Πρόσθετους φόρους έως 18 δισ. σχεδιάζει η Γαλλία

Πρόσθετους φόρους έως 18 δισ. σχεδιάζει η Γαλλία

Στο τραπέζι και περικοπές δαπανών για να περιοριστεί το έλλειμμα

3' 37" χρόνος ανάγνωσης

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τη Γαλλία και ειδικά για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον προηγούμενο μήνα και παρουσίασε αργά χθες το βράδυ στο γαλλικό Κοινοβούλιο τα σχέδιά του για αύξηση φόρων κατά 18 δισ. ευρώ. Οπως είχε αναφέρει νωρίτερα και η κυβερνητική εκπρόσωπος, είναι εντελώς απαραίτητες οι στοχευμένες αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δαπανών, ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας. Ο Μπαρνιέ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, βρίσκεται αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο να καλύψει μια τεράστια τρύπα στα δημόσια οικονομικά, σε μια εποχή που ο κατακερματισμός του Κοινοβουλίου και οι εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνησή του δυσχεραίνουν την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Εν τω μεταξύ, ούτως ή άλλως η αξιοπιστία της Γαλλίας έναντι τόσο των εταίρων της στην Ε.Ε. όσο και των διεθνών κεφαλαιαγορών διακυβεύεται, διότι ανέρχεται το κόστος δανεισμού της. «Πρώτα και κύρια πρέπει να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες. Και αυτή η μείωσή τους θα αποτελέσει το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μοντ Μπρεγκεόν, σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν τίθεται θέμα συνολικών αυξήσεων φόρων, πόσο μάλλον κάποιων μέτρων που θα έπλητταν την εργατική και τη μεσαία τάξη. Από την άλλη πλευρά, εάν οργανωθεί μια στοχευμένη, εφάπαξ και προσωρινής διάρκειας λύση, ίσως και να συνιστούσε μέρος μιας συνολικότερης πρωτοβουλίας».

Τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, ο Μπαρνιέ είχε θέσει επί τάπητος την προοπτική να αυξήσει τους φόρους από 15 έως 18 δισ. ευρώ συνολικά. Σε αυτούς περιλαμβάνονται επιπλέον 8 δισ. ευρώ από εταιρική φορολογία, καθώς και η επιβολή επιπλέον εισφοράς 3 δισ. ευρώ σε ενεργειακούς ομίλους και προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Δεν τίθεται θέμα μέτρων που θα έπλητταν την εργατική και τη μεσαία τάξη, λέει η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Ακόμη στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αυξημένη φορολόγηση εισοδήματος για όσους εισπράττουν τα περισσότερα, ώστε να συγκεντρωθούν στα κρατικά ταμεία περίπου 3 δισ. ευρώ, καθώς και η μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να σωρευθούν και άλλα 3 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνει η Le Parisien, χωρίς να αναφέρει πηγές. Συν τοις άλλοις, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας μελετάει την πιθανότητα να μεταθέσει την ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ από το 2027 στο 2029. Ο Μπαρνιέ είχε εξαρχής κάνει λόγο για «εθνική προσπάθεια». «Σε αυτή την αναγκαία εκστρατεία με εθνικό χαρακτήρα για να αποκατασταθούν τα δημοσιονομικά, δεν πρόκειται να εξαιρέσω τους πλουσίους, ενώ μπορούν να συνεισφέρουν και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές, που τα πηγαίνουν καλά», τόνισε.

Ο Εμμανουήλ Καρίμαλης, στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών επιτοκίων στην ελβετική τράπεζα UBS, παρατηρεί ότι όλα όσα θέτει υπό εξέταση ο Μπαρνιέ πιθανώς να κατευνάζουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με το γαλλικό χρέος και βοηθούν και άλλα ομόλογα πιο μεγάλης διάρκειας. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης (bps) στο 2,813%, συμβάλλοντας στη μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου έναντι της αντίστοιχης απόδοσης των γερμανικών τίτλων στις 76 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Λοράν Σεν-Μαρτίν προέβλεψε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να υπερβεί το 6% της οικονομικής παραγωγής φέτος, δηλαδή να αποβεί πολύ χειρότερο από το 5,1% που προβλεπόταν την άνοιξη. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ μοιάζει με την πιο ασταθή που είχε ποτέ η Γαλλία στην πρόσφατη Ιστορία της, ίσως και να μπορέσει να επιβιώσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο νομίζουν πολλοί, όπως υπογράμμισαν μέλη του γαλλικού Κοινοβουλίου καθώς και αναλυτές μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, η οποία θα μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις της με άλλα δυσαρεστημένα κόμματα για να ανατρέψει την κυβέρνηση κατά βούληση, πιθανότατα δεν έχει πραγματικό συμφέρον να κληρονομήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο χάος. Κάτι τέτοιο δυνητικά θα την έβλαπτε σοβαρά, διεκδικώντας μια νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2027. Βέβαια, όλο αυτό το πλαίσιο δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2025, τον οποίο ο νέος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ πρέπει να οριστικοποιήσει εντός των ημερών και να παραδώσει στα μέλη της γαλλικής Βουλής το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Καθόλου τυχαία και λαμβάνοντας όλα τα ανωτέρω υπόψη, αναλυτές της εταιρείας ειδήσεων και αναλύσεων Eurointelligence επισημαίνουν πως «σήμερα στη Γαλλία δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα αποτελέσει το σοβαρότερο εμπόδιο στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος Μπαρνιέ, οι εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό ή τα κόμματα της αντιπολίτευσης;».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT