Πώς η Ισπανία εξελίχθηκε σε «αγαπημένο παιδί» των επενδυτών

Πώς η Ισπανία εξελίχθηκε σε «αγαπημένο παιδί» των επενδυτών

Το χρηματιστήριό της υπεραποδίδει έναντι των άλλων ευρωπαϊκών και τα ομόλογά της θεωρούνται πλέον ασφαλέστερα και από εκείνα της Γαλλίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Μία δεκαετία μετά την κρίση χρέους της, η Ισπανία γίνεται σήμερα το «αγαπημένο παιδί» των επενδυτών, με το χρηματιστήριό της να υπεραποδίδει έναντι των άλλων ευρωπαϊκών φέτος και τα ομόλογά της να θεωρούνται πλέον ασφαλέστερα και από εκείνα της Γαλλίας.

Ο δείκτης IΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 16% από τις αρχές του 2024, βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών και αναμένεται να συμπληρώσει την καλύτερη διετία του από το 2004-2006. Οι τράπεζες βρίσκονται στο τιμόνι του ράλι, αλλά το θετικό κλίμα είναι γενικευμένο, καθώς οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη στην Ισπανία αυξάνονται γρηγορότερα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

«Οι ισπανικές μετοχές ωφελούνται από μια σειρά ευνοϊκούς παράγοντες, όπως η καλή πρόοδος στις μακροοικονομικές συνθήκες, με ώθηση από τον τουρισμό και τις δαπάνες», λέει στο Bloomberg ο Φρανσίσκο Κουιντάνα της ING Spain.

«Προσφέρουν υψηλά μερίσματα και ακόμα φθηνότερες αποτιμήσεις μέσα στην έτσι κι αλλιώς φθηνή ευρωπαϊκή αγορά».

Η ισπανική οικονομία πηγαίνει καλά, καθώς τα έσοδα-ρεκόρ από τον τουρισμό και οι ισχυρές εξαγωγές οδηγούν σε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, την ώρα που η ανεργία διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα 17 ετών.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7% φέτος, υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,4%. Και αυτό την ώρα που η Ευρωζώνη αναμένεται να εμφανίσει ρυθμούς μόλις 0,7%, με τη γερμανική οικονομία να μένει στάσιμη.

Η εικόνα έχει αλλάξει δραστικά από το 2012, όταν η Ισπανία χρειάστηκε βοήθεια 41 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να στηρίξει τις τράπεζές της, αφού οι υψηλές ζημίες τους από τον τομέα του real estate κλόνιζαν την εμπιστοσύνη στα κρατικά ομόλογα της χώρας.

Σήμερα, η ανθεκτικότητα της οικονομίας δίνει ώθηση στις ισπανικές τράπεζες, την ώρα που τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανοίξει τον κύκλο μείωσης του κόστους δανεισμού.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο ράλι της Ισπανίας διεκδικούν επίσης η Inditex αλλά και οι εταιρείες του τουρισμού, όπως η διαχειρίστρια αεροδρομίων Aena SME και η εταιρεία αερομεταφορών IAG. Η μητρική της Zara έχει ενισχυθεί κατά 33% από τις αρχές του έτους και ευθύνεται για το 30% της ανόδου του ΙΒΕΧ. Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Iberdrola ευθύνεται για το 21% της ανόδου.

Στην τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση διαχειριστών κεφαλαίων της Bank of America, το χρηματιστήριο της Ισπανίας ήταν το δεύτερο αγαπημένο τους, έπειτα από εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με βάση τις τιμές-στόχους που έχουν δώσει αναλυτές, ο ΙΒΕΧ 35 αναμένεται να ενισχυθεί κατά 10% τους επόμενους 12 μήνες, έναντι προβλεπόμενης ανόδου 12% για τον SΤΟΧΧ 600, σημειώνει το Bloomberg.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αισιοδοξία, αλλά οι εκπληκτικές επιδόσεις των τελευταίων 12 μηνών θα είναι δύσκολο να επαναληφθούν. Ναι, οι ισπανικές μετοχές θα κινηθούν ανοδικά, αλλά με πιο ήπια κέρδη», λέει ο Κουιντάνα της ING.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT