Αύξηση 70% των αδειών διαμονής σε Ισραηλινούς μέσω της «χρυσής βίζας»

Αύξηση 70% των αδειών διαμονής σε Ισραηλινούς μέσω της «χρυσής βίζας»

Αναζητούν ασφάλεια λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

Κατακόρυφη είναι η αύξηση των επενδύσεων από Βρετανούς, Αμερικανούς και Ισραηλινούς στην εγχώρια αγορά ακινήτων, μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς παρατηρούνται πολύ μεγάλες αυξήσεις στις χορηγήσεις αρχικών αδειών μόνιμου επενδυτή.

Συγκεκριμένα, μετά και τον φετινό Αύγουστο προκύπτει ότι οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον «αναρριχηθεί» στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας, απέχοντας μόλις μία άδεια από το τέταρτο στη σειρά Ιράν. Πλέον έχουν χορηγηθεί 482 άδειες, με το σχετικό μερίδιο να διαμορφώνεται σε 3,8%. Η αύξηση των αδειών σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο αγγίζει το 51%, καθώς πριν από ένα χρόνο είχαν εγκριθεί 318 άδειες, ήτοι μερίδιο 2,9% επί του συνόλου.

Μεγάλη όμως είναι και η αύξηση των επενδυτών από τις ΗΠΑ, καθώς διαμορφώνεται σε 47% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τις 353 άδειες ή το 2,8% του συνόλου, έναντι 240 αδειών και μεριδίου 2,2% πριν από ένα χρόνο. Οι Αμερικανοί επενδυτές βρίσκονται στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας.

Τη μεγαλύτερη αύξηση όμως καταγράφουν με 70% οι επενδυτές από το Ισραήλ, που έχουν πλέον 271 άδειες (2,1% του συνόλου), από 159 τον Αύγουστο του 2023. Πρόκειται για μια εμφανή στροφή προς την ασφάλεια της ελληνικής αγοράς κυρίως λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, που συμπληρώνει πλέον σχεδόν ένα έτος.

Αντίστοιχα, σημαντικό ρόλο στην άνοδο των επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ασφαλώς διαδραματίσει η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, πολλοί νέοι αγοραστές εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα επιλέγουν πλέον να συνδυάσουν την επένδυσή τους και με την αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής, που θεωρείται ένα πρόσθετο πλεονέκτημα και κίνητρο για την επιλογή της Ελλάδας έναντι κάποιου άλλου προορισμού στη νότια Ευρώπη. Εκτός δηλαδή από την αγορά ακινήτου υψηλών προδιαγραφών και προσιτού κόστους, σε σχέση π.χ. με ένα ακίνητο στην Ιταλία, στην Ισπανία ή στη νότια Γαλλία, οι αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να αποκτήσουν και άδεια διαμονής, η οποία τους επιτρέπει την ανεμπόδιστη είσοδο και έξοδο από την Ε.Ε., για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους, στοιχείο που έχει αποκτήσει βαρύνουσα σημασία για πολλούς. Συνολικά το 2023, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), από το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρρευσαν 101 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, μια αύξηση κατά 42%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς της «χρυσής βίζας» και οι οποίες πιθανώς να οδήγησαν στην επίσπευση των επενδυτικών αποφάσεων ορισμένων Βρετανών που θέλησαν να επωφεληθούν του ελάχιστου ορίου επένδυσης των 250.000 ευρώ, πριν από τις αυξήσεις που έχουν θεσπιστεί εσχάτως και άρχισαν να εφαρμόζονται από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Συγκεκριμένα, το όριο έχει αυξηθεί πλέον στις 400.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου στην περιφέρεια, ενώ στα μεγάλα νησιά (άνω των 3.100 κατοίκων), στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί στις 800.000 ευρώ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι τα νούμερα των αδειών από τις παραπάνω χώρες προβλέπεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερα, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η εξέταση 10.051 αιτημάτων χορήγησης αδειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 8.898 αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά το 12μηνο Αυγούστου 2023 – Αυγούστου 2024 έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα μόλις 1.446 άδειες, δηλαδή το 16,2% του συνόλου, δείγμα του «συνωστισμού» που έχει δημιουργηθεί. Πρόκειται για απόρροια της εκτόξευσης της ζήτησης αδειών λόγω των διαδοχικών αλλαγών που έγιναν στους όρους του προγράμματος, με στόχο να περιοριστεί το «κύμα» των αγορών ακινήτων από ξένους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT