Ρεύμα: Στα επίπεδα των 15 λεπτών τα περισσότερα πράσινα τιμολόγια τον Οκτώβριο

Ρεύμα: Στα επίπεδα των 15 λεπτών τα περισσότερα πράσινα τιμολόγια τον Οκτώβριο

Φόβοι για άνοδο των τιμών ενέργειας μετά την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Ελαφρώς χαμηλότερα από τις τιμές του Σεπτεμβρίου διαμορφώνονται τα πράσινα τιμολόγια του Οκτωβρίου για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών ρεύματος, μετά και τις μειώσεις που ανακοίνωσε χθες ο μεγάλος πάροχος της αγοράς. Η ΔΕΗ μείωσε την τιμή στο πράσινο οικιακό τιμολόγιο κατά 6,1% στα 14,96 λεπτά ανά κιλοβατώρα και την τιμή στα επαγγελματικά τιμολόγια κατά 4,7%, στα 16,34 λεπτά.

Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της Protergia και της Ηρων για διατήρηση των τιμολογίων τους για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 15,99 και τα 15,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα αντίστοιχα, ενώ η πλειονότητα των υπολοίπων ιδιωτών παρόχων αν και δεν είχε ανακοινώσει τιμές μέχρι αργά χθες το βράδυ, αναμένεται να κινηθεί στον δρόμο που χάραξε η ΔΕΗ. Να μειώσουν δηλαδή τις τιμές τους για να είναι ανταγωνιστικοί. Συνολικά, οι τιμές φαίνεται να διαμορφώνονται τον Οκτώβριο σε επίπεδα που δεν καθιστούν απαραίτητες τις επιδοτήσεις.

Το ανησυχητικό για τους καταναλωτές είναι ότι τα τύμπανα πολέμου στο Ιράν θα ανακόψουν την πορεία αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμής, που αποτελεί και τη βάση τιμολόγησης στη λιανική. Τον Σεπτέμβριο η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος υποχώρησε στα 112,35 ευρώ/MWh από τα 129 ευρώ/MWh τον Αύγουστο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να προβλέπουν μέχρι και χθες αργά το απόγευμα περαιτέρω αποκλιμάκωση τον Οκτώβριο λόγω και της υποχώρησης της ζήτησης που παρατηρείται παραδοσιακά το φθινόπωρο. Την εκτίμηση ότι «οι τιμές θα πέσουν τους επόμενους μήνες» έκανε χθες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση ήταν τα μηνύματα που έστελναν οι διεθνείς αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιδρώντας στην είδηση για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 5% μόλις κυκλοφόρησε η είδηση. Τα διεθνή συμβόλαια αναφοράς του αργού τύπου Brent με λήξη τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν στα 75,31 δολάρια και του αργού στα 71,70 δολάρια μετά από αύξηση 5,2%. Τα συμβόλαια στον ευρωπαϊκό κόμβο φυσικού αερίου TTF έκλεισαν στα 39,2 ευρώ/MWh, με τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου πάνω από τα 40 ευρώ/MWh αντανακλώντας έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας.

Το αρνητικό κλίμα φαίνεται να τινάζει στον αέρα και την εμπορική πολιτική των παρόχων για στροφή των καταναλωτών στα σταθερά μπλε τιμολόγια, η οποία φαίνεται να στηρίχθηκε στις εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση των τιμών στις χονδρεμπορικές αγορές.

Είναι ενδεικτικό αυτής της στροφής ότι η ΔΕΗ διατήρησε αμετάβλητες τις τιμές των μπλε τιμολογίων της στα 14,5 λεπτά για 12 μήνες για το οικιακό μπλε myHomeEnter και στα 14,2 λεπτά για το myHomeOnline και τα δύο χαμηλότερα από τα πράσινα οικιακά τιμολόγιά της. Το σύνολο των μπλε τιμολογίων που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι φθηνότερα από τα πράσινα, με τον ρυθμό μετακίνησης των καταναλωτών προς τα μπλε να βαίνει αυξανόμενος. Σενάρια για την ενίσχυση αυτής της τάσης, της στροφής δηλαδή των καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες και το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Το πιθανότερο είναι τον Ιανουάριο με τη λήξη της υποχρεωτικότητας των πράσινων τιμολογίων να καταστούν υποχρεωτικά για ένα μέρος των καταναλώσεων τα σταθερά μπλε τιμολόγια, που προφυλάσσουν τον καταναλωτή από τις απότομες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT