Σταδιακά έως το 2032 η αποπληρωμή αναβαλλόμενων τόκων του β΄ μνημονίου

Σταδιακά έως το 2032 η αποπληρωμή αναβαλλόμενων τόκων του β΄ μνημονίου

Ανέρχονται σε 23,5 δισ. ευρώ και για το διάστημα 2013-2032 επιβαρύνουν ετησίως το δημόσιο χρέος κατά 1,2 δισ.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Kατά 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο θα επιβαρύνεται εφεξής και μέχρι το 2032 το δημόσιο χρέος, ενώ αντίστοιχη επιβάρυνση θα εγγραφεί και αναδρομικά, από το 2012, κατανέμοντας έτσι ομοιόμορφα και σε βάθος 20ετίας τους αναβαλλόμενους τόκους του β΄ μνημονίου. Πρόκειται για οφειλή 23,5 δισ. ευρώ, που αρχικώς, το 2018, είχε προγραμματιστεί να «εμφανιστεί» όλη μαζί το 2032, οδηγώντας σε απότομη αύξηση του ύψους του χρέους τότε. Πρόσφατα, η Eurostat το επανεξέτασε και κατέληξε στην κατανομή της ισομερώς από το 2013 έως το 2032.

Η αναδρομική εγγραφή των τόκων 2013-2023 θα εμφανίσει ξαφνικά το χρέος του 2023 υψηλότερο κατά 12,4 δισ. ευρώ. Ετσι, αντί για τα 356,6 δισ. ευρώ ή 161,9% του ΑΕΠ που υπολογίζεται, θα είναι 369 δισ. ευρώ ή 167% του ΑΕΠ, κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο. Αντίστοιχη επιβάρυνση (συν 1,2 δισ. ευρώ) θα υπάρξει και στο φετινό χρέος. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτή η επιβάρυνση θα είναι προσωρινή, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε πρόωρη προεξόφληση χρέους 7,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Θα απομένουν 4,5 δισ. ευρώ, 2,3% του ΑΕΠ, που ενδεχεται να «σβήσουν» και αυτά ή μέρος τους, καθώς δρομολογείται αναθεώρηση του ΑΕΠ. Αν μεγαλώσει ο παρονομαστής, δηλαδή το ΑΕΠ, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μικρύνει. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αναθεώρησης στις 17 Οκτωβρίου. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενη ανά 5ετία διαδικασία.

Οι πηγές διαβεβαιώνουν ότι η προβλεπόμενη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, από φέτος έως το 2028, που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, δεν θα διαταραχθεί, παρότι τα μεγέθη μπορεί να διαφοροποιηθούν κατά τι.

Η ετήσια επιβάρυνση του χρέους κατά 1 δισ. ευρώ εφεξής θα έχει μικρό αποτύπωμα, ενώ είναι πιθανό ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει και σε νέες προεξοφλήσεις. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, τα διαθέσιμα του κράτους ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η επιβάρυνση αυτή δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας, δηλαδή δεν επηρεάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου έως το 2032. Η αποπληρωμή των αναβαλλόμενων τόκων θα ξεκινήσει το 2032, δημιουργώντας τότε χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά θα απλωθεί σε βάθος 20 ετών, με ρυθμό περίπου 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. «Το μόνο που αλλάζει είναι ότι το “στατιστικό χρέος” θα ανέβει κατά 12,4 δισ. ευρώ και θα ανεβαίνει έως το 2032 κατά 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο, αλλά χωρίς επιπλέον επίπτωση στο έλλειμμα, στις χρηματοδοτικές ανάγκες και στη βιωσιμότητα του χρέους», σημειώνει η αρμόδια πηγή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT