακών υπηρεσιών αλλά και άλλων πληθωριστικών τάσεων είναι μια πραγματικότητα. Ειδικότερα για την Ελλάδα θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η ιδιωτική ασφάλιση υγείας καλύπτει περίπου το 4% των συνολικών δαπανών υγείας. Συνεπώς, το κόστος των ασφαλιστηρίων αποτελεί ένα μικρό μέρος του συνολικού ζητήματος για την υγεία.

Δημήτρης Μαζαράκης: Μέτρα για να ελεγχθεί το υψηλό κόστος υγείας-1
Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν σοβαρό ρόλο, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους πολίτες για τα οφέλη της ασφάλισης, σημειώνει ο κ. Μαζαράκης.

Συνολικά, το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την ασφαλιστική αγορά ή μεμονωμένες ασφαλιστικές εταιρείες. Αντιθέτως, απαιτεί τη συντονισμένη πρωτοβουλία της πολιτείας και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων με στόχο μια συνολική στρατηγική που θα περιλαμβάνει καλύτερη παρακολούθηση του κόστους υγείας, μεγαλύτερη διαφάνεια και σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής περιλαμβάνουν: συγκριτική ανάλυση του κόστους υγείας με άλλες χώρες αναφοράς, δημιουργία ανεξάρτητης αρχής υγείας, εφαρμογή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ανάπτυξη ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκκαθάρισης πληρωμών και διαχείρισης στοιχείων, Εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων DRGs, κατάργηση ΦΠΑ σε έξοδα νοσηλείας και μείωση φόρου ασφαλίστρων. Ακόμη, προτείνεται η επέκταση του ενιαίου δείκτη υγείας που παρακολουθεί ο ΙΟΒΕ στο σύνολο των νοσοκομειακών προγραμμάτων (παλαιού και νέου τύπου), καθώς και η εισαγωγή του θεσμού του θεματοφύλακα, ο οποίος θα πιστοποιεί τη μεθοδολογία και τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό. Επιπροσθέτως, και λόγω της διχογνωμίας που επικρατεί σχετικά με τον υπολογισμό του δείκτη από τον ΙΟΒΕ και καθώς ο ΙΟΒΕ είναι ιδιωτικός φορέας, θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το έργο η ΕΛΣΤΑΤ ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια αρχή, εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και θεσμική αξιοπιστία.

– Τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης επιβαρύνθηκαν αρκετά από τις αποζημιώσεις λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», αλλά και την εξέλιξη του παλαιού χαρτοφυλακίου στον κλάδο υγείας και ζωής. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για τη διαχείρισή του;

– Είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς επηρεάστηκαν από τις αυξημένες αποζημιώσεις και τα έκτακτα έξοδα που προκλήθηκαν από φαινόμενα όπως η κακοκαιρία «Daniel», καθώς και το παλαιό κλειστό (legacy) χαρτοφυλάκιο στον κλάδο υγείας. Για τον λόγο αυτό, η διαχείριση του legacy χαρτοφυλακίου ζωής και υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητά μας και έχουμε ξεκινήσει τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως είναι το «Asset Liability Matching» με στόχο τη μείωση της μεταβλητότητας που σχετίζεται με αναπροσαρμογές στα επιτόκια, καθώς και τη χρήση αντασφαλιστικών λύσεων. Παράλληλα, η χρήση κατάλληλων δεικτών στα ασφάλιστρα των νοσοκομειακών προγραμμάτων θα μας επιτρέψει να προσαρμόσουμε τις τιμές ανάλογα με τους πραγματικούς κινδύνους. Επιπλέον, μέσω ειδικών συμφωνιών με νοσοκομεία, μπορούμε να βελτιώσουμε τις τιμές και τις παροχές για τους ασφαλισμένους μας, ενώ εργαζόμαστε ταυτόχρονα για τη βελτίωση της διαχείρισης αποζημιώσεων με τη χρήση νέων εργαλείων για τον εντοπισμό περιστατικών απάτης, σπατάλης ή κατάχρησης. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, η οποία θα είναι σε απόλυτη συμμόρφωση με τις εποπτικές αρχές, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων μας, αλλά και θα διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα της εταιρείας.

– Εχετε τοποθετηθεί υπέρ της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς. Πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία σήμερα;

– Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ελληνική πολιτεία και την κοινωνία, καθώς συνδυάζει τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα με την κοινωνική ευθύνη και τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Μέσω μιας τέτοιας συνεργασίας, το κράτος μπορεί να αξιοποιήσει την εξειδικευμένη γνώση, τους πόρους και την καινοτομία των ιδιωτικών φορέων, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη και αποδοτικότερη υλοποίηση έργων και την παροχή υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες. Παράλληλα, η πολιτεία διατηρεί τον έλεγχο και την εποπτεία, εξασφαλίζοντας ότι οι κανόνες λειτουργίας τηρούνται και τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου προστατεύονται.

Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσεται ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον για όλους και οι πολίτες της χώρας μας μπορούν να απολαύσουν βελτιωμένες υπηρεσίες στην υγεία, στις συντάξεις, στην προστασία από φυσικές καταστροφές και σε πολλούς άλλους τομείς.

Στον τομέα της υγείας, για παράδειγμα, το κράτος θα μπορούσε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση νοσηλευτικών μονάδων και την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών. Μέσω της συνεργασίας με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια μπορεί να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός νέων νοσοκομείων, τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ με προκαθορισμένους προϋπολογισμούς. Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση αυτών των έργων, ενώ παράλληλα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτών των μονάδων για τους πελάτες τους, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των παροχών τους.

Επενδύσεις στην τεχνολογία και στην ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων

– Ποια είναι η στρατηγική σας για την Εθνική Ασφαλιστική και ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τον ανταγωνισμό αλλά και την υλοποίηση της συμφωνίας με την Εθνική Tράπεζα για την ανάπτυξη τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων;

– Η Εθνική Ασφαλιστική διατηρεί ηγετική θέση, η οποία αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων μας και τη δέσμευσή μας στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε μια σειρά από κλάδους, όπως είναι ο κλάδος της υγείας, οι ομαδικές ασφαλίσεις, τα επενδυτικά προγράμματα και οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές. Η στρατηγική μας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στο ανθρώπινο δυναμικό μας, που αποτελεί τη δύναμή μας, στην εταιρική κουλτούρα μας, που είναι η «ψυχή» του οργανισμού, και στην τεχνολογία αιχμής, που είναι το μέσο για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Οι κύριοι στόχοι μας για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν την εστίαση σε προϊόντα και υπηρεσίες που διασφαλίζουν διαχρονικά βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση και επέκταση των δικτύων πωλήσεών μας, την αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων κεφαλαίων και των περιουσιακών μας στοιχείων και τη συνεχή βελτίωση της αποδοτικότητας του οργανισμού και της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων μας και των συνεργατών μας.

Στρατηγική μας προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ηγετικής μας θέσης στους τομείς που αποτελούν τον πυρήνα της δραστηριότητάς μας, και ταυτόχρονα η δυναμική ανάπτυξή μας σε τομείς όπως οι γενικές ασφαλίσεις, η προστασία ζωής και το προσωπικό ατύχημα. Αυτοί οι κλάδοι παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και θέλουμε να τους ενισχύσουμε με καινοτόμα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των ασφαλισμένων μας.

Στρατηγική προτεραιότητα, η διατήρηση της ηγετικής θέσης σε τομείς όπως οι γενικές ασφαλίσεις, η προστασία ζωής και το προσωπικό ατύχημα.

Γι’ αυτό και επενδύουμε συνεχώς σε τεχνολογία και ανάπτυξη των δικτύων πωλήσεων ώστε να προσφέρουμε ακόμη καλύτερες λύσεις στους ασφαλισμένους μας, ενισχύοντας την παρουσία μας στην αγορά και διασφαλίζοντας την κερδοφόρα ανάπτυξη για την εταιρεία. Ως η μεγαλύτερη και πιο ιστορική ελληνική ασφαλιστική εταιρεία ζωής, υγείας και γενικών ασφαλίσεων, έχουμε τη δυνατότητα, αλλά και την ευθύνη, να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να προσαρμοζόμαστε στις προκλήσεις της εποχής.

Η συνεργασία μας με την Εθνική Τράπεζα είναι συνεχής και σταθερή και παρουσιάζει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε την ανάπτυξη νέων προϊόντων, αλλά και τρόπων προώθησης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στη διεθνή αγορά, που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των πελατών της τράπεζας, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την εκπαίδευση και την υποστήριξη των ανθρώπων της τράπεζας. Επιπλέον, επενδύουμε στη βελτίωση των ψηφιακών καναλιών για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων ώστε να αυξήσουμε την πρόσβαση των πελατών και να διευκολύνουμε τη διαδικασία. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα έχουμε ακόμη υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνεργασία πάντα με την Εθνική Τράπεζα.

Μια εταιρεία-πρότυπο

– Είναι στα σχέδια του μετόχου η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, είτε ως σύνολο είτε μεμονωμένων κλάδων, και ποια είναι τα σχέδιά σας για το κτίριο στη λεωφόρο Συγγρού;

– Ως διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε μια εταιρεία-πρότυπο, η οποία όχι μόνο θα διαμορφώνει τις εξελίξεις, αλλά και θα ηγείται των αλλαγών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε διαρκώς αξία για όλους – τους ασφαλισμένους μας, τους εργαζομένους μας, τους μετόχους μας και φυσικά την ελληνική κοινωνία. Στόχος της διοίκησης είναι να επικεντρωθούμε στη διατήρηση της ηγετικής μας θέσης στον τομέα της ζωής και υγείας, καθώς και στη δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στους κλάδους των γενικών ασφαλίσεων, της προστασίας ζωής και του προσωπικού ατυχήματος, ενώ οι αποφάσεις για τυχόν πώληση λαμβάνονται από τους μετόχους με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον της εταιρείας και των εμπλεκόμενων μερών.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο στη λεωφόρο Συγγρού, η απόφαση για την πώληση αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που στοχεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αλλά και της εξυπηρέτησης της νέας εργασιακής πραγματικότητας με την τηλεργασία, που έχει μειώσει σημαντικά τις ανάγκες για φυσικό χώρο εργασίας. Επιπλέον, το κόστος συντήρησης είναι υψηλό και, σύμφωνα με το πλαίσιο Φερεγγυότητας ΙΙ (Solvency II), η διατήρησή του δεν είναι οικονομικά αποδοτική.

Η μεταφορά της Εθνικής Ασφαλιστικής στα ιδιόκτητα γραφεία, τα οποία ανακαινίζονται πλήρως, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, αποτελεί μια σημαντική απόφαση για το μέλλον της εταιρείας. Το ανακαινισμένο κτίριο θα προσφέρει ένα σύγχρονο και βιώσιμο εργασιακό περιβάλλον, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα για την υβριδική εργασία, βελτιώνοντας σημαντικά την αποδοτικότητα των ανθρώπων μας και κατ’ επέκταση του οργανισμού μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT