Μικρό καλάθι κρατούν οι πιστώτριες τράπεζες για Avramar

Μικρό καλάθι κρατούν οι πιστώτριες τράπεζες για Avramar

Αμφίβολο εάν θα καταθέσουν αύριο δεσμευτικές προσφορές και τα τρία σχήματα που έχουν προκριθεί στον διαγωνισμό

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Αύριο Παρασκευή 4 Οκτωβρίου λήγει η τελευταία παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της Avramar, της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα, κάτι ωστόσο που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στην περιπέτεια της εταιρείας και του κλάδου συνολικότερα.

Κατ’ αρχάς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα καταθέσουν προσφορές και τα τρία σχήματα που είχαν περάσει στη φάση αυτή (το ισπανικό fund Atitlan, ο αραβικών συμφερόντων όμιλος Aqua Bridge και η ελληνική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Philosofish). Δεύτερον, σε περίπτωση που δεν κατατεθούν προσφορές –καθώς υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο– ή κατατεθούν προσφορές που δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις των σημερινών μετόχων και των πιστωτριών τραπεζών, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός και νέος γύρος διαπραγματεύσεων, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της Avramar. Πηγές με γνώση επισημαίνουν στην «Κ» ότι αυτό που έχει σώσει την εταιρεία μέχρι τώρα είναι οι υψηλές, πέραν των προσδοκιών, τιμές και η καλή πορεία των πωλήσεων το 2024, γεγονός που είχε ως συνέπεια οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές να μειωθούν σημαντικά, ακόμη και κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, όσο υποχωρούν οι θερμοκρασίες τα ψάρια έχουν λιγότερες απαιτήσεις σε τροφή, κάτι που μειώνει τις λειτουργικές δαπάνες. Στο ιδανικό, υπό τις παρούσες συνθήκες, σενάριο της κατάθεσης προσφορών εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου 15-20 ημέρες για την αξιολόγησή τους και εάν υπάρξει προτιμητέος επενδυτής δεν αναμένεται η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Στην περίπτωση δε που προτιμηθεί η Philosofish, τότε θα απαιτηθεί ακόμη περισσότερος χρόνος, καθώς θα χρειαστεί ενδελεχής εξέταση της συγκέντρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το 2023, πάντως, χαρακτηρίζεται γενικά δύσκολη χρονιά για το σύνολο του κλάδου από την ίδια την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). Σύμφωνα με τη 10η ετήσια έκθεση υδατοκαλλιέργειας, η παραγωγή ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας το 2023 ανήλθε σε 131.300 τόνους αξίας 752 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 4,2% ως προς τον όγκο και 4,5% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι κλιμακούμενες πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα το 2023 είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές και την κατανάλωση ψαριών, καθώς οι καταναλωτές τα υποκατέστησαν με κρέας και πουλερικά. Πάντως, ο εξωστρεφής χαρακτήρας του κλάδου διατηρήθηκε, καθώς το 83% της παραγωγής εξήχθη σε 36 χώρες, ενώ το το υπόλοιπο 17% της παραγωγής διατέθηκε στην εγχώρια αγορά. Το 2023 εξήχθησαν 100.361 τόνοι τσιπούρας και λαβρακιού αξίας 572 εκατ. ευρώ. Κυριότερες αγορές για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας παραμένουν παραδοσιακά η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Η μεγάλη πίεση προέρχεται από τις αυξημένες εισαγωγές στην Ε.Ε. από την Τουρκία, η οποία εκτός από τις ανταγωνιστικές τιμές, εισέρχεται όλο και πιο επιθετικά στην Ε.Ε. ιδρύοντας στην Ελλάδα εταιρείες εμπορίας τουρκικών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, που αξιοποιούν το δίκτυο διανομής το οποίο αναπτύχθηκε χάρη στις ελληνικές εταιρείες. Το 2024 εκτιμάται ότι η παραγωγή των δύο ειδών θα παρουσιάσει πτώση 5% και θα κυμανθεί στους 115.000 τόνους, γεγονός που οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή γόνου τσιπούρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT