Eργα υποδομών στην Ιρλανδία με τα 13 δισ. της Apple

Eργα υποδομών στην Ιρλανδία με τα 13 δισ. της Apple

Πρόγραμμα με ορίζοντα δεκαετίας καταρτίζει η κυβέρνηση της χώρας

3' 34" χρόνος ανάγνωσης

Οταν οι περισσότερες χώρες στη Γηραιά Ηπειρο αγωνίζονται να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως και η νεοπαγείσα κυβέρνηση μειοψηφίας στη Γαλλία, η Ιρλανδία βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να έχει… περίσσευμα, χάρις και στα αναδρομικά έσοδα από την Apple, βάσει απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ευρώπης (ΑΕΔ). Οπως είχε υπογραμμίσει στην πρόσφατη προεκλογική ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Τζακ Τσέιμπερς, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου παρείχε στη χώρα εφάπαξ έσοδα από αναδρομικούς φόρους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τη μεταμορφώσουν. Σημειωτέον, ότι στη νησιωτική χώρα οι επόμενες εθνικές εκλογές θα πρέπει να έχουν διεξαχθεί έως και τον Μάρτιο του 2025. Ωστόσο, αφορμής δοθείσης με το ανέλπιστο δώρο, ίσως επιδιωχθεί από την κυβέρνηση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ακόμη και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές. Οπως επισήμανε ο Τζακ Τσέιμπερς, «η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα έσοδα για να αντιμετωπίσουμε τα γνωστά μας προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τις υποδομές στέγασης, ενέργειας, υδροδότησης και μεταφορών».

Εν τω μεταξύ, πριν από τρεις εβδομάδες το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε στραφεί κατά της Apple για τις εκκρεμείς φορολογικές της υποχρεώσεις έναντι του ιρλανδικού δημοσίου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν οριστική, ενώ χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τους υποστηρικτές και ακτιβιστές για τη φορολογική δικαιοσύνη. Ευνοϊκά σχόλια επεφύλαξε και η απερχόμενη επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία περιέγραψε την ανακοίνωση ως «τεράστια νίκη» για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η Apple δήλωσε ότι ήταν απογοητευμένη με την απόφαση, ενώ η ιρλανδική κυβέρνηση επανέλαβε την πάγια θέση της ότι «δεν παρέχει προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε κανέναν όμιλο ή φορολογούμενο».

Το Δουβλίνο έχει περιγράψει πώς σκοπεύει να δαπανήσει τα 13 δισ. ευρώ από τους αναδρομικούς –και απροσδόκητους– φόρους του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, αν και επί πολλά χρόνια προσπάθησε επιμελώς να τους αποφύγει. Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η μελλοντική οικονομική απόδοση της Ιρλανδίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα δοθεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα των έργων υποδομής, τα οποία και αναμένεται να παραδοθούν σε ορίζοντα δεκαετίας. Συν τοις άλλοις, ο Τζακ Τσέιμπερς παρατήρησε ότι είναι επιτακτική ανάγκη τα χρήματα που εισέρρευσαν στην Ιρλανδία να μη χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των καθημερινών αναγκών ή τον περιορισμό της φορολογικής βάσης.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Τζακ Τσέιμπερς είπε ότι τα εφάπαξ έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για να μεταμορφώσουν τη χώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας, τα φορολογικά έσοδα του τρέχοντος έτους θα ανέλθουν σε 105,7 δισ. ευρώ, ήτοι θα εμφανίσουν αύξηση 13,6 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης, κυρίως λόγω των εταιρικών φορολογικών εσόδων και των εσόδων από την απόφαση του ΑΕΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία, η οποία λειτουργεί ως βάση της Apple και άλλων τεχνολογικών γιγάντων στην Ε.Ε., διατηρεί έναν από τους χαμηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές στο μπλοκ των 27 κρατών-μελών. Επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας διατείνονταν ότι η κατασκευάστρια του γνωστού iPhone και άλλων συσκευών, δεν όφειλε να τους καταβάλει απλήρωτους φόρους. Είχαν αμφισβητήσει την υπόθεση αυτή, εξαιτίας του ότι ανησυχούσαν μήπως διακυβευθεί η ικανότητα της χώρας να προσελκύει επενδύσεις από όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να περιορίσουν τη φορολογία επί των κερδών τους στη διεθνή αγορά. Εντούτοις, η απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 10 Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2016, ότι η χώρα είχε χορηγήσει στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό «παράνομη βοήθεια, την οποία και καλείται να ανακτήσει».

Αυτή τη στιγμή η Ιρλανδία βρίσκεται στην ασυνήθιστη θέση να έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό προκύπτει εν μέρει από τα έσοδα που εισπράττει από τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών. Το επιμελητήριο του Δουβλίνου, που εκπροσωπεί περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις στην ιρλανδική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι χαιρετίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να επενδύσει τα έσοδα της απόφασης του ΑΕΔ για βασικά έργα υποδομής. «Η θεμελίωση κεφαλαίων για να υλοποιηθούν ζωτικής σημασίας έργα έχει πρωταρχική σημασία, αλλά εάν δεν υπάρξει σαφής κατανομή και επιμερισμός τους, τότε μιλάμε για έργα που θα τα λέγαμε απλώς φιλόδοξα», δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας η Μαίρη Ρόουζ Μπιούρκι, διευθύνουσα σύμβουλος του επιμελητηρίου του Δουβλίνου. Οπότε, «είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να δοθεί χειροπιαστή χρηματοδότηση για συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι οι υποδομές δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT