Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ δεν αύξησε τις ασφαλισμένες κατοικίες

Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ δεν αύξησε τις ασφαλισμένες κατοικίες

Οσοι είχαν ήδη ασφαλισμένο το ακίνητό τους επέκτειναν το συμβόλαιο και για φυσικές καταστροφές, ώστε να έχουν τη μείωση του φόρου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Κατά 6,3% αυξήθηκαν στα τέλη του α΄ τριμήνου του 2024 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 οι κατοικίες που είναι ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα και σεισμό, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 555.341 σε σύνολο 6.371.901 που είναι οι κατοικίες σε όλη τη χώρα με βάση την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ το 2011. Εντούτοις, το ποσοστό της ασφαλιστικής κάλυψης στη χώρα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18,3%, εμφανίζοντας μικρή αύξηση σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18,2%, καθώς το πλήθος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων αυξήθηκε μόλις κατά 0,6%, στο 1,166 εκατ. από 1,159 εκατ. στα τέλη του 2023.

Οπως παρατηρεί η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), «ενώ δεν αυξήθηκε ουσιαστικά το πλήθος των ασφαλισμένων κατοικιών, αυξήθηκε κατά 6,3% το ποσοστό αυτών που εμπίπτουν στις καλύψεις για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ». Πρόκειται για τις κατοικίες που εκτός από την κάλυψη πυρός – σεισμού, έχουν και κάλυψη για φυσικές καταστροφές, οι οποίες αυξήθηκαν στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2024 στις 555.341 έναντι 522.222 στα τέλη του 2023, καταγράφοντας άνοδο κατά 6%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είχαν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που τους κάλυπτε μόνο για πυρκαγιά ή σεισμό προσέθεσαν τις φυσικές καταστροφές, που αποτελούν ξεχωριστή κάλυψη και έτσι, ενώ ουσιαστικά δεν αυξήθηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων κατοικιών με κάλυψη κτιρίου, αυξήθηκε ο αριθμός αυτών που έχουν το πλήρες πακέτο, δηλαδή για απλή φωτιά, σεισμό και καιρικά φαινόμενα.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΑΕΕ σωρευτικά το μέτρο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ από το 2023, οπότε και ανακοινώθηκε, έχει συμβάλει στην αύξηση των ασφαλισμένων κατοικιών κατά 20,2% (από 969.584 σε 1.166.065), αλλά η εξέλιξη του α΄ τριμήνου του 2024 δείχνει ότι το μέτρο έχει χάσει τη δυναμική του και ότι η ασφαλιστική αγορά δεν έχει μεγιστοποιήσει το όφελος από το κίνητρο που έχει δοθεί. Με βάση τις εκτιμήσεις, η δρομολογούμενη από την κυβέρνηση αύξηση της έκπτωσης στο 20% από 10% σήμερα για κατοικίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ θα δώσει μια κάποια νέα ώθηση στην ασφάλιση κατοικίας όταν θεσμοθετηθεί. Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει εάν η ασφαλιστική αγορά είναι σε θέση να αξιοποιήσει το κίνητρο αυτό για να διευρύνει ουσιαστικά την ασφαλιστική κάλυψη απέναντι σε ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. Τα στοιχεία της ΕΑΕΕ δείχνουν ότι από το σύνολο των 1,166 εκατ. ασφαλισμένων κατοικιών της χώρας, το 60,9%, δηλαδή 605.532 κατοικίες, συνδέουν την ασφαλιστική κάλυψη με το στεγαστικό τους δάνειο. Πρόκειται για υποχρεωτική ασφάλιση όταν κάποιος παίρνει ένα στεγαστικό δάνειο, γεγονός που δείχνει ότι μόνο το υπόλοιπο ποσοστό του 39% ασφαλίζει το ακίνητο οικειοθελώς, ενώ η συντριπτική πλειονότητα τα έχει ανασφάλιστα.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική διασπορά των ασφαλισμένων κατοικιών, ο κύριος όγκος εντοπίζεται στην Αττική, με 455.646 ασφαλισμένες κατοικίες και ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης 45,8%, και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 14,4%, ενώ σε μονοψήφια ποσοστά διαμορφώνεται το ποσοστό της ασφαλιστικής κάλυψης στην υπόλοιπη χώρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT