Το ΤΧΣ περιορίζει το εύρος τιμής για τη διάθεση του 10% της Εθνικής

Το ΤΧΣ περιορίζει το εύρος τιμής για τη διάθεση του 10% της Εθνικής

Αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 7,65 ευρώ ανά μετοχή

2' 58" χρόνος ανάγνωσης

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει το ΤΧΣ τον περιορισμό του εύρους τιμής για τη διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας, μετά την υψηλή ζήτηση που είχε η δημόσια προσφορά κατά τις δύο ημέρες που άνοιξε το βιβλίο. Η απόφαση υπαγορεύεται από την ανάγκη να ενισχυθεί η προσφορά από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές όσο πιο κοντά στο πάνω μέρος του εύρους τιμής, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η ποιοτική διασπορά υπέρ των μακροπρόθεσμων επενδυτών έναντι των hedge funds, που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στη δημόσια πρόταση με συνολικές προσφορές που καλύπτουν το βιβλίο έως και 10 φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος τιμής θα συρρικνωθεί από το αρχικό επίπεδο των 7,30 έως 7,95 ευρώ ανά μετοχή έως και 30 σεντς από το ανώτατο εύρος τιμής, ενώ αντίστοιχα θα ενισχυθεί το κάτω εύρος της τιμής. Η απόφαση υπαγορεύεται από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 7,65 ευρώ, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που αυξάνουν την μεταβλητότητα στις αγορές.

Η δυνατότητα του Ταμείου να καθορίσει ένα στενότερο εύρος –εντός του εύρους τιμών που έχει ήδη ανακοινώσει– ή και να προσδιορίσει μια ενδεικνυόμενη τιμή περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια πρόταση του 10% της Εθνικής και ενισχύεται λόγω και της μεγάλης ψαλίδας στο εύρος τιμής που έχει ανακοινωθεί, δηλαδή των 7,30 έως 7,95 ευρώ ανά μετοχή. Η σχετική δυνατότητα είχε ενεργοποιηθεί κατά τη δημόσια πρόταση για την πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, όταν μετά τη συρρίκνωση του εύρους και λίγο πριν από το κλείσιμο του βιβλίου η τελική τιμή διάθεσης ορίστηκε στο ανώτερο τίμημα των 4 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποιητική ήταν μέχρι χθες και η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών που θα καλύψουν το 15% τουλάχιστον της δημόσιας πρότασης, με προοπτική το ποσοστό αυτό να αυξηθεί έως και το 20%.

Στόχος να επιτευχθεί η ποιοτική διασπορά υπέρ των μακροπρόθεσμων επενδυτών έναντι των hedge funds.

Οπως προβλέπει το ενημερωτικό, οι προσφερόμενες μετοχές που κατανεμήθηκαν αρχικά στη διεθνή προσφορά και οι οποίες αντιστοιχούν στο 85% της συνολικής προσφοράς μπορούν να ανακατανεμηθούν σε επενδυτές που συμμετέχουν στο ελληνικό βιβλίο, εφόσον οι εντολές υπερβαίνουν την παραπάνω αρχική κατανομή. Η ζήτηση στο ελληνικό βιβλίο αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, τελευταία ημέρα του βιβλίου προσφορών, που κλείνει στις 4 μ.μ.

Η υψηλή συμμετοχή από την πλευρά των μακροπρόθεσμων επενδυτών επιδιώκεται να ισχυροποιηθεί και με την πρόθεση της κυβέρνησης να «απεμπολήσει» τα ειδικά δικαιώματα που διαθέτει στην Εθνική Τράπεζα, εκ των οποίων το κυριότερο είναι ο διορισμός ενός μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Στα ειδικά δικαιώματα που έχει διατηρήσει το ΤΧΣ είναι επίσης η δυνατότητά του να ασκεί βέτο σε θέματα τροποποίησης του καταστατικού, αύξησης ή μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου, μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού, το δικαίωμα να ζητάει αναβολή ή σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και να έχει ελεύθερη πρόσβαση στα στοιχεία της τράπεζας με στελέχη ή συμβούλους της επιλογής του.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τον ESM, στον βαθμό που αυτά απορρέουν από το πλαίσιο της δανειακής σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει εξέλθει της εποχής των μνημονίων, τα ειδικά δικαιώματα αποτελούν ένας είδος προστασίας για τα κεφάλαια που έχει παράσχει ο ESM και η κατάργησή τους προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων. Στόχος, με βάση την πρόθεση της κυβέρνησης, που θα συνεχίσει να ελέγχει το 8,39% της Εθνικής Τράπεζας, είναι η συμμετοχή της να παραμείνει επενδυτική και η τράπεζα να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες και να μη βρεθεί με ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT