Ανοίγει ο δρόμος για διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ανοίγει ο δρόμος για διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο από το 2,2% του Αυγούστου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Από τα μέσα του 2021 είχε να πέσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%. Η ανακοίνωση της Eurostat ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο ενισχύει τα έτσι κι αλλιώς ισχυρά επιχειρήματα υπέρ μιας ακόμη μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα, καθώς όλα δείχνουν ότι η τριετής μάχη της ΕΚΤ απέναντι στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό πλησιάζει στο τέλος της.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε από το 2,2% του Αυγούστου, ενώ διαμορφώθηκε και χαμηλότερα από το 1,9% που περίμεναν οι αναλυτές, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους της ενέργειας.

Ο δομικός πληθωρισμός, τον οποίο παρακολουθεί περισσότερο η ΕΚΤ, υποχώρησε στο 2,7% από 2,8%, ενώ ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 4%, χαμηλότερα από τα επίπεδα που περίμεναν οι αναλυτές.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμενε πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ εδώ και χρόνια, λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, των προβλημάτων που παρέμεναν στην εφοδιαστική αλυσίδα με το άνοιγμα των οικονομιών από την πανδημία, του λεγόμενου πληθωρισμού της απληστίας των επιχειρήσεων αλλά και της πληθωριστικής δράσης των κρατικών μέτρων στήριξης. Στα τέλη του 2022, ο πληθωρισμός ξεπέρασε και το 10%.

Ομως, οι αυξήσεις-ρεκόρ τις οποίες έκαναν οι κεντρικές τράπεζες στα επιτόκια κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα οι policymakers να συζητούν σήμερα για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να μειώσουν το κόστος δανεισμού.

Η ΕΚΤ ήδη μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ενώ τη Δευτέρα, η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα μέχρι στιγμής ότι άλλη μία κίνηση έρχεται αυτόν τον μήνα. Μία ακόμη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αναμένεται στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2024, τον Δεκέμβριο. Ετσι, τα επιτόκια αναμένεται να κλείσουν το έτος στο 3%, από 3,5% που είναι σήμερα.

Ελάχιστοι προέβλεπαν έναν τόσο γρήγορο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης έως πρότινος, όμως μια σειρά από αδύναμα στοιχεία, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων και τη μείωση του πληθωρισμού κάτω από τις προβλέψεις της ΕΚΤ, φαίνεται να έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση επείγοντος.

Τα στοιχεία της S&P Global έδειξαν την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο, με τη ζήτηση να εξασθενεί και τις πληθωριστικές πιέσεις να χαλαρώνουν.

Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία πηγάζουν κυρίως από τις χλωμές προοπτικές του κρίσιμου βιομηχανικού τομέα της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να χαμηλώσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της φετινής χρονιάς, προσδοκώντας, στην καλύτερη περίπτωση, στασιμότητα, μετά τη συρρίκνωση του 2023.

Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη εμφανίζονται απρόθυμοι να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους, παρότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και τα εισοδήματα αυξάνονται.

Οι δυσμενείς παράγοντες για την ανάπτυξη «σημαίνουν ότι δεν μπορώ να θεωρήσω τη λεγόμενη ομαλή προσγείωση διασφαλισμένη», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, Ολι Ρεν. «Αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί στη μελλοντική διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.

Οι αγορές δίνουν πιθανότητες 85% σε μια μείωση των επιτοκίων στις 17 Οκτωβρίου, από 25% που έδιναν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Επίσης, προεξοφλούν κινήσεις περίπου 50 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους.

Αλλωστε, και οι οίκοι αρχίζουν να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια, με τις περισσότερες μεγάλες τράπεζες να περιμένουν τώρα αλλεπάλληλες μειώσεις τον Οκτώβριο, τον Δεκέμβριο και ενδεχομένως και τον Ιανουάριο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT