Νέο ρεκόρ κερδοφορίας για τις εισηγμένες το πρώτο εξάμηνο

Νέο ρεκόρ κερδοφορίας για τις εισηγμένες το πρώτο εξάμηνο

Ισχυρές επιδόσεις για τρίτη διαδοχική χρονιά – H κερδοφορία τους αυξήθηκε κατά 14,5%, φτάνοντας στα 5,79 δισ. ευρώ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης

Ιστορικό ρεκόρ λειτουργικών και καθαρών κερδών εξαμήνου κατέγραψαν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζοντας έτσι ισχυρές βάσεις ώστε το 2024 να αποτελέσει νέο ορόσημο για τα μεγέθη τους, έπειτα από το σερί των ρεκόρ του 2022 και του 2023. Οι τράπεζες και οι εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης στήριξαν σημαντικά τις συνολικές επιδόσεις, ενώ αρκετά θετικά «σήματα» δόθηκαν και από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Πάντως, αν και οι περισσότερες των εισηγμένων ήταν κερδοφόρες –το 79%–, αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από το ένα τρίτο από αυτές εμφάνισαν μείωση της κερδοφορίας. Σε κάθε περίπτωση η συνολική εικόνα παραμένει ισχυρή, ενώ τα έκτακτα θετικά αποτελέσματα που σε άλλες περιόδους «παραμόρφωναν» τα μεγέθη των εισηγμένων, αυτή τη φορά είναι ισορροπημένα με άλλες αρνητικές έκτακτες εγγραφές.

Ειδικότερα, οι 146 εισηγμένες που δημοσίευσαν αποτελέσματα –συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των επενδυτικών και των ασφαλιστικών εταιρειών– εμφάνισαν καθαρά κέρδη 5,79 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,5% –σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta Securities–, γράφοντας έτσι ιστορία, αφού ξεπέρασαν το ρεκόρ σε επίπεδο εξαμήνου που είχε επιτευχθεί το 2022, όταν είχαν εμφανίσει καθαρά κέρδη 5,46 δισ. ευρώ, τα οποία ωστόσο οφείλονταν τότε σε σημαντικό βαθμό στα υπερκέρδη και σε έκτακτα αποτελέσματα εταιρειών σε κλάδους όπως η ενέργεια και τα μέταλλα.

Τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά σε εξαμηνιαία βάση και στα 7,58 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15%. Ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 6,1% και διαμορφώθηκε στα 47,33 δισ., παρά την πολύ υψηλή βάση σύγκρισης του 2023, όταν οι ενεργειακές εταιρείες είχαν ιδιαίτερα υψηλή συνεισφορά από τις υψηλές τιμές στη χονδρική ρεύματος (+40%).

Συνολικά, 115 εισηγμένες ήταν κερδοφόρες στο εξάμηνο, με 66 να εμφανίζουν ενίσχυση κερδοφορίας και 44 μείωση, ενώ 5 μετέτρεψαν τις ζημίες σε κέρδη. Στον αντίποδα, 31 εισηγμένες εμφάνισαν ζημίες, με 14 από αυτές να τις αυξάνουν, ενώ 8 μετέτρεψαν τα κέρδη του α΄ εξαμήνου του 2023 σε ζημίες στο φετινό εξάμηνο. Παράλληλα, 32 εισηγμένες εμφάνισαν θετικό καθαρό ταμείο (ταμειακά διαθέσιμα μεγαλύτερα από τον συνολικό δανεισμό και τις υποχρεώσεις μισθώσεων), με τις Jumbo, ΕΥΔΑΠ, «Καρέλιας», ΟΛΠ, Πλαστικά Κρήτης, Intracom, ΕΧΑΕ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και Alpha Αστικά Ακίνητα να αποτελούν τη δεκάδα με το υψηλότερο ταμείο.

Τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά, στα 7,58 δισ., σημειώνοντας αύξηση 15%.

Οπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities, τα αποτελέσματα ήταν ποιοτικά, γεγονός το οποίο υποστηρίζεται και από τη βελτίωση των περιθωρίων κερδοφορίας, παρά την πίεση που δέχθηκαν οι ισολογισμοί από τον πληθωρισμό και την αύξηση του εργατικού κόστους. Συνολικά, το λειτουργικό περιθώριο αυξήθηκε κατά 125 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι ξεπερνώντας το 16%, ενώ αν αφαιρεθεί ο κλάδος διυλιστηρίων το λειτουργικό περιθώριο προσεγγίζει το 19% (+129 μ.β.) και είναι το υψηλότερο που έχει παρατηρηθεί ιστορικά.

Σε ό,τι αφορά επιμέρους κλάδους και εταιρείες που ξεχώρισαν, οι τράπεζες συνεισέφεραν 2,6 δισ. ευρώ στο σύνολο της καθαρής κερδοφορίας των εισηγμένων, με ώθηση από την αύξηση των εσόδων από τόκους και της δυνατής οργανικής επίδοσης, ενώ οι εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο είχαν πολύ καλό πρώτο εξάμηνο, με την καθαρή εικόνα χωρίς έκτακτες εγγραφές να συνοδεύεται από αποκλιμάκωση του δανεισμού.

Σε τροχιά ρεκόρ κερδοφορίας για το σύνολο της χρήσης 2024 βρίσκονται οι Metlen, Cenergy, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΤΙΤΑΝ, «Σαράντης», ΔΑΑ, ΟΛΠ και Κρι Κρι, όπως εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης.

Σε άλλες εταιρείες που ξεχώρισαν για τις δυνατές επιδόσεις του εξαμήνου o αναλυτής επισημαίνει τις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ) λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους, καθώς και τις Αβαξ, Λάμψα, Profile, Αλουμύλ, Αutohellas, «Καρέλιας», Aegean, Πλαστικά Κρήτης, Ideal holdings και ΕΧΑΕ – όλες με αμιγώς λειτουργική συνεισφορά και επιμέρους θετικά στοιχεία για τη ρευστότητα, τα περιθώρια ή την προοπτική τους. Σε μικρότερης κεφαλαιοποίησης εταιρείες ξεχώρισαν οι Mevaco, Real Consulting, Phoenix Mezz, Mermeren και «Παπουτσάνης».

Τα «σήματα» που στέλνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου είναι πως η κερδοφορία των εισηγμένων θα ξεπεράσει τα 10,5 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή το ρεκόρ που καταγράφηκε το 2023, καθώς το χρηματοοικονομικό κόστος είναι χαμηλότερο από πέρυσι και ο τουρισμός ισχυρότερος, ενώ αρκετές εταιρείες θα καρπωθούν και τα οφέλη από την ωρίμανση επενδύσεων. Αρκεί βέβαια οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι επιπτώσεις τους στο κόστος ενέργειας και την αλυσίδα εφοδιασμού να διατηρηθούν υπό έλεγχο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT