Υπερκαλύφθηκε εννέα φορές η δημόσια προσφορά για το 10% της Εθνικής Τράπεζας

Υπερκαλύφθηκε εννέα φορές η δημόσια προσφορά για το 10% της Εθνικής Τράπεζας

Το εύρος τιμής καθορίστηκε μεταξύ 7,30 και 7,95 ευρώ ανά μετοχή – Το βιβλίο θα παραμείνει ανοιχτό έως και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Κάλυψη κατά περίπου εννέα φορές είχε χθες –1η ημέρα που άνοιξε το βιβλίο προσφορών– η δημόσια προσφορά για το 10% της Εθνικής Τράπεζας, με τη διάθεση 91.471.515 μετοχών από το σύνολο των 168,2 εκατ. μετοχών που ελέγχει το Δημόσιο.

Το εύρος τιμής καθορίστηκε μεταξύ 7,30 και 7,95 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η μετοχή της Εθνικής έκλεισε την Παρασκευή στα 7,84 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση που υπήρξε ήταν ισχυρή και οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο διεθνές βιβλίο υπερκαλύπτουν ήδη το ανώτατο όριο τιμής που καθόρισε το Ταμείο. Στη βάση αυτή και με δεδομένη τη δυνατότητα που περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο το ΤΧΣ μπορεί:

i) Να καθορίσει και να ανακοινώσει δημόσια ένα στενότερο εύρος εντός του εύρους τιμών.

(ii) Να προσδιορίσει μια ενδεικνυόμενη τιμή.

Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο μπορεί να ανακοινώσει ότι οι προσφορές που θα κάνει εφεξής δεκτές κατά τη 2η ή την 3η ημέρα δεν θα είναι πλέον στο κατώτατο εύρος τιμής των 7,30 ευρώ ανά μετοχή, αλλά σε μια ενδιάμεση τιμή ή ακόμη και στην υψηλότερη τιμή των 7,95 ευρώ ανά μετοχή. Ανάλογη επιλογή είχε προκριθεί και στο placement της Εθνικής που είχε πραγματοποιήσει το ΤΧΣ τον Νοέμβριο του 2023, περιορίζοντας το εύρος τιμής που είχε καθοριστεί αρχικά μεταξύ των 5 έως και 5,44 ευρώ ανά μετοχή στα 5,30 έως 5,44 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο είχε διαθέσει τότε συνολικά 201,2 εκατ. μετοχές, ήτοι ποσοστό 22%, και οι προσφορές που είχαν συγκεντρωθεί είχαν ανέλθει συνολικά στα 8,5 δισ. ευρώ.

Με βάση την κατανομή που έχει αποφασιστεί μεταξύ της ελληνικής δημόσιας προσφοράς και της διεθνούς προσφοράς:

(i) Το 15%, που αντιστοιχεί σε 13.720.727 των προσφερόμενων μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά με δυνατότητα, κατά την αποκλειστική και απόλυτη κρίση του μετόχου, να αυξήσει το ποσοστό αυτό έως 20%, που αντιστοιχεί σε 4.573.576 επιπλέον προσφερόμενες μετοχές (συνολικά σε 18.294.303 προσφερόμενες μετοχές).

(ii) Το 85%, που αντιστοιχεί σε 77.750.788 των προσφερόμενων μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που έχουν εγγραφεί στη διεθνή προσφορά (υπό την επιφύλαξη τυχόν προσαρμογής στην περίπτωση που η ελληνική δημόσια προσφορά αυξηθεί). Το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει την εν λόγω κατανομή με βάση τη ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε μέρος της προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε τροποποιημένη κατανομή των προσφερόμενων μετοχών μεταξύ της διεθνούς και της ελληνικής προσφοράς δεν θα οδηγήσει την ελληνική προσφορά να λάβει ποσοστό χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο του 15% των προσφερόμενων μετοχών και εφόσον η ζήτηση που εκφράζεται από επενδυτές που συμμετέχουν στην ελληνική προσφορά είναι τουλάχιστον ίση με αυτό το ελάχιστο όριο.

Στη βάση αυτή, όπως προβλέπεται προσφερόμενες μετοχές που κατανεμήθηκαν αρχικά στη διεθνή προσφορά μπορούν να ανακατανεμηθούν σε επενδυτές που συμμετέχουν στην ελληνική προσφορά, εφόσον οι εντολές υπερβαίνουν την παραπάνω αρχική κατανομή.

Περαιτέρω όπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ:

• Ποσοστό τουλάχιστον 50% των προσφερόμενων μετοχών στην ελληνική δημόσια προσφορά θα κατανεμηθεί προς ικανοποίηση των αιτήσεων από ιδιώτες επενδυτές.

• Το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι 50% των προσφερόμενων μετοχών στην ελληνική προσφορά θα κατανεμηθεί μεταξύ ειδικών επενδυτών και ιδιωτών επενδυτών βάσει της ζήτησης που θα έχει εκδηλωθεί από κάθε κατηγορία, καθώς ως κριτήρια για την κατανομή του υπόλοιπου 50% του ελληνικού βιβλίου τέθηκαν ο αριθμός των αιτήσεων και η επίτευξη επαρκούς διασποράς. Η Euroxx Securities ενεργεί ως σύμβουλος ελληνικής δημόσιας προσφοράς, ενώ μαζί με την NBG Securities ενεργούν ως συντονιστές και κύριοι ανάδοχοι.

Το βιβλίο θα παραμείνει ανοιχτό για 3 ημέρες και συγκεκριμένα έως και την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Η τελική τιμή θα καθοριστεί από το διεθνές βιβλίο. Το Δημόσιο δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών πριν από την πάροδο ενός έτους από το placement. Στο προηγούμενο placement η περίοδος αυτή ήταν 6 μήνες και η επιμήκυνσή της στους 12 μήνες στοχεύει στο να καταστήσει πιο ελκυστική τη συμμετοχή επενδυτών στην παρούσα φάση.

Τα έσοδα του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ, ανάλογα πάντα με την τελική τιμή που θα διαμορφωθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT