Αποδίδει καρπούς η εξαγορά της Ακτωρ από την Intrakat

Αποδίδει καρπούς η εξαγορά της Ακτωρ από την Intrakat

Τζίρο άνω του 1,1 δισ. αναμένει για το τρέχον έτος η διοίκηση του ομίλου

Κύκλο εργασιών άνω του 1,1 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη EBITDA τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ προβλέπει η διοίκηση του ομίλου Intrakat για τη φετινή χρήση. Οπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης προς τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, οι φετινές επιδόσεις του ομίλου θα κινηθούν εντός των στόχων που έχουν τεθεί, καθώς η πλήρης ενσωμάτωση της Ακτωρ αποδίδει καρπούς.

Σημαντικό ρόλο στην παραπάνω εξέλιξη θα διαδραματίσει και η σημαντική αύξηση που έχει επιτευχθεί στην παραγωγικότητα των έργων, όπως επίσης και η σταδιακή έναρξη νέων έργων, με καλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με προγενέστερες συμβάσεις.

«Τους τελευταίους 10 μήνες έχουμε καταβάλει 220 εκατ. ευρώ σε διάφορα έργα, κυρίως στη Ρουμανία, προκειμένου να επιταχύνουμε την εκτέλεσή τους. Ετσι έχουμε κατορθώσει να αυξηθεί η παραγωγικότητα κατά 168%, κάτι που αντανακλάται και στα οικονομικά μας αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής «Brasov – Sighisoara (τμήμα Apața – Cața)», προϋπολογισμού 573 εκατ. ευρώ, βρισκόταν κατά την ανάληψη του ελέγχου της Ακτωρ από την Intrakat στο 2%, ενώ σήμερα το έργο έχει προχωρήσει στο 21%, με δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων (TBM) να βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και άλλα δύο να έχουν συναρμολογηθεί και να προετοιμάζονται προκειμένου να λειτουργήσουν τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, το έργο του περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου Βουκουρεστίου A0 (Lot 3) κατά την ανάληψη του ελέγχου της Ακτωρ βρισκόταν στο 32%, ενώ σήμερα έχει κατασκευαστεί το 81% του φυσικού αντικειμένου και θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως το τέλος του έτους.

Εκτιμάται ότι στους επόμενους μήνες το ανεκτέλεστο των 4,5 δισ. θα αυξηθεί κατά 700-800 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Εξάρχου, εξασφαλίζουν τη δυνατότητα διεκδίκησης από την Intrakat, και μάλιστα με αξιώσεις, νέων συμβάσεων έργων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα στη Ρουμανία και απαιτούν τη χρήση μηχανημάτων TBM.

Η πρόβλεψη της διοίκησης κάνει λόγο για αύξηση του υφιστάμενου ανεκτέλεστου των 4,5 δισ. ευρώ κατά 700-800 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες κι ενώ κατά το φετινό α΄ εξάμηνο υπεγράφησαν νέες συμβάσεις ύψους 225 εκατ. ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό, στο τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί και η νέα δομή του ομίλου Intrakat, που θα προβλέπει την ενίσχυση τομέων πλην της κατασκευής, όπως τα έργα ΑΠΕ και οι παραχωρήσεις. Στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση από τις κατασκευές, καθώς, όπως έχει περιγράψει ο κ. Εξάρχου, «μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θέλουμε να αυξήσουμε τη συνεισφορά του τομέα των ΑΠΕ και των ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων. Ιδανικά οι δύο τελευταίοι τομείς θα πρέπει να μας προσφέρουν αθροιστικά το 60% του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας (από 30% έκαστος), με το υπόλοιπο 40% να προέρχεται από την κατασκευή. Εκτιμώ ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια οι κατασκευές θα μας προσφέρουν ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο που θα κυμαίνεται μεταξύ 5-7 δισ. ευρώ, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πετύχουμε τον στόχο αυτόν, της ενίσχυσης και των άλλων δύο τομέων», σημείωσε ο κ. Εξάρχου. Στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιήσει τη σημερινή ευνοϊκή συγκυρία και να ωθήσει τις επιδόσεις του ομίλου στο επόμενο επίπεδο, με σκοπό να έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική του απόδοση το 2026, στοχεύοντας σε κύκλο εργασιών 2,5 δισ. ευρώ και ενοποιημένο μεικτό κέρδος της τάξης του 10%.

Κατά το φετινό α΄ εξάμηνο ο όμιλος σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 32% σε 533 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 307%, από 7 εκατ. ευρώ σε 28,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 90%, στα 115 εκατ. ευρώ, από 60 εκατ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν εισπραχθεί πολύ σημαντικά ποσά από την εκτέλεση των μεγάλων έργων υποδομών στη Ρουμανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT