Διαμάχη εταιρειών για τη διασύνδεση των POS

Διαμάχη εταιρειών για τη διασύνδεση των POS

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Στα δικαστήρια φαίνεται να οδηγείται η αντιπαράθεση μεταξύ της Viva και των εταιρειών πληροφορικής Softone και Entersoft, με αφορμή τη διασύνδεση των συνεργαζόμενων με επιχειρηματικό λογισμικό (ERP) ταμειακών συστημάτων με POS. H Viva με εξώδικό της υποστηρίζει ότι οι δύο εταιρείες λογισμικού παρέχουν χωρίς χρέωση το υλικό και το λογισμικό διασύνδεσης των προϊόντων τους με τερματικά POS αποκλειστικά στους πελάτες δύο παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, δηλαδή της Euronet Epay και της Worldline. Στον αντίποδα, Softone και Entersoft αναφέρουν ότι μέσω των συνεργασιών τους με τα ιδρύματα πληρωμών Euronet Epay και Worldline, τα τελευταία απορρόφησαν το σχετικό κόστος του λογισμικού διασύνδεσης υπέρ των εμπόρων, που τοποθετείται, ετησίως, σε 25 έως 50 ευρώ ανά POS. Προσθέτουν πως ήδη από το 2023 είχε λάβει χώρα διαπραγμάτευση για αντίστοιχη συνεργασία και με τη Viva, η οποία όμως δεν τελεσφόρησε.

Το πρόστιμο σε «ΑΒ» κατέπεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο

Ενα από τα πιο πολυδιαφημισμένα πρόστιμα από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, το πρόστιμο ύψους 319.900 ευρώ που είχε επιβληθεί στην «ΑΒ Βασιλόπουλος» για παραβίαση του νόμου περί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, κατέπεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Ποιο ήταν το σκεπτικό της απόφασης; Οτι ο νόμος και δη ο τρόπος υπολογισμού της παραβίασης του πλαφόν ήταν ασαφής. Αν και πρέπει να δούμε πώς θα τελεσιδικήσει η υπόθεση, καθώς θα εκδικασθεί και στο Διοικητικό Εφετείο, το βέβαιο είναι ότι δημιουργεί νομικό προηγούμενο.      

Υπέρ των τραπεζικών συγχωνεύσεων η Λαγκάρντ

Υπέρ των διασυνοριακών συγχωνεύσεων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο τέθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι μπορούν να παράγουν πολλά θετικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ικανότητας ανταγωνισμού με ξένους αντιπάλους. Η Λαγκάρντ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις είναι, κατά τη γνώμη μου, επιθυμητές», προσθέτοντας ότι αυτό δεν ήταν σχόλιο για κάποιο συγκεκριμένο ντιλ.

Η DBRS αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς

Μία βαθμίδα πριν από την επενδυτική κατηγορία είναι η Τράπεζα Πειραιώς μετά την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους σε BB (high) από BB, στην οποία προχώρησε η DBRS, αναβαθμίζοντας επίσης το outlook σε θετικό από σταθερό. Οπως αναφέρει, η αναβάθμιση αντανακλά τη διαρθρωτικά βελτιωμένη ικανότητα του ομίλου να παράγει κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση, υποστηριζόμενη από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και από τον έλεγχο κόστους και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου. Η αναβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη την πρόοδο που έχει επιτύχει η Πειραιώς στην εξυγίανση του ισολογισμού της, χάρη στη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς και στις περιορισμένες εισροές νέων κόκκινων δανείων με παράλληλη ενίσχυση των επιπέδων κάλυψης.

Ζητούν λήψη μέτρων στην αγορά ενέργειας

Τη φορολόγηση των υπερεσόδων και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας προτείνουν ως άμεσο μέτρο για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αστάθεια των τιμών ρεύματος στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Το μέτρο περιλαμβάνεται στην κοινή επιστολή που έστειλαν στις 27 Σεπτεμβρίου στην επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, η οποία συνοδεύεται από ένα τεχνικό υπόμνημα που ανέπτυξαν οι τρεις χώρες και ένα σημείωμα από τους αντίστοιχους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, που περιγράφουν τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών. «Τα έσοδα που προκύπτουν από τη φορολόγηση αυτή θα μπορούσαν να αναδιανεμηθούν, για να μετριαστεί η επιβάρυνση των καταναλωτών και να σταθεροποιηθεί η αγορά βραχυπρόθεσμα», αναφέρεται στην επιστολή. Αίτημα των τριών χωρών είναι η Ε.Ε. να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη βασικής υποδομής διασύνδεσης στη ΝΑ Ευρώπη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT