Ενέργεια: Εντείνονται οι ανησυχίες για νέο ράλι τιμών λόγω Μέσης Ανατολής

Ενέργεια: Εντείνονται οι ανησυχίες για νέο ράλι τιμών λόγω Μέσης Ανατολής

Ανοδικά η τιμή του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο του ΤΤF και η χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Ολική ανατροπή στο κλίμα εφησυχασμού που επικρατούσε στις ενεργειακές αγορές έφερε το ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης και η διεύρυνση της γεωπολιτικής αστάθειας που πυροδότησε, σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Οι αναταράξεις που εκδηλώθηκαν από το ίδιο βράδυ στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, με την άνοδο των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανοίγουν έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας και για την εγχώρια αγορά, η οποία έδειχνε να εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερότητας και χαμηλών τιμών. Σε μια αντίστοιχη κατάσταση εφησυχασμού βρισκόταν εξάλλου και η παγκόσμια αγορά ενέργειας. Οι πολύμηνες γεωπολιτικές εντάσεις δεν είχαν ουσιαστική επίδραση στις τιμές, οι οποίες καθορίζονταν κυρίως από παράγοντες όπως η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε Κίνα και Ευρώπη και η υπερπροσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η αιφνίδια πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Τελ Αβίβ ανέτρεψε τη θετική αυτή εικόνα και επανέφερε τις ανησυχίες και στην Ελλάδα για ένα πιθανό νέο ράλι τιμών και τις αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Οι μέχρι πρότινος εκτιμήσεις για χαμηλές τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει της χειμερινής περιόδου ανατρέπονται πλήρως, με εκπροσώπους της ενεργειακής αγοράς να χαρακτηρίζουν το διάστημα μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η περίοδος του πετρελαίου θέρμανσης ως «αιωνιότητα» για να περιγράψουν την αβεβαιότητα της αγοράς. Αυτό που απεύχονται είναι το κακό σενάριο μιας γενίκευσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή που μπορεί να προκαλέσουν τα αντίποινα του Ισραήλ. Πιθανό χτύπημα σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα προκαλέσει απότομη εκτίναξη των διεθνών τιμών. Ακόμη μία ανησυχία της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς είναι το ενδεχόμενο να κλείσει το Ιράν τα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων εξάγουν ενέργεια οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οι πρώτες αναταράξεις πάντως στη διεθνή αγορά αναμένεται να γίνουν αντιληπτές άμεσα στους καταναλωτές, καθώς στην τιμή αντλίας για τις βενζίνες και το πετρέλαιο κίνησης μεταφέρονται από σήμερα οι αυξήσεις της διεθνούς τιμής του αργού (3% τύπου Brent, στα 75,77 δολάρια το βαρέλι). Αυξημένη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις της αγοράς (1,10 λεπτά/λίτρο) θα είναι και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της χειμερινής περιόδου (15 Οκτωβρίου), χωρίς να μπορεί κανείς επί του παρόντος να προβλέψει πού θα κινηθεί η τιμή στη διάρκεια της περιόδου.

Η μεγάλη εικόνα που διαμορφώνεται στη διεθνή αγορά ανατρέπει τα δεδομένα και για την πορεία της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό τη φθινοπωρινή περίοδο από τη μείωση της κατανάλωσης. Ο παράγοντας αυτός δεν εγγυάται πλέον την αναμενόμενη αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής.

Η τιμή του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο του ΤΤF έφθασε ξανά μια ανάσα από τα 40 ευρώ/MWh (στα 39,165 ευρώ έκλεισαν χθες τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου), όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 19 Σεπτεμβρίου, η τιμή είχε διολισθήσει στα 34,5 ευρώ/ΜWh.

Την ανιούσα έχει πάρει και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά σκαρφάλωσε χθες πάνω από τα 100 ευρώ, μετά από μια αύξηση 25% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Από τα 81,6 ευρώ στην αρχή της εβδομάδας (Δευτέρα) έφθασε χθες στα 102,46 ευρώ και υποχώρησε οριακά σήμερα στα 101,68 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT